用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學畢業後簽證
go

[英國] 大學畢業後簽證

請問畢業後tier4 快到期,想留英2年搵長工申請visa要多久?

hikozan 發表於 23-3-25 19:29
請問畢業後tier4 快到期,想留英2年搵長工申請visa要多久?

如果你打算留英工作,幾耐都要申請嘅啦,情況人人吾同,官方答案八星期內,但等批其間仍可留英。
好其一問,通常吾係最後一年已開始找工作咩?

https://www.gov.uk/graduate-visa

儘快搞啦,嗰邊呢排成日罷工。

想搵長工點解唔申請bno visa?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

亞女2021summer 攪,幾日已批。

謝謝大家的回覆, bno visa可能比2年visa容易搵工, 應該申請bno visa了,希望唔難攪😅 聽聞有人幾日就批咗

hikozan 發表於 23-3-26 22:30
謝謝大家的回覆, bno visa可能比2年visa容易搵工, 應該申請bno visa了,希望唔難攪😅 聽聞有人幾日 ...

我女搞好快! 3/3 friday submit ;7/3 tuesday approved! 不過填咗幾日,youtube 好多片教點填。
同student visa 差唔多。要注意申請期間唔可以出境。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 23-3-27 21:01
我女搞好快! 3/3 friday submit ;7/3 tuesday approved! 不過填咗幾日,youtube 好多片教點填。
同studen ...
想問下起香港申請定英國申請方便D?如果父母本BNO已經過期,使唔使先續證至可以比阿仔申請?父母唔會申請BNO VISA,只系仔申請。

要視乎你小朋友,嚟緊幾個月會喺香港定英國,我當時考慮到嘅係萬一跌入黑洞長時間都冇消息,起碼我都留咗喺一個地方唔使趕住飛,所以最後揀咗喺英國先申請
父母嘅BNO係唔需要renew ,只需要passport copy同Passport Number

在英國境內申請簡單好多,所以如果現在以student visa 讀緊書,揀喺英國時申請。我仔唔駛一星期已批。

fac9123 發表於 23-3-28 09:22
要視乎你小朋友,嚟緊幾個月會喺香港定英國,我當時考慮到嘅係萬一跌入黑洞長時間都冇消息,起碼我都留咗喺 ...
Thanks ! 甘即系不如去英國申請BNO VISA好過起香港申請留學VISA,起碼快D

yuyueng 發表於 23-3-28 10:41
Thanks ! 甘即系不如去英國申請BNO VISA好過起香港申請留學VISA,起碼快D。

係呀,佢哋暑假返黎唔洗又hold 起本passport 做簽證,可以放心暑假同你去旅行

yuyueng 發表於 23-3-28 08:45
想問下起香港申請定英國申請方便D?如果父母本BNO已經過期,使唔使先續證至可以比阿仔申請?父母唔會申請BN ...

我女響英國,所以響英國申請,我地bno passport 都過咗期,但佢話有個位可以upload 埋我地bno passport,唔知係咪咁會快啲。無比financial support. 。
之前申請student visa 等好耐,又要有cas 至申請得,搞到機票改完又改。點都好,如在港申請任何visa, 最好照咗TB 先,呢樣都好多人爭。

Jennie 發表於 23-4-1 17:28

我女響英國,所以響英國申請,我地bno passport 都過咗期,但 ...
Thanks! 之前申請Y10 同Y12 時CAS 5月就出咗,所以學生簽證好快收到,但今年我仔考A Level 起碼要8月底先有CAS, 咁不如而家起英國申請BNO VISA ,但唔知申請期間能否回港呢?

yuyueng 發表於 23-4-2 14:54
Thanks! 之前申請Y10 同Y12 時CAS 5月就出咗,所以學生簽證好快收到,但今年我仔考A Level 起碼要8月底先有 ...

如果夠18就可以,但真係要take risk. 批唔徹就不能離境

SIYip 發表於 23-3-28 10:33
在英國境內申請簡單好多,所以如果現在以student visa 讀緊書,揀喺英國時申請。我仔唔駛一星期已批。
...

想請教, 小朋友今年9月升大學, 但未知返港讀還是留英讀大學, 咁如果而家在英國申請左 BNO Visa又批左, 但最後9月選擇了回港讀書, 咁 BNO Visa 重有冇用? 係咪即是好似5+1咁, 如果半年內唔入境, 又係會冇左?

我仔是在英國讀緊大學時申請,可能已經有student visa,所以好簡單又快。我仔最初揀錯咗英國境外申請,好多嘢填,好煩。
如果未決定喺邊度讀,我就唔會申請住唔想白交NHS費用。

SIYip 發表於 23-4-4 11:56
我仔是在英國讀緊大學時申請,可能已經有student visa,所以好簡單又快。我仔最初揀錯咗英國境外申請,好多 ...
Thanks!