用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?  

今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業的小朋友最終都有唔少好好嘅offer,想知道果啲係名幼畢業然後去到名小嘅小朋友宜家是否學習開心?成績是否都好?
因為我好想知道到底當初選擇唔去名幼的決定是對定係錯,或者永遠都唔會有答案…

回覆 PeppaMami 的帖子

名幼與否,重點唔係學校個名會幫到你,而係小朋友係學術、表達能力、溝通能力嘅水平係點。
如果你唔係讀名幼,咁你自己有無額外幫佢外補?或者家長自己教?

一分錢一分貨,語境呢d要用錢買。唔敢講名幼係咪就有好offer, 但語文能力普遍好過券幼都好合理

回覆樓主:

利申名幼 考小都有不少offer 但我想講主要靠我地家長跟得貼同上面試班 再自己操 學校講真幫助係有但不大 學樓上講語景係有幫助 但學術都係太淺 要考神校唔夠

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

無論如何,都無得返轉頭再重新選擇㗎啦。

不如努力向前望。在小學重新出發。

無人同時讀名幼,又讀普通幼稚園。公說公有理 婆說婆有理。

當初點選擇,都過佐去了。面試係緣份遊戲,無被取錄,不代表差嘅。有小朋友平時學術好,但面試不被取錄的,大有人在。成功取錄又不代表真係好。

唔好諗返轉頭,於事無補,向前看,近年插班機會多,加油!

考小只係第一步 嚟緊每年都不斷洗牌 如果有實力又想更上一層樓 仲有好多機會

唔一定名幼先入到熱門學校
呢啲熱門學校都會收非名幼
只不過比例上少啲

名幼家長普遍都目標清晰,出心出力出錢出時間去栽培足3-4年,付出咗咁多,成功率高啲都係正常

不過其實名幼都有零offer
緣份遊戲

Pano    發表於 23-12-18 00:46

mrsmay 發表於 23-3-19 01:43
唔一定名幼先入到熱門學校
呢啲熱門學校都會收非名幼
只不過比例上少啲

名幼零offer又真係無聽過,如果有報三私,至少三私一定其中一間會收。

不過,樓主後悔都無用,都過佐去。不如努力寫求位信。

一係小一谷好d小朋友,考插班啦。

回覆樓主:

考小一只是人生開始,甚至只是開始的開始,每個孩子一定可以穩到最適合的學校!

名幼如學之園 有公佈升學資料在網站 會見到畢業生去咩學校 何謂熱門名小睇你自己點定義
其實都已成定局 無需要諗返轉頭 小學努力啲 做好自己 家長跟貼些 總有出路 加油

不一定。
有人免費k,有Spcc 同拔offer.
有人乜乜園(多分校),零offer.
睇家長點樣協助小朋友而已。

學術唔係直私唯一收生要求,你研究下啲post,不少家長呻小朋友學術好好,但零offer 的。

仲有幾個月小一派位放榜,好好準備小朋友學術同待人接物,針對性準備叩門吧。

識得人讀*園,也有去唔到的。即使去到又如何?讀幾年三私之一,唔少都轉一綫津了。由小一19x人,到小五得9X人。
過去的沒得再來,好好裝備,大把機會轉校。~~當年龍年阿仔劵幼,同班只得三人考直私,都有offer。我認為同學校關係不大,系家長冇做好準備多滴。

hundred100 發表於 23-3-19 11:47
x園,也有去唔到的。即使去到又如何?讀幾年三私之一,唔少都轉一綫津了。由小一19x人,到小五得9X人。
過 ...
三私流失率咁高?我識人讀其中一間係咁話,每年好多插班生,班級人數都keep縮,相比龍校真係好少人走。
答返樓主問題,普通幼當然都有人入名校,比例一定無名幼咁高,好大原因係名幼家長一早target名校。我唔信幼稚園會決定一個人命運,小朋友如果係讀書材料一定有機會插班或升入好中學,你唔使後悔,向前望,自己盡力就好。

Pano    發表於 23-12-18 00:50

多謝大家,因為自問好用心教小朋友,所以面試結果落差好大,自己心情都有些許低落,不過我都明白,這只是開始,我諗我會更加正面教育好小朋友,無論係學術定係品德性格。

PeppaMami 發表於 23-3-19 13:24
多謝大家,因為自問好用心教小朋友,所以面試結果落差好大,自己心情都有些許低落,不過我都明白,這只是開 ...

熱門學校本身競爭都大,名幼亦唔係個個都可以去到,亦都唔係間間可以入到。如果你只報了熱門學校(eg over3000人爭百幾個學位),最後一手waiting都有可能。但係如果間間都去唔到2nd in,或多或少說明自己的教學方式出現問題,正常學術過關的小朋友通常至少都可以過到1st in。

現在還早,到六七月還會有兩三千個熱門直私的位放出來,音樂椅游戲玩到九月都沒完。

其實直私的學額非常充足,現在頭那批一人揸住四五個,到時放出來,就會由神校開始一層層call落去,人人都有機會

在現階段不用太焦慮

這個是永遠也不會知道答案的。

不過既成事實,也不用糾結因由,倒不如專注於小朋友日後的發展。考小學只是一個階段而已;不代表小朋友日後的發展的。

加油呀!

多謝大家,因為自問好用心教小朋友,所以面試結果落差好大,自己心情都有些許低落,不過我都明白,這只是開 ...
由你選擇邊間幼稚園起,已話咗比人知你小朋友係邊類型教育下成長

如果你有心考名小,你沒有選擇名幼係絕對錯誤,
我諗你都會發覺,明明做得好好,就係晉級無自己份
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊