用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教祟真中學
樓主: manman0123
go

基督教祟真中學   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-3-8 14:32
已經畢業的TTCA學生,當年中一入學時應該只有20%左右BAND1生,英文可以有100%level3算係咁啦
...
絕對係, 我地係Band 2入, 我見放榜日冇乜人講英文唔得,反而中文

網上找來的資料
4+
English 32.4%
Maths (Core) 47.9%
LS 36.6%

Information from 9/9 Parent's day 2017

如果第四級或以上是30+% 第三級或以上多數是60+70+%左右

回覆 hugub 的帖子

咁TTCA老師真係好有耐性及愛心喎!因小朋友今年都入咗,今日剛剛比留位費,希望仔會讀得開始

賣花贊花香.岩岩入才俾留位費就知道學校老師有愛心及耐性

爲了市場,講收96%的B1,然後在校學生/家長或準備入讀學生/家長面上非常有光.市場做得好,勿理數年后DSE如何或現在畢業生DSE如何,講到只應天上有就總會有用戶buy.

medicine 發表於 23-3-8 20:12
賣花贊花香.岩岩入才俾留位費就知道學校老師有愛心及耐性

爲了市場,講收96%的B1,然後在校學生/家長 ...

你小朋友讀緊黎間嗎請問?我見你成日插黎間中學。甘你一定係用家同好不滿,請問可分享多d 嗎。
我小朋友唔係在讀生亦唔係準備入讀此校,但好奇黎間野做咩成日比人插。因為我感覺佢成績升緊係事實,如果fall 緊甘你比data 我睇下。同埋間間中學都係靠marketing 來吸band 1 係事實。其實多band 1 人入,學校自然會升,升左又再多d band 1 人choose,問題係你做左marketing 都要有人buy 同信,如果真係甘簡單,學校講幾句 家長就信,我唸你太天真,甘間間都可以做band 1了。

但我小朋友係1 C都未有消息⋯⋯我好想入呢間、又近

castle100 發表於 23-3-8 23:04

我地今日沒有去註冊,應該會再有下一輪call offer,希望在明天

如果你小朋友係真1c, 非神级B1直資一定會有offer的, 差別只在第幾輪call你, 最差叩門都会有好大好大機會.

唔理環景点变, 游戲規則不变
- 第一輪基本上一定係offer比d B1a生, 但一定收唔足
- 第二輪基call B1b生, 如些類推

就算非神级直資最叻果間港同, 恐怕也不能全收B1ab, 否则也不可能3322得84.9%(出了狀元幾年后的今天, 3322仍和传统官津1a的95%或己上的 3322差距仍远), 更不用說緊随其後的那批直資(收生会B1abc都有), 再后d的直資,基本收小量B1ab, 而已1c/2a為主

5年前, 我仔b2, 报了基崇, LKP, NPL, UCCKE, SMC, PK, YW (當然好多都係大想頭,想高攀人地), 當年的今天, 除了基崇有offer, 其它都是waiting 或in 完后音訊全無, 呀仔足足喊左几晚, 但最后第N輪, 好多都有last offer.

任可变化非朝夕, 变好不是一两年, 变差也不会一两年(明就明, 唔明也不多解了)

比d內心, 一定会等到好消息

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-8 21:21
你小朋友讀緊黎間嗎請問?我見你成日插黎間中學。甘你一定係用家同好不滿,請問可分享多d 嗎。
我小朋友唔 ...
我霖唔係話插唔插, 而係個Marketing Message本身有d logical error. 比如
1. "收96% B1 生", 不要说基崇, 就算其它同水平, 什致更好水平的直資, 基本上收>95% b1生係好困难的事, 只要睇下佢地d 3322就会明, 咁如果真係有直資哩幾年都收到96% b1生, 咁合理其望3幾年後, 3322应可达正常b1c校的3322水平, i.e., > 85%. 咁係咪真有可能?

2. "年續幾年英文3达100%", 不要说基崇, 全港所有中學, 能年續幾年英文3达100%, 相信十隻手只數得哂, 個message本身会否太跨張, 雖然話marketing 嗎, 當然要吸引眼球為目的, 但教育事業不是買粒糖, 中招最多以后唔買佢, 教育唔得, 影响深远, 十年树木, 百年樹人, 當年SPC跌在落泥, 底子咁好都要搞10年先上得反去, 新校長來了幾年, message 就已講到这幾年进步到"年續幾年英文3达100%"....

低调, 努力教好自己學生, 不管B1定B2, 只要學生肯學, 學校就唔會放棄, 6年後(而不是三二年內), B2入, B1出 (什致1c入1b出), 我指整体所有同學都進步了, 其它家長也会看在眼裏.

己前有位長年輩講過, 我一直記得到今天
"叻! 不是自己说的, 是要別人说你叻, 才算數"

回覆 twhkleung 的帖子

因為我哋都李國寶、港同有2 in、希望在明天、因為我小朋友係A D H D、直資係首選·特別係基崇、適合我小朋友讀、

啱、好似我小朋友咁、小一叩間間熱門都唔收、得2間私校收!入唔到心儀⋯⋯但我小朋友係呢間人人都話寶校嘅學校讀得好開心、老師又有愛心、佢一直係精英班、成績一直全級卅名、雖然唔係叻、但我收貨嘅、人人要求唔同、

我都有報呢幾間、可惜王綿輝同顏寶玲撞期⋯⋯我哋又入唔到王2 i n⋯⋯東九匯基又係未有消息⋯⋯

castle100 發表於 23-3-9 08:01

因為我哋都李國寶、港同有2 in、希望在明天、因為我小朋友係A D H D、直資係首選· ...

我仔都係亞A仔,通常埋d小朋友,會有d自己獨有既才能,可能係學業上,可能係藝術上,可能係其它。

神很公平的,當你某样能力比正常人低,神会比番多d係你的另一能力上,十隻手指有長短,用心幫小朋友发掘他的特別長手指(才華)吧

1C有機會既, UCCKE 及 TTCA第一round注册後會call第二round, 一直至收滿為止
其實我超鐘意UCCKE, 可惜阿仔入唔到, 幾年前我女1C都有UCCKE offer , 但阿女唔肯要

hugub 發表於 23-3-9 10:04
1C有機會既, UCCKE 及 TTCA第一round注册後會call第二round, 一直至收滿為止
其實我超鐘意UCCKE, 可惜阿仔 ...
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別

masterunion 發表於 23-3-9 10:06
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別 ...

地點都係重要因素,我呢d新界西最遠只考慮九龍西

masterunion 發表於 23-3-9 10:06
佢地2間方向其實好多野相似, 不過科目選擇就有D 唔同.... 當然係坊間既評級都有分別 ...
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後來匯基杜博士退休, 他返回匯基做校長, 佢就係匯基現任校長Dr .Cheng
我好記得Dr.Cheng响TTCA家長早餐會分享過佢職業係校長,自己亦係2子之父,所以佢放工後一定會放低校長身份做返個爸爸, 同d仔有商有量, 佢對學生都非常關愛

hugub 發表於 23-3-9 10:20
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後 ...
無錯, 佢真係好好... 我2間都去左聽3年既簡介會... 當年都有報哂... TTCA 老師一直都好肯同家長互動, 依家既校長仲成日落場同佢地打波.  佢地一直努力討論課程組合既改善, 我係用家評價係正面既

TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真係仲有大把選擇, 但講到關愛TTCA 真係Band 1, 我近排帶年青人聚會發現現在好多年青人都缺乏關愛, 經常不被認同, 呢點我真係覺得好需要正視

Band 1A名校又如何?我10月先至打去丙過我女個Miss ..佢話阿女選修科成績唔好,叫佢揾C姐$300/hrs私補,我女婉拒左,佢就不停針對我女,日日鬧佢, 於是我打去丙佢:你作為老師你肯定學生私補有用過你教?你肯定學生負擔到私補學費?如果你一心為學生好所以比壓力佢,我好多謝你,亦想感謝你既關愛,其實我覺得已經好足夠, 請你停止比壓力佢,我地已有出國升學既打算.... 問心我覺得個老師因為怕影響DSE成績,所以用盡辦法令學生達標
講真我仔响TTCA從未試過呢d事, 次次見家長老師都係正面鼓勵多, F.6果年2位班主任成日請哂成班學生去打邊爐,食飯幫佢地減壓

hugub 發表於 23-3-9 10:51
TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真 ...

講得非常arm

我最反对補習,要小朋友出去補,不如唔好返學,日日出去補好唔好

‹ 上一主題|下一主題