用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

Greylay 發表於 23-3-22 11:14
無呀。其實幼稚園除咗功課,佢只係玩玩玩。
只係真係要佢「做完功課先可以玩」- 呢條底線-走要持守,底線 ...

多謝你,我會繼續堅持,只係有時諗起細個媽咪迫我食菜,一路到好大個都係愈迫愈唔願食,有時迫同堅持之間我仲需要多點點領悟同技巧

fwstides 發表於 23-3-22 11:08
讀劵幼多數諗住原區升一線津
名幼家長迷信直小>津小,以為比你考先係好嘢,辛苦考入直資小朋友先會優秀。其 ...

認同,我大仔龍年劵幼,幼稚園期間表現平庸,當年為免落入寶校,報了幾間backup,點知真系落入寶校。讀私立,小一初時排名中遊,小三已經前10%。你估那些靠面試班,操題入來的私幼生可以保持優勢好耐?大把機會。後來見好多相熟同學轉國際,直龍,津校。我地都轉返地區津校,見識山外之山。

carawingwing 發表於 23-3-22 11:24
多謝你,我會繼續堅持,只係有時諗起細個媽咪迫我食菜,一路到好大個都係愈迫愈唔願食,有時迫同堅持之間 ...

其實我又唔覺得「逼」嘅感覺會持續好耐。我地都好守信用。話咗做好就可以自由玩,我哋都真係說到做到,唔會「坤」佢嘅,eg.  明明佢決定瞓係度玩冥想,我就就去叫佢,你咁無聊㗎,不如去睇吓書,做吓乜乜…
(呢樣唔會嘅),
所以我見我女無乜嘢,無覺得好唔開心。我曾經一次問過佢: 妳會唔會想玩咗先功課?,佢話: 唔好,做完先玩玩得開心啲,唔駛玩玩吓又要去做功課,影響我心情

回覆樓主:

條條大路通羅馬,大家set嘅底線唔同,有人幼稚園起跑,有人小学,亦有人中學,大学或者社會大學,揀到令自己家庭最配合到的方法就0K啦

Greylay 發表於 23-3-22 11:24

不過選擇玩乜,其實我地自小就在不知不覺下安排咗,佢唔會 ...

你選擇正確。其實board game 是一個好好教材,我仔都係3歲開始玩,腦筋靈活,輸左唔緊要,肯再來過。

任何一間小學,
中學都可以有高才生,
何必讀名校,慳返啲錢好過啦

carawingwing 發表於 23-3-22 10:59
多謝你既分享呀,我都同意亦希望小朋友建立好習慣同態度好重要。請問你小朋友幼稚園既時候又點安排呢?我 ...

呀。突然醒起,我幼稚園有俾佢玩咗兩年英詩朗誦。點解會揀speech 呢,因為我小朋友自小就喜歡講嘢,佢講嘢把聲又大又響但幾清晰,我哋當時諗,咁不如去學吓speech 啦。到升小時,我不能否認speech 幫佢建立咗presentation skill and 自信心,所以當時佢升小interview 第一間時已經好淡定,好cheerful 同好肯出聲。無乜怯場。

Jean1769 發表於 23-3-21 12:41

你應該諗多左。
I can't agree with you any, sorry not any more. 名幼名校無疑係一個名牌,畀人一種好勁呀咁嘅感覺,但真正讀書嘅係個小朋友,佢自已本身嘅hardware 同software 先最重要,如果手車屎,你比架McLaren 佢揸,炒得仲快,尋日先睇到McLaren 撞巴士又撞的士變三文治。我中學時代,有個化學miss台大畢業,出過化學書,一樣係唔識教,只係叫背書默書,搞到班班都唔鍾意化學,有一年數學請左個阿Sir係倫敦U碩士,精神都有啲問題,教兩個月就走咗,要搵Bio Sir兼教剩餘的課程。所以名牌大學唔代表個人一定叻。呢兩個老師都得唔到學生嘅尊重。
利申 大仔當年無讀N只報一間券幼,屋企樓下,當時間券幼仲未有依家出名,因為我個細B,offer 下午班,我大個書記,如果無上午班我唔take offer,結果收上午班。佢三年後從無外補,下午放學就去迪士尼玩。報小一大家都報屋企附近4大津小,我地反其道報遠少少一線尾二線頭,6年一直無外補,最後佢中一offer比其他入4大津小嘅舊同學好好多,大部分男仔派左B2, B3。

BB-Tiger 發表於 23-3-23 15:33
I can't agree with you any, sorry not any more. 名幼名校無疑係一個名牌,畀人一種好勁呀咁嘅感覺,但真 ...

我只是想講好多時家長眼裡出西施。只睇到自己小朋友點比人叻法然後就好多陰謀論。查實細路入到去面試表現成點佢點知?

至於你咁大篇野,我睇唔出你想回應我d乜。

唔覺有咩關係。
呢個問題年年都有人問。

名幼都有全軍覆沒的人,券幼都有手執幾間神級的人,其實父母發力遠多於學校,只係名幼大多數父母資源較豐富。

小朋友內向同外向,快熱同慢熱亦都唔一定可以改到。

冇咩好後悔,想入心儀中學繼續努力學術或特異功能,插班睇筆試同成績先。

回覆 PeppaMami 的帖子

另外,你所謂的名小又係邊啲? 神級個幾間,你係舊生好過識字,所以如要後悔的話,點解你同你另一半當年唔係個間讀。
一般直私,小朋友英文有一定要求,有啲可能要求埋普通話。有啲又要你認好多中文字,其實呢啲我諗你只靠名幼都冇用。

老實講,小一直私呢個遊戲,有啲小朋友真心係唔啱玩,唔係佢唔叻,純粹係個遊戲規則對佢不利。

你的名幼,以學之園為例,一年有幾多學生畢業,佢出返個入名小的比例出黎的話,可能都唔係特別出眾。

入名幼,可能係其中一步,但非必要。每個小朋友都唔一樣,入唔到名小一,唔係世界末日, 年年不知幾多學生換來換去。

樓上有講名幼語境有錢買唔到。一定要名幼先有語境?
學英語的方法實在太多,睇你點去用。
我女幼稚園,全部人講廣東話,但佢出去玩,用英文同其他小朋友溝通係冇問題,而家小學啲同學有不少都係用英文溝通。 佢同另一位讀國際學校的小朋友全程用英文溝通玩,都係冇問題。

Greylay 發表於 23-3-22 09:15

其實我小朋友情況同你女有d似,佢都係細b讀普通私幼,完全無外補,最後都入到我哋最鍾意嘅學校,我哋家長完全放手唔使理佢學習。

但我覺得近年考小嘅風氣越來越癲,我都唔夠膽俾人哋建議。小朋友如果真係讀書材料,一定有辦法入到dream school,只係早或遲。但好多小朋友可能真係易受環境影響,所以我也理解有家長希望子女自幼讀名校。

tummypooh 發表於 23-3-23 16:08
回覆 PeppaMami 的帖子

另外,你所謂的名小又係邊啲? 神級個幾間,你係舊生好過識字,所以如要後悔的話, ...

其實應該話入名小係咪真係咁重要先,入左去往往覺得不外如是啦。

名唔名小我覺得最重要分別係父母有無名校光環威威

回覆 Jean1769 的帖子

其實係,把口係為左小朋友日後條路同生活,但我估有一半都係父母朋輩之間的比較居多。

deco99 發表於 23-3-23 16:17
其實我小朋友情況同你女有d似,佢都係細b讀普通私幼,完全無外補,最後都入到我哋最鍾意嘅學校,我哋家長 ...

係呀,要在主流做法之中選行其他路其實唔容易,要有好強大嘅抗壓力才可以勇敢去做不動搖。好似我咁,我估當年好多人會揀咗重讀PN, 當日不是完全無猶豫過,不過好短時間就回神同自己講: 我小朋友又唔係因為能力不及而需要重讀,何必要咁選擇呢?!

fmf903 發表於 23-3-22 13:28
你選擇正確。其實board game 是一個好好教材,我仔都係3歲開始玩,腦筋靈活,輸左唔緊要,肯再來過。
...

Greylay 發表於 23-3-23 16:54

係呀,要在主流做法之中選行其他路其實唔容易,要有好強大 ...

不過你的case 應是少有的。
本身小朋友資質好+ 父母教得好所以有此成績。
名幼入名小比劵幼私幼的確高很多,這都是事實。for 一般人唔知點籌備考小,入名幼起碼唔會行錯。

fmf903 發表於 23-3-27 10:26
名幼入名小比劵幼私幼的確高很多 ...

跟本就係。百中無一

條問題就好似問,我每期只買一注六合彩係咪就無機會中頭獎呢?

唔係無,但人哋期期買幾十注又去唔同投注站撞下手神,中獎機會大少少都好正常

Jean1769 發表於 23-3-27 11:46
跟本就係。百中無一

條問題就好似問,我每期只買一注六合彩係咪就無機會中頭獎呢?
個比喻唔錯, 不過我覺得似買馬仔多過買六合彩, 因為買馬買家要做定'功課'而六合彩就純靠運+勤力(?)居多純粹個人感受

fmf903 發表於 23-3-27 10:26
名幼入名小比劵幼私幼的確高很多 ...

名幼入名小比劵幼私幼的確高很多係正常, 因為比錢入名幼ge家長大部份都係目標清晰會考直資私立小學(甚至可能喺群眾壓力下變到非入直私小不可, 哪怕係地區一線津小除左幾間神津), 唔會只靠大抽獎. 咁考ge學生多, 有offer的又自然比卷幼多. 另外本身非進取型ge家長其實一入到名幼都唔多唔少會比大圍氣氛薰陶, 比資源(錢+時間+心力)準備小朋友升小.

一線小學screen portfolio時見家長願意投放資源比小朋友讀名幼(至少私幼), 都會較大信心比offer你. 特別係直私小學因為要收費, 如果讀卷幼去考直私我諗校方都預你in黎當拎經驗/ 水泡. 另外近年我諗直私小都會睇小朋友喺幼稚園階段會否經常轉校, 因依2年直私小都面對學生不停轉校, 如果小朋友能由同一私幼N直升到K3 (or冇讀N, 直接由K1升到K3)會印象分好D.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊