用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

Greylay 發表於 23-3-22 09:37
所以樓主,無論什麼原因都好,唔好為自己決定覺得guilty, 條條大路通羅馬,小朋友只是剛起步,大把發光
...
聽到你講, 我真係好有共鳴
我嘅情況同你差唔多,兩個小朋友都係超細b, 喺學校永遠都係全級最細嗰個。 名幼直頭冇得申請,除非repeat一年, 所以我哋只係屋村券幼。

好同意你從小養成做完功課先可以做其他嘢嘅習慣, 早睡早起真係要堅守,因為有精神上堂先可以容易吸收 (我哋仲誇張, 幼稚園同初小階段八點半就要瞓覺), 課外活動只係學樂器同打羽毛球。

考小一,神校真係冇能力考到,但有幸三私收咗( 不過上到小學真係超過大半班都係嗰幾間名幼上嚟), 六年小學生涯都係keep住早睡早起,生活規律嘅習慣,到升中時,四女直同spcc都正取。

兩個小朋友都係一直自己跟, 直至F.4先 去啲補習天王度補習。 自問唔係谷既家長 ,不過我係嚴格嘅, 小學時功課一定要晚飯前做完,不能隔夜; presentation 就算唔計分, 我都要求佢哋認真去做, 因為態度認真呢個training係好重要, 上到中學我已經完全放晒手,so far 學業同課外活動表現都託賴。

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

樓主熱門學校是指那間?

杏仁豆腐 發表於 23-3-27 14:12
聽到你講, 我真係好有共鳴
我嘅情況同你差唔多,兩個小朋友都係超細b, 喺學校永遠都係全級最細 ...

Wow ! 我覺得我地好似copy 咗你地嘅經歷咁,真係差唔多一模一樣。只係你小朋友同我小朋友各自揀
咗唔同嘅中學。相信佢哋都為自己揀咗最合適嗰間 。同你一樣,我現在已經都係不需要跟阿女學業,因為中學太多嘢,即使想跟都跟唔嚟。
Btw, 我同你想法一致,我哋都係keep 住唔外補。我地都認為到咗中學,如果阿女有需要,佢自己會自動提出外補要求。我估計佢好大機會同你女兒一樣,到S4 ,會自動要求同埋啲同學出去搵專補公開試啲名師攪掂。

所以樓主,向前看,無論你小朋友最後情歸何處,佢自有自己適合嘅路。嘗試從小站在-個「輔助」小朋友嘅角色instead of 「主導」,多觀察佢嘅需要,適時才出手協助,對小朋友自律自主學習嘅成長和父母們嘅透氣空間都有正面幫助。加油加油!

早一兩年,拍片zoom in可能都會睇下讀咩幼稚園做考慮。如果依家正堂覆哂課,回覆實體面試就真係睇小朋友實力多。

多多宝 發表於 23-3-19 17:00
熱門學校本身競爭都大,名幼亦唔係個個都可以去到,亦都唔係間間可以入到。如果你只報了熱門學校(eg over ...

你都幾串wo, 我絕對唔認同嗰個家長去唔到2nd in, 係教學上問題, 你所講正常學術, 喺你眼中咩叫正常呢, 呢一刻唔ok , 亦唔代表家長同小朋友有問題, 一生人學習階段咁漫長, 實有低潮期, 咁快否定對方教學方式, 你未免講野太自大左d.

回覆 fmf903 的帖子

我啲可以報嘅差唔多都報左,係拍片嘅都可以去到下一round,但係次次都係實體面試時就止步。其實經過大家不同角度嘅討論,我反而放低左,小一面試失利,都係好事來嘅,只要我自己清楚小朋友嘅能力,相信佢,走好每一步,一定唔會差。

nnchung 發表於 23-3-28 12:43
你都幾串wo, 我絕對唔認同嗰個家長去唔到2nd in, 係教學上問題, 你所講正常學術, 喺你眼中咩叫正常呢,  ...

既然玩考直私遊戲,正常學術當然是指正常學校會考的中英數,中英認讀,20以內加減法,重組句子,圖片描述,呢d大路野咯。如果想考到直私,又花左時間去教小朋友,但係如果最後小朋友掌握唔到,反思一下自己又有何問題呢?我都會經常根據小朋友的吸收情況調整我教她的方法,這個不是否定,是探索。我只是好心分享,不是想抨擊樓主。

多多宝 發表於 23-3-28 20:00
既然玩考直私遊戲,正常學術當然是指正常學校會考的中英數,中英認讀,20以內加減法,重組句子,圖片描述 ...

認真講我唔覺得呢d 係正常學術, 其實考小學根本就唔需要考到咁, 佢考唔到, 唔代表嗰個家長教法同埋小朋友問題, 你可以講參與考私小, 就要面對呢d 學術, 但我就絕對唔認同佢教法有問題。 同埋俾小朋友依家識哂呢d , 答得好好又如何, 佢大左一樣識得加減。

nnchung 發表於 23-3-28 22:45
認真講我唔覺得呢d 係正常學術, 其實考小學根本就唔需要考到咁, 佢考唔到, 唔代表嗰個家長教法同埋小朋 ...

呢啲嘢小一都會教…名幼提早教為考小,跟住當咗呢啲係基本。事實呢啲嘢的確唔難,劵幼家長有心提早教小朋友都會識,唔識都可以操到識,但有部份家長認為的確無必要,背後亦當然有其原因。別以為小朋友5-6歲識呢啲有幾優秀,考小多offer便自以為家長教得好,劵幼家長/小朋友就係雜牌軍。其實只是岩直私口味,物以類聚而已。

考直私,教極小朋友都唔識呢啲學術,可以係方法問題,但其實簡單啲,會唔會係小朋友嗰個年紀根本未吸收到

nnchung 發表於 23-3-28 12:43
你都幾串wo, 我絕對唔認同嗰個家長去唔到2nd in, 係教學上問題, 你所講正常學術, 喺你眼中咩叫正常呢,  ...

無可否認1st in 是揀學術過關的學生,考小真係是鬥叻,做唔到最前500-1000人好難有second in. 未必是教學上出問題,只係超班的人真係好多,自己小朋友會比下去。
家長可能以為80分已經入到下一關,誰知勁多人過90分….無辦法,遊戲就係咁玩。

但唔好忘記, 漫漫長路, 依家俾你考到又如何, 即使考到名小又如何? (emoji)‍♂️

fmf903 發表於 23-3-28 23:15
無可否認1st in 是揀學術過關的學生,考小真係是鬥叻,做唔到最前500-1000人好難有second in. 未必是教學 ...

所以大家幼稚園階段就鬥操學術
直私遊戲就係咁玩
認同呢套的自然會落力玩
唔認同就食花生

想知道果啲係名幼畢業然後去到名小嘅小朋友宜家是否學習開心?成績是否都好?
唔係,時移世易,太多私幼或者私幼父母偏重英文,大部分升小後中文都讀得好吃力
相反,卷幼或父母一早重視中文嘅overall 讀得更好

當然,讀書其實更重要嘅係動機,培養到小朋友有動機去學習去研究,比起入讀咩學校更重要。呢啲都係要靠父母多過靠學校。

kimlam953 發表於 23-3-29 00:27
唔係,時移世易,太多私幼或者私幼父母偏重英文,大部分升小後中文都讀得好吃力
相反,卷幼或父母一早重視 ...
完全同意培養學習動機最重要。
現時AI已經發展得好快,如果小朋友會自發學習乜野知識都可以搵到 ( 例如用CHAT GPT)。香港課程根本落後歐美很多,只重成績不重視小朋友整體發展。

Driftwoodv 發表於 23-3-29 09:34
完全同意培養學習動機最重要。
現時AI已經發展得好快,如果小朋友會自發學習乜野知識都可以搵到 ( 例如用CH ...

絕對係, 死操爛操只會令佢地失去 學習興趣, 呢個世代係應該培養佢地適應力同自學能力多d

今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

分享小小經驗,幼稚園對我嚟講,已有一段時間喇,但我兩個,一個係卷幼考小零操練,阿媽零跟進,所以零offer(合理),最後搞珠入地區津,小朋友學習能力算高,好快彈出嚟,再幫佢插名津小,升中去名津中。有咗大既經驗,細既入名私幼,但都係零操練,零跟進面試,但差唔多每間直私都有second in,順利入英私小,今年亦升中,小學階段亦有變化。

兩個小朋友,大既雖然讀卷幼,零直私offer,但直到快高中,成績級頭/前仍然由幼稚園起keep到而家,細既雖然讀私幼,但成績飄忽不定,平平穩穩咁,仍需努力!想表達係,向前看,升小啫,終點起大學,有能力既小朋友唔會因為讀邊類學校就會落後,能力較弱既小朋友亦唔會因為讀邊類學校而保持到升小時優勢。

不過睇到一啲情況係,所謂名幼入到名小既,好多時係超大仔,即所謂年尾出世(早一年9-12月),repeat一年駁入名小,另外,呢類家長好aggressive,返兩間幼稚園或上午返學,下午外補,唔會出聲講㗎,當自己果個日日午睡時,人地已經進補緊,自己問下心,想唔想自己小朋友咁呢?

PTL_L 發表於 23-3-29 12:51
分享小小經驗,幼稚園對我嚟講,已有一段時間喇,但我兩個,一個係卷幼考小零操練,阿媽零跟進,所以零off ...

放心, 好多家長都唔會明

分享小小經驗,幼稚園對我嚟講,已有一段時間喇,但我兩個,一個係卷幼考小零操練,阿媽零跟進,所以零off ...

其實我覺得終點都唔係大學,係出來社會做野先見真章

nnchung 發表於 23-3-29 13:26
其實我覺得終點都唔係大學,係出來社會做野先見真章

咁又另一樣講法喇,個個死爭爛爭入名校,睇中既就係dse 成績同入u 所謂有幾多人入神校,香港神校嚟嚟去去都係果兩三科,多啲都冇,如果小朋友係叻,去邊都跑得出,但我絕對唔會歸功哂學校,學校2成,家庭小朋友能力 5成 ,家庭back up 3成,以個人睇法,學校既幫忙唔會比小朋友自身能力同家庭支援多,其實一句講哂「靠自己」!
但以中學嚟講,學校既氛圍、舊生間既bonding 確實係影響出嚟社會做事既能力同表現,所以成日都講駛咩理人點講,邊間邊間好?最緊要啱自己小朋友就得喇,幼稚園果3年,俾佢哋輕鬆啲啦,漫漫學習長路呀!

午睡對幼稚園的小朋友係好寶貴嘅「進補」來的。對小朋友學習好大幫助。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊