用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仲應唔應該抽獎?
go

仲應唔應該抽獎?

小女已有基崇offer, 但聽說學校的DSE成績不是太好,預計自行應該失敗,現正煩惱應否留在沙田區參加大抽獎?

monkeydiary 發表於 23-3-16 04:37
小女已有基崇offer, 但聽說學校的DSE成績不是太好,預計自行應該失敗,現正煩惱應否留在沙田區參加大抽獎? ...
校長大言不慚,話收96.1%的B1生啵.EK又好評如潮,話咩野老師熱誠教學,關愛學生.又有非DSE選擇,而是非DSE的考試成績又靚爆鏡(只是見另外post有會員引用,如有錯漏請指正).對於DSE的評價,又話正在上升緊~~~~~~唔係咁都唔滿意阿.因住走寳丫

PS:唔好問曲定圓(特別地,這裏才是重點,用大字體)

medicine 發表於 23-3-16 05:47
校長大言不慚,話收96.1%的B1生啵.EK又好評如潮,話咩野老師熱誠教學,關愛學生.又有非DSE選擇,而是非DSE的考 ...

但今年沙田區不是不夠學位嗎?

小女已有基崇offer, 但聽說學校的DSE成績不是太好,預計自行應該失敗,現正煩惱應否留在沙田區參加大抽獎? ...

在EK講基崇壞話注定無運行,咁好嘅學校一定要讀啦,就算隔離個貨倉要拆卸重建住宅,都完全唔會有影響,唔會有環境污染問題、起樓又唔使打樁
祝你好運

medicine    發表於 23-3-16 08:19

呈3後成績是否Band 1生(非邊緣人)?

如非邊緣人,乙一填非最熱門的沙田Band 1A/1B 中學,其實抽入機會很大。乙一選Big4 當然要看運氣才入到。

如是邊緣人,值得take 基崇offer。

tpmon 發表於 23-3-16 08:01

呈3後成績是否Band 1生(非邊緣人)?

正在考呈三,但其實在呈三時不是只要仍留在band 1,就已經不太影響抽獎嗎?

monkeydiary 發表於 23-3-16 08:12
正在考呈三,但其實在呈三時不是只要仍留在band 1,就已經不太影響抽獎嗎?
...

是,B1A/B/C 生同一條隊抽。

大抽獎講運氣。

回覆樓主:

1B中學話自己自行只收1A學生(結果Dse成績係1B),1C又話只收1B學生(DSE成績係1C),唔好理’大言不慚’,睇埋學校其他可取之處,再睇小朋友成績是否配對即可⋯⋯

monkeydiary 發表於 23-3-16 08:12
...

如果3次呈分好肯定係B 1生, 我會大抽奬!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

AndreaLaaa 發表於 23-3-16 08:29
1B中學話自己自行只收1A學生(結果Dse成績係1B),1C又話只收1B學生(DSE成績係1C),唔好理’大言不慚’, ...

學校說我女的成績應該是band 1b, 但我自己覺得可能是band 1c, 而基崇是2a, 這種情況下,應該去大抽獎嗎?

monkeydiary 發表於 23-3-16 08:46
學校說我女的成績應該是band 1b, 但我自己覺得可能是band 1c, 而基崇是2a, 這種情況下,應該去大抽獎嗎?
...

抽。
邊緣機會不大

monkeydiary 發表於 23-3-16 08:46
...

問題係咪真心鍾意基崇?

jesswu 發表於 23-3-16 09:00
抽。
邊緣機會不大

但考直資的結果非常不理想,而且學校只是二線私小

adriantai 發表於 23-3-16 09:20
問題係咪真心鍾意基崇?

喜歡他關愛,喜歡他會教學生在課前做預習,我覺得有助提升成績,但學校DSE的成績真的令我卻步

adriantai 發表於 23-3-16 09:20
問題係咪真心鍾意基崇?

其實選校應該選比小朋友的banding低一點的學校,定揀高一點的?banding 高一點的學校會否帶動小朋友都進取一點?

回覆 monkeydiary 的帖子

我覺得要睇小朋友的個性~還是家長最了解自己小朋友是否遇強則強?

monkeydiary 發表於 23-3-16 09:48
其實選校應該選比小朋友的banding低一點的學校,定揀高一點的?banding 高一點的學校會否帶動小朋友都進取 ...

真係睇小朋友性格

其實中學和小學兩種學習體系。不能單一用小學成績來定奪。band 1用英文教書,那麽英文比中文理解能力高的佔優勝;中學邏輯思維比單純記憶力佔優勢;所以未必小學成績好,中學成績一定好,反之亦然。另外,也看性格。有些孩子遇到强者,會逐漸失去自己信心,但有些孩子會激發信心。

LeeCC 發表於 23-3-16 10:05
真係睇小朋友性格

我女係好受朋友影響的人,她甚至乎連寫的字都會受朋友影響,如果這段時間多和男同學玩,寫的字都會較龍飛鳳舞,如果和女孩子玩,寫的字又會端正一點

回覆樓主:

謝謝大家關心啊!不過我剛收到匯基(東九龍)的取錄信,終於放下心頭大石

有無叉電    發表於 23-3-20 04:53
hcpp    發表於 23-3-16 11:34
LeeCC    發表於 23-3-16 11:34