用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

其實樓主都好清楚明白,
考小學並唔係考得咁全面,
名小點解偏偏都係揀嗰班學生,
仲要年年都係咁上下數量

就以樓主所講嘅學之園為例,
佢哋嘅學生比到人一種感覺係三文兩語一定做得到,
小學可能係冇考英文嘅情況下,點樣去選擇學生,
其實當我哋都咁覺得嘅時候,人哋學校都係咁覺得

醒目開學勳章 王國長老

Dollys 發表於 23-3-20 20:58
就以樓主所講嘅學之園為例,
佢哋嘅學生比到人一種感覺係三文兩語一定做得到,
小學可能係冇考英文嘅情況下 ...

我姨甥係名幼
區內有間龍頭小學,簡介會都難有位,但會去呢間名幼辦私家簡介會
而校長係同家長講「英文就唔駛特別考啦我都知佢哋識」

所謂江湖地位囉….

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

我劵幼,算有間不錯嘅offer,所以唔係完全關學校事

好多人話冇答案,我唔同意。

如果樓主一開始已知係重視考小,而冇揀名幼,本身就係戰略失誤行錯棋。
上面好多家長都講,其實無論讀名幼或者券幼,家長都要自己跟,至於語境呢啲用錢買既,你慳咗學費一樣可以喺其它地方買返語境,例如出面英文上堂,所以呢個point唔係太成立。

讀名幼最大既價值唔係小朋友學到乜嘢,而係家長你身邊群緊咩人。讀名幼既個個家長都戰鬥格,遇到啲樂意分享啲既有問必答,大家上咩外補班學咩興趣班,你自己會有壓力自己要做好啲。又或者遇到志同道合既家長大家可以一齊傾多啲,你又會有壓力自己要跟多啲。更加唔好講,有啲幼稚園或者家教會會搞啲升小考小分享會,呢啲係錢買唔到的。

所以,樓主既問題係有答案,想考直私,請讀名幼。
唔係話名幼包生仔,唔係話券幼冇希望,只係個機會大好多咁解,而個機會唔係因為間幼稚園既名,而係家長你喺當中自己既改同努力。

piglover 發表於 23-3-20 19:39
我有朋友話讀名幼嘅人係傻嘅。

她話自己免費券幼,再加6千補習費加課外活動,覺得咁樣更有得著wor。
我諗要視乎平時家長出到幾多力。有啲全職媽媽本身高學歷、有辦法教,真係唔特別需要名幼加持。但在職的(尤其是夜返屋企嘅)可能需要學校嘅教材、建議進度去帶住走。

火球公主 發表於 23-3-21 09:28

如果樓主一開始已知係重視考小,而冇揀名幼,本身就係戰略失誤行錯棋。

agreed!呢樣真,家長氛圍,結識嘅人,係推動力

樓主由一開始已部署錯誤,
考小問啲好簡單既問題,去過first in,
基本上非名幼,係好難突圍

Dollys 發表於 23-3-21 10:18
樓主由一開始已部署錯誤,
考小問啲好簡單既問題,去過first in,
基本上非名幼,係好難突圍 ...

樓主可能慳佐學X園學費,去佐上其他補習班,興趣班。

但如果樓主目標係直私,真係第一步已經行錯佐。

本人朋友教某熱門直資,她都好坦白講,學校嘅學生主要來自某幾間出名私幼。

如果考直私,係咪讀名幼係真係會有影響。
我小朋友係名幼,當年有位K3插班入黎,我地家長們都話佢幾叻,佢嘅能力比唔少現讀生好。點知有啲第一round已經無得in,有得in都入唔到下round. 最後得好少同唔算好一線嘅直資offer. 平時能力渣過佢嘅都有好offer.

大家都推斷其中一個原因係當初報名啲小學時,佢要用返K2學校名報名,同交舊校嘅成績表而扣分。

piglover 發表於 23-3-21 12:19
樓主可能慳佐學X園學費,去佐上其他補習班,興趣班。

但如果樓主目標係直私,真係第一步已經行錯佐。

學校有很多名幼學生,唔係因為名幼個brand,而係因為名幼有比較多佢想要的類型的學生。

有offer呢班,如果佢keep住自己quality, 但讀人名邨幼,一樣可以有offer

Ckw2019 發表於 23-3-21 12:31
如果考直私,係咪讀名幼係真係會有影響。
我小朋友係名幼,當年有位K3插班入黎,我地家長們都話佢幾叻,佢 ...

你應該諗多左。

我地家長們都話佢幾叻,佢嘅能力比唔少現讀生好。—》人哋客氣說話你又當真。

平時能力渣過佢嘅都有好offer。—〉點樣渣法?學術?不嬲都講學術唔係唯一

如果真係個嘜頭咁重要,咁點解唔係所有同校生入到1st in呢。

可以用中學係band 3 同band 1 分別,band 3 中學都有人上大學但機率低,券幼普遍同學之間學習氛圍低,家長之間大部分想讀津小。即使係劵幼最叻(以為好勁),出到公海同名幼比,有可能係名幼最後一名。正如band 3 考第一名,都會差過band 1 包尾。
我諗所有讀得名幼的家長都好搏,唔埋堆係唔知自己水平去到邊。

Charlotte_mom 發表於 23-3-20 21:43
我姨甥係名幼
區內有間龍頭小學,簡介會都難有位,但會去呢間名幼辦私家簡介會
而校長係同家長講「英文就 ...
某名幼,龍頭小學開私家簡介會,還被家長嫌棄hard sell

非常認同係果種氛圍, 唔淨止班家長,係連果班小朋友個個都已經好READY去面試既狀態! o係名幼, 老師校長一早已經PRE好曬佢地,邊幾個同學有面試, 前一日仲會全班老師同學一齊同佢加油打氣。

rchan1 發表於 23-3-21 13:36
非常認同係果種氛圍, 唔淨止班家長,係連果班小朋友個個都已經好READY去面試既狀態! o係名幼, 老師校長一早 ...

Yes, 記得我女果年有位女同學早退去DGJS 2nd in,成班同學一齊同佢打氣歡送佢出門口。果種氛圍係上面試班都得唔到的。
我女已經高中了,佢仍然記得考小學interview嘅事,佢話到而家都覺得interview 好好玩

好多馬仔

Dot0716 發表於 23-3-20 23:31
我劵幼,算有間不錯嘅offer,所以唔係完全關學校事

我都認為唔關學校事,平時有家長伴讀已足夠已付升小。咁細個就去train小朋友應付interview,個類學校唔系我杯茶。幼稚園都冇理由外補學術,應該多滴興趣班。有幾多名幼讀名小?唔好同我講沙田某大大臨幾千人爭的某直資叫名校,沙田二線津都唔會差過佢。__當然呢滴都系純粹個人睇法

回覆樓主:

我2個中學了。 條條大路通羅馬 ,村學劵幼>津小>名津中+名直中。重點培養好愛閱讀,我就有少少錯誤,側重左英文,6年小學keep住搵外國人老師訓練英語說話。小學考好校內試,目標keep係top10。

幾間名私幼學生人數加加埋埋都十分可觀 而那班家長通常都目標一致 士氣高昂 就係想考直私 而部份學校又有面試支援  咁照計所謂名幼生成功考到直私的人數佔多其實都不無道理。試想下普通卷幼、村幼有多少家長係認真準備面試 或到底報唔報都係個問題。
亦唔少hea 啲的名幼家長 交俾學校又跟唔足 最終得三私之一offer 咁其實三私近年真係唔難入(可能有報就有機會call wait?)其實三私呢啲又算唔算名小?俾著係呢啲offer 又會唔會想讀呢

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊