用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
go

deleted   [複製鏈接]

deleted
   3    0    1    0

nismachan 發表於 23-3-11 00:23
小兒靠體育教練話可以入男拔 聖保羅書院或者聖類斯。我自己偏向聖類斯,因為驚學業跟唔上打擊小朋友自信心 ...

你問佢自己鍾意讀邊間,小朋友有自己諗法
而你嘅諗法都正路嘅

小兒靠體育教練話可以入男拔 聖保羅書院或者聖類斯。我自己偏向聖類斯,因為驚學業跟唔上打擊小朋友自信心 ...

運動強當然選男拔。

https://topick.hket.com/article/2051358/%E8%80%83%E7%94%B7%E6%8B%94%E9%81%8B%E5%8B%95%E8%A6%81%E5%A4%A0%E5%8B%81%EF%BC%9F%E5%BC%B5%E7%81%BC%E7%A5%A5%EF%BC%9A%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%87%BA%E8%89%B2%E8%AE%80%E7%94%B7%E6%8B%94%E8%90%83%E6%9C%89%E5%84%AA%E5%8B%A2

小朋友運動強項無論係游泳、田徑或者球類,都會想在學界Division 1比賽。St Louis應該好難比呢個機會你小朋友。

我仔中一讀左年聖類斯,課程唔淺的。

聖類斯為津校 自行正取無得大抽獎
DBS/SPC為直資 限期前抽飛才可大抽獎

回覆樓主:

家長最好去香港學界體育聯會的網頁,看看你孩子強的運動項目,那間中學是打Division 1 ,以免選擇錯大後悔。

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/

如果不是學費問題 當然去男拔 機會永遠給有準備的人

多謝各位大師指點。我自己係唔太想佢專攻體育路線,因為覺得日後出路較窄,我想佢以學業為重,所以我才偏向聖類斯,唔太想選擇男拔同聖保羅,因為我相信佢程度會完全跟唔上學術,是否我考慮太多?

nismachan 發表於 23-3-11 20:07
多謝各位大師指點。我自己係唔太想佢專攻體育路線,因為覺得日後出路較窄,我想佢以學業為重,所以我才偏向 ...

你的想法錯。

神校人脈較好。孩子將來前途是識人,重要過識字。

在神校認識的同窗、師兄,將來可能對事業上有幫助。

回覆 tpmon 的帖子

這個問題我也考慮過,然後就會諗如果年年成績墊底,會唔會俾人睇唔起,自己又無自信心,俾人排斥…..因為我估計這些學校攀比心or階層觀念應該會好重?如果大家了解,希望俾多些意見。非常感謝!

回覆 JayJayMum 的帖子

讀左一年中一之後轉校嗎?

nismachan 發表於 23-3-11 23:10

讀左一年中一之後轉校嗎?

是的,小兒現轉了去SJC, 但他在St Louis的時候功課比SJC多,不是輕鬆的。

叻仔!好學校功課真係可能反而會少d,更加靠自學性? 我都諗緊spc。

nismachan 發表於 23-3-11 20:07
多謝各位大師指點。我自己係唔太想佢專攻體育路線,因為覺得日後出路較窄,我想佢以學業為重,所以我才偏向 ...

如果你用體育專長入咗依啲中學,就要參加校隊和比賽,其實都用幾多時間。

不過,如果入到DBS, 又如果比賽成績夠好,都應唔會出現你擔心嘅情況。

nismachan 發表於 23-3-11 21:49
回覆 tpmon 的帖子

這個問題我也考慮過,然後就會諗如果年年成績墊底,會唔會俾人睇唔起,自己又無自信心 ...

網友絕對係一個好為孩子著想既家長絕對唔會為「名」所蒙蔽!
Spc 運動氣氛唔濃烈,讀書氣氛會重視啲!
運動強,正路揀DBS(大部分只見到好既一面既家長會咁揀,如果有運動仔起身邊既,就會明白考慮更深層次)但想講,dbs大把人可揀,就剛足球D1精英賽以例,男拔17/18個後備,但上球場只有11人人,要考慮自己小朋友有冇足夠既能力企穩正選位!有啲學校係廣收精英,目的係令到對手少一個選擇,唔代表會俾機會小朋友發揮,又如果成為必然正選,校外校內既訓練足以令小朋友未必有足夠時間放起學業,有聽過D校因而要求小朋友以自修生名義報公開試,以免影響學校成績(又係聽聞,自己選擇信定唔信),所以你既憂慮絕對真係要考慮。

我睇st Louis哩兩年banding升左。進步好多

nismachan 發表於 23-3-11 23:26

叻仔!好學校功課真係可能反而會少d,更加靠自學性? 我都諗緊spc。 ...

絕對係,學校真係比好大自由度佢地,對待佢地好似大人咁,我覺得我仔讀左大半年之後比以前成熟左

多謝你意見,我都想俾個仔去試一下,就係怕自由度太大,本身唔自覺,就更加難想像了。

nismachan 發表於 23-3-11 23:44

多謝你意見,我都想俾個仔去試一下,就係怕自由度太大,本身唔自覺,就更加難想像 ...

學校自由,家長就要睇實,我平時都係mon到我仔實  不過對住青春期男仔真係要一收一放咁唔可以下下用硬功
‹ 上一主題|下一主題