用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教祟真中學
go

基督教祟真中學   [複製鏈接]

請基督教祟真中學家長幫忙分享一下學校的教學模式,老師教學態度,謝謝!
   5    0    0    0

manman0123 發表於 23-3-6 08:17
請基督教祟真中學家長幫忙分享一下學校的教學模式,老師教學態度,謝謝!
...

學校很好, 老師大部分都很好, 好有心教,考試前仲會同學生溫下書。
學校好有關愛,校長亦深受好多同學仔鍾意,因為校長嘅名聲,所以很多人喺依幾年都慕名而來。
如果學生有問題,我都肯主動去聯絡家長,同埋幫家長一齊去解決。

學校喺一年分三個學期。
我哋可以稱之為蜜月期,除咗主科,其他會分三個學期上,所以學生相對地冇咁大壓力,但當然去到中三就全部科都要讀。

每一課,教之前都會有工作紙比學生,希望佢哋能夠先了解課文再去聽老師嘅教導。

謝謝你資訊(emoji)(emoji)

請問一下是否每年都有去外國的交流團?F.3才有是嗎?

請教校長是否把學校改革了很多,估計banding 是否會再上調?

manman0123 發表於 23-3-6 16:31

只有F3 才有

manman0123 發表於 23-3-6 16:31

今年中三有呀

manman0123 發表於 23-3-6 16:36
請教校長是否把學校改革了很多,估計banding 是否會再上調?

是, 課程比之前谷左, 同埋校長話因為收多左band 1 , 學生叻左, 所以會深左, 估計banding 係上升緊

回覆 christyheihei 的帖子

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享

shamshamwong 發表於 23-3-7 10:38

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享 ...
因為疫情...之前幾年全取消, F3依個係好好彩KEEP 左.  不過學校話會逐部恢復, 遲D 再有通告

form 3教流團, 是否要由學校選? 有什麼交流團呀, 請分享 ...

中三的交流團是十二門徒畢業交流團,全級參加

是學校選的, 中三得一個嘅交流團

F.3係咪仍然去新加坡?呢個正,以前係做完project就費用全免

原來深水埗有咁好嘅學校,真係教育界嘅清泉,唔知道DSE成績點呢?3322率有無八成?

hiuching8 發表於 23-3-7 18:05
原來深水埗有咁好嘅學校,真係教育界嘅清泉,唔知道DSE成績點呢?3322率有無八成?
...

近幾年無公佈DSE成績

2019-2020有提及入讀學位課程%,但不知是否經聯招,也不知是哪些大學

2018 DSE
~59% of students in the school met the entrance requirements for local Bachelor degree programmes

你可睇睇 school report

https://www.ttca.edu.hk/plans-reports

hiuching8 發表於 23-3-7 18:05
...

基崇過去三年升讀學位比例如下
2022年聯招學位取錄 > 達3322人數

畢業生出路
學位 + 非學位
------------------------------------------------
2022 [54%^] + [46^] = 100%
2021 76% + 24% = 100%
2020 67.9% + 32.1% = 100%
------------------------------------------------
3YA 66% + 34% = 100%

^ 據 3YA (Slide 15) 推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

hugub 發表於 23-3-7 17:24
F.3係咪仍然去新加坡?呢個正,做完project就費用全免

唔係全免喎,只係退3千蚊咋

想問下,如果本身是津小,英文較弱,適應方便會唔會好難?

ivytong223 發表於 23-3-8 00:19
想問下,如果本身是津小,英文較弱,適應方便會唔會好難?
應不会有問题, 基本上所有津小B1生水平不会差別太大, 方且再讀上去現時仍是英教, 越早適應越好

hugub    發表於 23-3-8 10:52

twhkleung 發表於 23-3-8 01:43
應不会有問题, 基本上所有津小B1生水平不会差別太大, 方且再讀上去現時仍是英教, 越早適應越好 ...

明白。那請問學校有冇一些補低班/增潤班比一些成績比較弱的同學?
‹ 上一主題|下一主題