用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

如果非入直私不可, 咁一定係簡名幼。家長付出當然一定要有, 如果個小朋友表現差唔多, 你係校長/老師,你會簡名幼定卷幼畢業 ?
如果當初係有得簡而無簡名幼,其實已經話左比人聽家長既取向

聽過不少卷幼家長, 沒有外補沒有睇書,話考直私(熱門那些)做後備,因為怕抽得唔好。中其實有好多家長都搞不清考小學係點。

heidya    發表於 23-5-27 12:57

piglover 發表於 23-3-20 19:39
我有朋友話讀名幼嘅人係傻嘅。

她話自己免費券幼,再加6千補習費加課外活動,覺得咁樣更有得著wor。

難道佢唔知大把名幼家長,幾千蚊幼稚園學費只係閒錢,繼續一對一上門補習加各樣興趣班
而且除非每日補足兩三個鐘,否則唔可以同名幼語境相提並論

利申不是我

其實讀學券幼,家長心態都係慳錢,小學目標津立,
考唔到直私都好正常!

nman0802 發表於 23-3-18 18:00
回覆 PeppaMami 的帖子

名幼與否,重點唔係學校個名會幫到你,而係小朋友係學術、表達能力、溝通能力嘅水 ...
學校個名一定幫到, 比重唔會係最多,但一定有影響 拎張成續表比人睇,一睇校名已經有唔同

Dollys 發表於 23-4-3 03:19
考唔到直私都好正常! ...

同意

muimui125 發表於 23-4-3 07:25
學校個名一定幫到, 比重唔會係最多,但一定有影響 拎張成續表比人睇,一睇校名已經有唔同
...

隔離BK先講小學校名對升中有冇幫助,全部人一面倒話係一定有影響。
試吓名幼同埋劵幼去叩門,我諗面試機會都好唔同。
我咁諗大方向都係去大學,如果你短期目標真係諗住名小神校,我覺得係要係讀名幼。

Dollys 發表於 23-4-3 03:19
考唔到直私都好正常! ...

咁比錢讀名幼但零offer或offer不似預期, 咪叫人財兩失

fwstides 發表於 23-4-3 15:13
咁比錢讀名幼但零offer或offer不似預期, 咪叫人財兩失

學左既知識唔會無左,到升小學時就明白係返度(假設零offer但零offer只係minority)

fwstides 發表於 23-4-3 15:13

咁讀名幼又真係唔代表讀書會好叻嘅,有時面試都係睇運氣

回覆樓主:

我覺得應該忠於自己的決定,父母應該知道自己小朋友最多,亦比別人更了解咩先最fit自己小朋友,我個人覺得名校無意思,全球一體化後小朋友長大後係邊都唔知,同人講讀咩名小得啖笑。

最緊要小朋友有快樂童年,培養好學習興趣,有良好的soft skill

kooliestgirl 發表於 23-4-4 08:07
我覺得應該忠於自己的決定,父母應該知道自己小朋友最多,亦比別人更了解咩先最fit自己小朋友,我個人覺得 ...

唔會得啖笑。
名校自然有其獨特之處。獨特傳統同文化、校園設施、校風、師兄姊弟妹、校友⋯⋯點會係無意思。

只不過係適唔適合嘅問題。入到去係咪一定好?入唔到又係咪一定唔好?都係因人而異。
每一個小朋友都有唔同需要,做家長嘅盡自己能力範圍去幫佢哋就可以了。

其實已經K3尾聲,無論如何都係入local school 的話,小一課程也是差唔多,快啲装備好小朋友順利過渡仲好啦。名幼個班,其實K2已經開始學grammar, 中文做閱讀理解,珠心算,唔係淨係phonics, 普通話,面試班,係全方位學術,K3已經係樂器、運動、奧數、中英寫作,prepare 緊小一就ready go。P1先開始諗點樣幫小朋友,已經有d遲,有預備嘅9月埋位已經開始跑。我覺得好學校,不如自己本身能力好,普通小學都係有可取嘅地方,名小亦有其不足之處,但自己有實力讀邊間都唔使怕。

Anaisbear 發表於 23-3-20 01:36
樓主,我覺得重點唔係有冇讀名幼,係家長提供嘅支援同準備足唔足夠。

如果好早喺呢度爬文,應該有聽過大量 ...
我想問下佢最後讀邊間?

PeppaMami 發表於 23-3-20 08:08
回覆 Anaisbear 的帖子

多謝你嘅分享,我好想知道小朋友要去到點樣嘅學術深度呢?

相信大部分考到好直私嘅小朋友,程度最少:

數學20以內加減,理解題,不是數字題;

中文讀得哂青田我自己會讀嘅程度;

英文自己識睇Ort 5-6

我覺得中英閱讀能力,同埋講野要有自信肯分享好緊要。

學術家長帶小朋友出去補下習,點都唔會太差,但講野言之有物真係要教,無論面試班又好自己教都好。識一啲小朋友好鍾意講野,係唔怕醜但講既野唔貼題無內容,最後都係無直私收。

我兩個小朋友都係劵幼,都係外補加自己教,雖然囉到既offer唔夠名幼多,但興幸都有直資比offer小朋友。我唔使小朋友做好叻個班,有龍既學校就夠。

不過考小學真係唔可以心存僥倖,真係要比心機教講野soft skill,反而學術真係最易追。

Anne_Hall 發表於 23-12-7 07:51

學術家長帶小朋友出去補下習,點都唔會太差,但講野 ...

中肯,就係咁

展望將來試諗下,熱門小學都係幾千人爭百幾個位,好多因素,未必係小朋友唔叻,只係面試時間又咁短其實都好難吸引到考官嘅眼球,小一努力好好裝備自己,之後再去心儀學校考插班
都明白失望總會有,但唔好俾小朋友知,否則佢會抗拒而家/將會入讀嗰間小學,投入唔到,影響學習興趣,加油!

Anne_Hall 發表於 23-12-7 07:51

學術家長帶小朋友出去補下習,點都唔會太差,但講野 ...
認同父母有無付出時間去伴讀同親自教小朋都好緊要, 好多家長聽完人講入曬D私校比成近萬一個月, 係甘外判D野出去,週六日自己放假ME TIME, 就算比佢返全日私幼, 補習都係無用, 小朋友上堂聽老師講課得個1—2個鐘甚至食埋茶點, 訓埋覺睇埋電視,玩埋玩具同個NET講句野,  只可以講比津校好少少
我個女上面試班有名幼同班同學訓足個半鐘, 老師問乜都唔應, 可能父母知都唔理, 工人間得知佢一日踐四場, 星期六日FULL曬, 甘小朋友點會有心機上堂學野呀,用錢搞不如直接讀IS好過啦
不過身邊不少好多父母真係以為比左錢外判出去, 打開個ZOOM 上堂就諗住就仔女一定學到野, 又同其他人研究下點樣谷買乜補充練習篤住小朋友做,  放假去圖書館就甘拎左幾本書比小朋友自己睇圖, 自己玩手機唔伴讀,仲要個阿爸係入邊訓覺夠鐘就走, 甘不如落去PLAY HOUSE 公園玩學規距, SOFT SKILL 好過
作為過來人, 還有就係記得唔好嫌棄一D2線學校, 非入神校不可, 否則只會小朋友失準,緣份問題,  唔受教只會令親子關系變錯, 後果只會更嚴重, 另外今年直私派位好遲,幾間神校要出年先有 , 可能樓主到時已經收到OFFER

利申: 我地都係劵幼, 暫時都有一D正取OFFER, 亦見到身邊名幼生未有OFFER, 劵幼亦有考埋女拔SPCC FINAL.

讀什麼幼稚園都好,能夠在幾千人脫穎而出,父母背後的陪伴,栽培,和小孩自身的努力,還有運氣,缺一不可。

希望大家和小朋友的努力不會白費,個個都入到心儀的學校。

projectdicky 發表於 23-12-12 16:00
認同父母有無付出時間去伴讀同親自教小朋都好緊要, 好多家長聽完人講入曬D私校比成近萬一個月, 係甘外判D ...

卷幼有女拔spcc final in,百中都唔知有無一
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊