用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校 ...
樓主: PeppaMami
go

是否沒有報讀名幼(eg. 學之園)小一面試去唔到熱門名校?   [複製鏈接]

Dollys 發表於 23-3-19 18:58
如果你有心考名小,你沒有選擇名幼係絕對錯誤,
我諗你都會發覺,明明做得好好,就係晉級無自己份
...

我都係果句啦,一分錢一分貨。名幼收咁貴自有佢原因,否則點解咁多人爭住俾錢。無可能期望免費券幼俾到一樣既野(唔係指offer數目,係學術底子、學校環境、語境、教材、課程編排、細路presentation等)

樓主當初唔揀,慳左唔少錢,呢樣咪另類得著。至於上面話券幼都有神校offer, 百中無一。而且父母課後點加料法,who knows

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

如揀劵幼,一樣要自己狂教狂補。名幼家長都要谷100%,普通幼要谷200% 先跟得貼。我會贊成讀面試班,係睇小朋友係公海咩位置,要加幾多力再推佢上去。

有讀名幼,同班有人零offer, 因為父母都hea 。
當我以為自己小朋友已經係頭15名,原來仲有好多人勁你好多,事實上只係排30。再來過,我會再努力啲。

PeppaMami 發表於 23-3-18 17:34
今年我嘅小朋友面試效果不如人意,係咪當初決定唔去學術型幼稚園是一個錯誤嘅決定呢?
我見到好多名幼畢業 ...

只想講 靠學校都唔夠考,只係自己準備唔夠。

而家只係起步,最後大家目標都係讀大學,就算讀唔到心水小學都唔使灰心,讀書真係要等小朋友自己開竅同自覺,開始時可以父母幫手谷,唔代表讀上去可以保持到。小朋友有自己既路,父母盡左力但求問心無愧。

樓主,我覺得重點唔係有冇讀名幼,係家長提供嘅支援同準備足唔足夠。

如果好早喺呢度爬文,應該有聽過大量家長講過,考小學唔可以靠幼稚園,考小成績亮麗,背後十成十係父母發功。

我有朋友仔讀學之園滿手Offer包括女拔/德望/優才/培橋/王錦輝etc, 佢長期讀兩個唔同嘅面試班,兩個都係超級谷嗰種,所以佢唔係用學之園嘅身份考入去,係大B身份加學之園加父母發功(讀谷嘅面試班,父母要跟好多度,練習好多)。

我朋友都係攞晒Offer先至同我哋朋友分享,其實佢讀咁多面試班。如果你唔認識佢,你以為佢用學之園身份去攞到咁好成績….

所以如果係明白嘅規矩,就知道好多考試成績亮麗嘅小朋友,父母係好拼命。佢哋嘅盡力同用力,唔係一般家長講嘅盡力,程度其實唔一樣。

我睇盡身邊朋友嘅個案,如果唔係讀名幼,機會係有受到影響,但係唔係咁大。

我自己小朋友嘅幼稚園都係冇學術,自己教,有上面試班亦跟到足,三四個Offer都會有。

回覆 Anaisbear 的帖子

多謝你嘅分享,我好想知道小朋友要去到點樣嘅學術深度呢?

回覆樓主:

学術K3頭可應付到小一已足夠,係中英數常全面性,呢d係基本入場券,但考小唔係單靠學術,小朋友主动,學以致用,突出到優点才是優勢,再加上有禮愛笑,懂得與人分享,才可突圍

你從心儀嘅小學睇學生從邊啲幼稚園黎
你就知道點樣部署
我小朋友嘅中上小學大概係咁:60%名牌幼稚園,20%收費幼稚園,20%免費幼稚園
你自己想象最好嘅小學係點啦

目前呢個遊戲規則已經二十年(直資有二十年歷史)
好多萬人經過呢個遊戲流水線
跟規則去玩係錯唔到

但是話說回頭,正如某校長說:最重要贏在終點線!
不少人係神校最後都去唔到神科

咁多年...成日都講乜乜名幼先入到,計下數先,間間名幼都百幾至幾百人只有當中十個八個學生入到名小...仲要有好多係識人/有家姐哥哥向名校入面讀或舊生仔女先收入名幼...N無入到名小果班真係天生叻同醒目底,父母出少少力谷都叻過人,唔係好關間學校事,叻小朋友間間名幼名小都想收,佢地滿手offer 好易入,睇清楚有雞先定蛋先

PeppaMami 發表於 23-3-20 08:08
回覆 Anaisbear 的帖子

多謝你嘅分享,我好想知道小朋友要去到點樣嘅學術深度呢?

果種學術我覺得唔係片面識認字,是理解力及表達能力。還有日常生活知識。數學邏輯思維,並不是單純15以內加減,考小時,有些題目已包含代數,乘除喺裏面。

Anaisbear 發表於 23-3-20 01:36
樓主,我覺得重點唔係有冇讀名幼,係家長提供嘅支援同準備足唔足夠。

如果好早喺呢度爬文,應該有聽過大量 ...

你覺得好啱,家長係好拼命。

回覆樓主:

幼稚園只係起點,入名幼唔一定入到神校、神科,入券幼亦有機會喺升中、升大學時跑贏返
過去咗就算了,好好培養小朋友吧

事實係絕大部份考得好既小朋友均來自名幼,
有時好簡單的interview內容,偏偏就係選中名幼而選唔中自己。
所以樓主後悔都正常,如果真的心儀名小,想當初應選擇名幼。

樓主加油,不要懊悔現在已沒法改變的事,當日的決定總有當日的理由。鼓起勇氣和小朋友一起成長和努力吧。
另外,香港主流教育至今仍以「學術含量」和「苦讀」為首,想開開心心又在競爭劇烈的升小(和日後的升中)階段中脫穎而出,個人覺得一點也不容易。

成日有朋友問我名幼好唔好,讀成點,我會答俾得起錢就梗係讀,同基本私幼都真係有分別嘅(何況卷幼)
但夾埋車費雜費都成萬蚊一個月,值唔值呢其實就唔係好值😂

kidscostume 發表於 23-3-20 18:19
成日有朋友問我名幼好唔好,讀成點,我會答俾得起錢就梗係讀,同基本私幼都真係有分別嘅(何況卷幼)
但夾 ...
事實考完小就覺得值。

回覆 Dollys 的帖子

唔至在1萬幾千就當然有得讀梗讀名幼,但我識人就要成個家庭節衣縮食咁讀,我就覺得唔值嘅。前前後後俾左30萬,其實家長都要好發功,最後成功就係學校拎哂個光環咁⋯

利申:讀緊名幼

kidscostume 發表於 23-3-20 19:17
回覆 Dollys 的帖子

唔至在1萬幾千就當然有得讀梗讀名幼,但我識人就要成個家庭節衣縮食咁讀,我就覺得唔 ...

我有朋友話讀名幼嘅人係傻嘅。

她話自己免費券幼,再加6千補習費加課外活動,覺得咁樣更有得著wor。

piglover 發表於 23-3-20 19:39
我有朋友話讀名幼嘅人係傻嘅。

她話自己免費券幼,再加6千補習費加課外活動,覺得咁樣更有得著wor。

其實讀名幼+每月過萬興趣班學嘢好普遍

Dollys 發表於 23-3-20 17:54
事實係絕大部份考得好既小朋友均來自名幼,
有時好簡單的interview內容,偏偏就係選中名幼而選唔中自己。
...

exactly

如果真的心儀名小,想當初應選擇名幼。當初唔選擇,不外乎慳錢。現在錢慳左,還有乜好怨?邊有兩全其美。

名幼學術好,係幫家長慳到外補時間,唔外補都唔會死得哂。名幼就算零offer,去叩門時點都有得見一見啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊