用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
樓主: ashash123
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

Nbranson 發表於 23-6-9 08:12
Sjps 不嬲都唔係好睇背景,入面個mix好有趣。有灣仔街坊,入面又大把上市公司嘅第二第三代專業人士仔女,好 ...

以我所知,舊年st jo嘅叩門位大部分都俾咗學之園嘅叩門生,觀感上已經唔可以講佢唔睇背景喇

Nbranson 發表於 23-6-9 07:42
St joe 小學我見收叩門同插班好多時都會收啲冇乜特異功能正正常常嘅學生... 學校嘅要求其實唔功利幾人性化. ...
st joe 小學重學術, 中學先至睇埋運動, 有d 唔讀得但運動超卓都會收

蛋白超人 發表於 23-6-9 18:56
以我所知,舊年st jo嘅叩門位大部分都俾咗學之園嘅叩門生,觀感上已經唔可以講佢唔睇背景喇
...
學之園基數大,所以感覺多?

學之園多人入st joe真係第一次聽.... 維多利亞每年每間校舍都出入小學嘅名單。我就連續幾年都見到維多利亞每年十幾二十個入聖若瑟小學。我估應該係多舊生嘅仔讀維l多利亞。以前聖若瑟小學仲有幼稚園嘅時候,校長個仔都係讀維多利亞。VSA嘅創校校監都係聖若瑟前校長。

Nbranson 發表於 23-6-9 21:37
學之園多人入st joe真係第一次聽.... 維多利亞每年每間校舍都出入小學嘅名單。我就連續幾年都見到維多利亞 ...
係,我都係第一次聽。港島咁多幼稚園,其實學校心入面有個數,係咪真係俾咁多學之園入讀呢?我都有啲懷疑~

聖若瑟小學真係重學業?無可否認啲程度同考試嘅深淺唔會淺過女拔同聖保羅男女.... 不過收生又唔覺得要你係天才!都見過好幾個唔係好叻不過態度好好運動有成績嘅人叩入。st joe 個approach學校唔係好谷,但係就有一定嘅競爭氣氛。當聖保羅男女等等學校唔話畀你聽名次係幾多,st joe 就由小一開始已經好透明,你每一科喺全級嘅排名你都會知道,學校有超級多課外活動,你奧數辯論叻好快就會畀人挑選出嚟,有鬥心嘅自然會excel.... 但係靠符碌入嘅讀到小二小三見到成日考尾 10就會自然退學....所以去到/小四年年都有十幾個插班生。

Nbranson 發表於 23-6-9 22:00
聖若瑟小學真係重學業?無可否認啲程度同考試嘅深淺唔會淺過女拔同聖保羅男女.... 不過收生又唔覺得要你係 ...
你嘅資訊又有啲唔update 喇,小一至小四冇任何排名,但有全級平均分,自己比對下自己小朋友嘅位置,小五小六更加咩都唔會知,但考完呈二會話你知暫時校內嘅banding(1/2/3),呈三後又講一次俾你聽校內banding做大抽獎參考,每班5科中考最高分嘅小朋友都會有一張獎狀,從而知道邊啲係級頭!插班係由升小二至升小五,愈低年班收嘅人數愈少,唔會每級有1x個,但近年疫情、社會運動影響,退學人數真係多,所以收插班都唔少。
認同你話考試嘅深淺及程度唔會低過dgs,spccps (英/數),中文就有待加強喇!學校唔谷,功課唔多,但考試係唔野少!

Haha... 你有冇去過st joe家長日, 門口嗰張hall of Fame。你咪睇到你個仔喺班入面係咪頭三名囉。.

反而想講,我觀察st joe唔係只收好叻嘅學生,佢會收啲受教嘅學生。學校有一定競爭性,但係不知不覺個學生係真係叻咗。早三四年,小學升中學有十過左右升唔返堅七。派咗去另一間堅尼地道嘅男校,農夫讀嗰間,佢哋讀得幾開心,有兩個仲要考第一,其實經過小學就算係中下,佢哋都有一定嘅水平,之後其中一個插班入返堅七中學!幾勵志。

Nbranson 發表於 23-6-9 22:30
Haha... 你有冇去過st joe家長日, 門口嗰張hall of Fame。你咪睇到你個仔喺班入面係咪頭三名囉。. ...
邊有得去呀?呢幾年

回覆 PTL_L 的帖子

仲有呀,校刊入面速算比賽排名你咪睇到你個仔係咪頭50個計數計得最快㗎囉,仲有各式各樣嘅比賽你睇下啲筆獎作品你都知道自己個仔喺學校入面嘅排名

Nbranson 發表於 23-6-9 22:41
回覆 PTL_L 的帖子

仲有呀,校刊入面速算比賽排名你咪睇到你個仔係咪頭50個計數計得最快㗎囉,仲有各式各 ...
呢個係既,睇速算有野睇sjps係好多臥虎藏龍,基本上要站一席位,係要學術加最少一樣功能(運動、奧數、音樂、debate)

PTL_L 發表於 23-6-9 21:43
係,我都係第一次聽。港島咁多幼稚園,其實學校心入面有個數,係咪真係俾咁多學之園入讀呢?我都有啲懷疑~ ...

你去學之園個網頁睇睇,再比較吓其他小學就會明

回覆 蛋白超人 的帖子

我睇到。七百幾個學生入面有十幾個入聖若瑟小學都正常啫。過去十幾廿年,維多利亞都係咁嘅數上下。

Nbranson 發表於 23-6-9 23:57
回覆 蛋白超人 的帖子

我睇到。七百幾個學生入面有十幾個入聖若瑟小學都正常啫。過去十幾廿年,維多利亞都 ...
當中有冇分叩門定自行先?

冇分啦。其實咁多年叩門位好多時都係畀小學同中學嘅舊生只攞20分的second chance.... 可以幫到中學嘅舊生家長因冇讀小學(唔算小學舊生)就算天主教都係得20分.... 又或者小學畢業生不過個仔冇領洗都係得20分...

SJPS 其實都勁多係from根德園⋯好多都係叩門入。

Nbranson 發表於 23-6-9 23:57
回覆 蛋白超人 的帖子

我睇到。七百幾個學生入面有十幾個入聖若瑟小學都正常啫。過去十幾廿年,維多利亞都 ...

學之園網頁顯示由2016-2022年數據,入St jo嘅人數由16-21年基本上在3-5人左右,其他名官津都係差唔多,但2022年st jo收學之園人數突然暴升至16人,叩門入嘅應該超過10人以上

蛋白超人 發表於 23-6-10 01:06
學之園網頁顯示由2016-2022年數據,入St jo嘅人數由16-21年基本上在3-5人左右,其他名官津都係差唔多,但2 ...
收得20人左右,又要收old boys,剛根德園又話大戶,學之園又話叩門10以上,真係唔知啲位點嚟喇

PTL_L 發表於 23-6-10 01:24
收得20人左右,又要收old boys,剛根德園又話大戶,學之園又話叩門10以上,真係唔知啲位點嚟喇 ...

口講無憑,讓數據說話

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊