用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: nismachan
go

deleted   [複製鏈接]

DD仔 發表於 23-3-14 22:10
冇打機年代,可能有十分一機會:有打機年代,可能有百分一機會

EK分享的太多係開竅的多, 所以給人有錯覺以為幸福好易降臨架。

Szetimmy0225 發表於 23-3-14 22:17
EK分享的太多係開竅的多, 所以給人有錯覺以為幸福好易降臨架。
EK 級頭都係大多數。

worldcat 發表於 23-3-15 08:48
EK 級頭都係大多數。

回覆 nismachan 的帖子

如果你肯定你個仔係B1生, 而你又唔會亂填乙部, 咁基本上會派到去B2既機率唔高既.
KL1啲中學幾好呀, 之前有人提過九龍華仁都不失為一個好選擇, 呢間學校講求"全人發展", 如果你個仔讀書好又運動好既, 可能自行都收啦!  仲有KL3喇沙有3個借位, 你都可以考慮下

DD仔 發表於 23-3-14 22:10
冇打機年代,可能有十分一機會:有打機年代,可能有百分一機會
十分認同. 以前係 An apple a day keeps the doctor away. 依家係 An Apple a day keeps the degree away.

DD仔    發表於 23-3-15 11:23

worldcat 發表於 23-3-15 08:48
EK 級頭都係大多數。
EK內點止級頭咁簡單,係神級頭,好多都幾個神級vs

回覆 PTL_L 的帖子

我好衰咁諗, 如果真係有幾間神級中學都收我女既咁我都應該係好勁既人 仲駛乜上嚟問大家意見吖! 所以我覺得啲神級vs係呃水吹 (不喜勿插)

PuffyBobby 發表於 23-3-15 13:16

我好衰咁諗, 如果真係有幾間神級中學都收我女既咁我都應該係好勁既人  仲駛乜上 ...

咁攪笑㗎你,月尾就會出現神校vs神校,年年如是,你未試過選擇困難症嘅痛苦嘅,唔會理解的。

回覆 Rpp 的帖子

因為我份人一向都目標明確, 揸住宗旨, 所以真係無選擇困難症

PuffyBobby 發表於 23-3-15 13:16

我好衰咁諗, 如果真係有幾間神級中學都收我女既咁我都應該係好勁既人  仲駛乜上 ...
咁我覺得又未必全部係既,但好明顯點都有少少炫耀既心態同非常搖擺不定又唔太了解自己小朋友既性格,就我自己係唔駛點煩,因為都幾了解自己小朋友既取向,同唔駛一定登頂,所以為免煩,我係報好少直資學校,可能算幸運,已經有好既直中back up,又煩少啲!

雖然唔知樓主阿仔玩開咩運動,但教練所提及既3間學校完全唔同類型,似乎係大包圍多d。

以運動計,DBS 點會同SPC或st Louis相題並論架.

SPC 學術型,學費唔算平,學生好多高中未考DSE已出國留學,未聽聞過SPC運動有幾強

st. Joseph 學術運動相對平均既.
兩方面既成績都有番咁上下

st Louis 學術運動兩方面唔會好標青,但勝在兩者取平衡. 學生想玩運動,學校會支持,想讀書又唔會迫你去玩運動
申利:我兩個仔都讀st Louis但乜運動都唔鍾意參加

以運動計,DBS vs st Joseph就合理好多喇. 留意下學界D1 足球比賽,st. Joseph 就贏咗DBS啦

籃球係DBS同張振興之爭
游泳DBS贏晒,英華st Joseph隨後

估計可能教練響呢3間學校識人,可以幫到手推薦攞到個面試之類.

阿仔小學有師兄因為游水學界成績好,st Joseph報自行寫上學界成績就已經收左。
朋友個仔小學學界打籃球,已吸引左張振興關注.

自己仔,做父母最清楚佢有幾多料既…
如果學界已有好成績,自行時寫埋相關資料,只要果間學校都注重運動既,都好大機會收左啦

‹ 上一主題|下一主題