用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

回覆樓主:

各取所需,我自己就覺得幾年嘅名幼學習是有所得著,而呢d並不是出去外補就得

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

at least 我唔係。當年我嘅case 唔係無報,而係報咗要放棄。因為我小朋友係細B, 幾間名幼當年都在面試前夕分別打電話俾我: 問我會唔會考慮PN, 放棄K1, 佢哋話如果我揀PN , 不用我in , 立即收。我問佢地: 你嘅意思係咪即使我跟日子來K1 interview , 你哋肯定唔收?,佢哋分別都係答係。所以我最後全部同佢哋講:sorry 呀,我唔打算重讀PN, 既然係咁,我都唔嚟面試啦。
最後繼續留喺那間唔出名嘅私幼讀,
升小時我幫小朋友報咗8 間小學,收到6 個正取offers, ( 包括3C1D) , , 其實只係最top 兩間唔收(SPCCps and DGJS) , 最後我哋決定揀自行分配25 分入到嘅英文津小(沒有中學backup) . 當然又會有人指指點點話摃居,唔應該咁揀。不過我小朋友真心自己想揀間津小(因為係daddy 母校)。
結果,我地6 年小學都無補過習,現在升中也無外補,無跟大隊氛圍去做(大隊小一第一日返學約家長早餐已經話食完之後一齊去搵補習社)。
因為我和daddy 都好一致認為小學課程可以放手自己應付,同埋唔想因為超前教育影響小朋友上堂的專注度。最後升中, 我地考嘅中學,100% 全部正取offers ( SPCC, 四大女直 and 赤提即in 即收派半年船)

kidscostume    發表於 23-3-22 14:35
Azzurro    發表於 23-3-22 10:40

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

所以樓主,無論什麼原因都好,唔好為自己決定覺得guilty, 條條大路通羅馬,小朋友只是剛起步,大把發光
發亮嘅機會。叻嘅小朋友放在那裏都係叻。
但可以有少少經驗上建議,如果你係初小階段做到,小朋友肯定行對了成功之路。
1)要盡快建立自主學習能力(stand firm , 做晒功課,搵完書先可以玩)
2)早睡,才有精神,好嘅專注力上堂聽老師講書(我地小學六年,返學日子重不過2100睡覺)
3)課餘時間,課外活動需要,但唔好多,亦唔駛一定要精(除非小朋友真係好有talent 係那方面),做到all round 就得,唔好特登為升中走去狂操音體。,留番啲時間專注學業上。(我地升中時連琴試都未考過,運動係zero),

4)每天一定要俾時間小朋友自由地享樂(當然做好功課之後啦)

樓主加油呀!
祝福你小朋友有開心愉快嘅小學生活,有美好嘅將來!

Greylay 發表於 23-3-22 09:15
at least 我唔係。當年我嘅case 唔係無報,而係報咗要放棄。因為我小朋友係細B, 幾間名幼當年都在面試前夕 ...

你小朋友好叻,父母更厲害!

回覆 Greylay 的帖子

請問是否從來不需要同小朋友跟功課、課堂教學?

好多謝你嘅回覆,俾左我信心,讓我知道我揀嘅呢條路都係有機會得嘅。

Greylay 發表於 23-3-22 09:37
所以樓主,無論什麼原因都好,唔好為自己決定覺得guilty, 條條大路通羅馬,小朋友只是剛起步,大把發光
...

會唔會你個小孩係資優兒童,自己無去check

Greylay 發表於 23-3-22 09:15

好厲害。我大仔地區名津小五,完全冇補習,同其他家長一傾,發現自己系例外的怪物。但我想象唔到小朋友放學返到屋企四點幾,有兩日學校課外活動要到5點幾,又要學琴,畫畫,如果仲要系出邊補課業,小朋友有幾辛苦。

ustvct 發表於 23-3-22 09:57

請問是否從來不需要同小朋友跟功課、課堂教學?

因為我要返工的。所以我自小就叫佢放學回家休息30mins ( 食吓tea , 但不可看電視,玩玩具,iPad ) , 就去做功課。完成晒才可以自由玩。
呢樣我好firm , 四大長老都必定要嚴格follow ,
大約過咗小一,其實我見小朋友基本上自動自覺嘅習慣都established 咗,所以P1 - P3 , 我只會回家check 有無抄漏手冊,做漏功課,跟番唔識做佢圈咗出嚟題目,睇埋有無做錯。p4以上就全部唔睇,功課由她錯,因為錯咗佢真係會上心啲,唔想自己再錯嘅決心大啲,佢就會自動自覺tune 台改善

PeppaMami 發表於 23-3-22 10:06

好多謝你嘅回覆,俾左我信心,讓我知道我揀嘅呢條路都係有機會得嘅。

係呀。你諗吓,家境差,(多數名幼名小是要學費的,幾間傳統名津龍小除外),讀唔到名幼名小嘅小朋友,係咪真係無個叻?無個有希望?肯定唔會啦。

Greylay 發表於 23-3-22 10:24
係呀。你諗吓,家境差,(多數名幼名小是要學費的,幾間傳統名津龍小除外),讀唔到名幼名小嘅小朋友,係 ...

Btw, 我可以肯定地說,-早established 好自主學習態度係真係十分好好重要。
初小建立咗,升中後佢都仍然keep 住,父母會舒服好多。

Thank you for sharing.

hundred100 發表於 23-3-22 10:11
好厲害。我大仔地區名津小五,完全冇補習,同其他家長一傾,發現自己系例外的怪物。但我想象唔到小朋友放學 ...

我都係咁諗,大攰了。其實我buy “ 有精神,先會有好專注力,先會上堂留心,吸收快”,
我1-5 是不會有興趣班,因為返學太攰。興趣班會在星期六,星期日全日玩

Greylay 發表於 23-3-22 10:30
我都係咁諗,大攰了。其實我buy “ 有精神,先會有好專注力,先會上堂留心,吸收快”,
我1-5 是不會有興趣 ...
小朋友好叻!想請教你小朋友是否亦能做到每天自律地溫習?星期六、日會抽部份時間溫習嗎?

Greylay 發表於 23-3-22 10:27

Btw, 我可以肯定地說,-早established 好自主學習態度係真 ...

多謝你既分享呀,我都同意亦希望小朋友建立好習慣同態度好重要。請問你小朋友幼稚園既時候又點安排呢?我小朋友仲係幼稚園,有一齊訂立時間表,而家努力中。。

f00130 發表於 23-3-22 10:56
小朋友好叻!想請教你小朋友是否亦能做到每天自律地溫習?星期六、日會抽部份時間溫習嗎? ...

小學6年每天自律溫習就無咁乖啦,我係咁叫「你最好每日搵少少時間望-次嗰日教過嘅嘢啦」囉,佢會話知啦,但係唔會真係做。我地平時都唔會要佢操supplementary exercises ( 返學太攰了),
所以最後都係有測驗考試前早around 一個星期開始溫習(我地學校好遲先出測考timetable ) , 但係考試測驗時嘅自動自覺溫書,佢就真係做到,呢樣佢唔會欺場,其實佢做到咁,我還可以要求什麼呢?!真係已經老懐安慰,唔會忍心每日要佢 on- stop 地努力,條「腞筋」是不能長時間拉的,會斷的」。

回覆樓主:

carawingwing 發表於 23-3-22 10:59
多謝你既分享呀,我都同意亦希望小朋友建立好習慣同態度好重要。請問你小朋友幼稚園既時候又點安排呢?我 ...

無呀。其實幼稚園除咗功課,佢只係玩玩玩。
只係真係要佢「做完功課先可以玩」- 呢條底線-走要持守,底線退咗你(父母)就大鑊了

fwstides 發表於 23-3-22 11:08
讀劵幼多數諗住原區升一線津
名幼家長迷信直小>津小,以為比你考先係好嘢,辛苦考入直資小朋友先會優秀。其 ...

(emoji)

f00130 發表於 23-3-22 10:56
小朋友好叻!想請教你小朋友是否亦能做到每天自律地溫習?星期六、日會抽部份時間溫習嗎? ...

不過選擇玩乜,其實我地自小就在不知不覺下安排咗,佢唔會意識係我地有plan 過㗎,但係因為習慣咗,又真係變成佢興趣。

我地係買好多board games 回家玩㗎。又好玩,又親子,玩得多,我覺得佢腦筋真係伶活好多㗎。到現在大了,佢每年書展會叫我買書迷證,去足咁多日,主力去啲board game counter 係咁試玩,玩夠就買兩三盒特別有興趣嘅回家。

幼稚園時佢每日有一小時時TV/ 睇碟: 主要揀peppa pig , peppa pig 啲英文又好聴又易明白。
好好笑,佢現在Form 1 , 前幾日無端端攞番晒啲peppa pig 出嚟睇,話真係好正。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊