用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yyps圓玄 vs 嶺小 (22/23年度 已解決)
go

yyps圓玄 vs 嶺小 (22/23年度 已解決) [複製鏈接]

背景:小兒一般卷幼,性格好動,早期有偏向英文,現在中英文都不抗拒,喜歡數學,由於家住新西(荃灣校網),亦不會搬,選校不想路程過份遙遠。

現有以下offer:音小,九龍灣聖若瑟,培道 ; 嶺小,圓玄
2nd in waiting:培僑,聖瑪加利
1st in waiting :wkf,崇真,sfa

考完一輪,覺得唔適合谷既學校,亦感覺waiting應該都輪不到我們了,想在嶺小和圓玄間做決擇。

嶺小:中文教學(音樂用英文教,其他用中文),小班25人,活動教學,小功課,學校關愛學生,外籍老師1個,深水埗校網(利女不利男),翻8:00校車6:40上車(自己送要巴士轉巴士45~50mins到學校附近)

圓玄:英文教學(只有中文用中文教,其他科全英),33人(但每科兩位老師同時任教,平均1:16),活動教學,小功課,課外活動多(有泳池,平均兩個月8堂游泳課),外籍老師有10個(校長話會加到12個),再加本地英文老師2個(所以英文語景比較好),屯門校網(band 1競爭相當激烈,交通問題唔想響屯門讀中學),翻8:25 未知有無校車,有都係頭站(自己送樓下有巴士26~30mins到學校門口)

升中如果小朋友唔想出國,預計都會搵翻直資如李國寶呢種

兩邊也很喜歡,真不懂選擇,求問大家意見,謝謝!
   1    0    0    0

如果家長進取啲簡圓玄,想舒服啲簡嶺小。不過如果我簡應該簡音小,英文小學、有龍、老師關愛又唔谷

嶺小校長話兩三年內傾緊龍校
有傳係李國寶

有龍必定擇龍。

四個天 發表於 23-3-5 04:45
有傳係李國寶
不過,嶺小好2似得3x% 升到band 1中學?李國寶會唔會真係收哂嶺小d 學生呀?因為個gap 都差好遠,好多band 2 學生。純好奇問,因為第1次聽會結龍。

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-5 13:32
不過,嶺小好2似得3x% 升到band 1中學?李國寶會唔會真係收哂嶺小d 學生呀?因為個gap 都差好遠,好多band 2 ...

李國寶要收指定%非華語學生,同幾乎全華語生的嶺小接龍,要點配合?

回覆 mangokk 的帖子

回復樓主
嶺小有兩位外籍英語老師 另外應該有一位從外地回來的
全級一般少於50人 上年畢業生48人
大約 全級中間位置或以上 可以考得到 李國寶中學

樓主可以參考一下 截至2022 8月6日
嶺小2022年的升中派位情況
50%(24/48)派b1或接近B1
(包括入崇真那幾位就60%(29/48))

英華女1
瑪利諾修院1
長天3
循道1
體藝2
銘基1

東九匯基4
崇真5
李國寶7
培基1
聖瑪加利1
福建1
香島1

以上資料來自學校fb
今年畢業四十八人
原本自行階段  林護安柱迦密華英等等 大部分都轉去了直資

回覆 四個天 的帖子

請問在哪裏聽到接龍的消息呢
請問是現任校長還是上一任校長
謝謝

如果住屯門,真係冇必要出SSP讀嶺小。

圓玄出哂名谷到爆喎

bbkingdombb 發表於 23-3-5 15:15
回覆 四個天 的帖子

現任校長,YouTube訪問有講,小一體驗日親口問校長都話傾緊,佢話係九龍區,希望兩三年內成事

四個天 發表於 23-3-5 04:45
有傳係李國寶

呢個都係考慮因素之一,不過我問過舊生,舊校長無提過,應該係吴校長傾緊,佢係好有心去帶領學校,對上次升中成績都非常好!

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-5 13:32
不過,嶺小好2似得3x% 升到band 1中學?李國寶會唔會真係收哂嶺小d 學生呀?因為個gap 都差好遠,好多band 2 ...

係新校長接受bally訪問時透露的,我都有親身問過,佢話band 1 band 2的直資中學都有接洽。所以我覺得大家誤會左係接龍,其實應該係傾緊聯系,嶺小一級先50人,地址五湖四海都有,到時聯系中學收盡都應該係10個8個左右,直資應該食得落的,band 1收翻band 1, band 2收翻band 2咁。

bbkingdombb 發表於 23-3-5 15:15
回覆 四個天 的帖子

新任的吴校長,接受bally與你同行訪問時透露的,上次開放日好多家長圍住佢問,佢都親口回應,但唔講邊間直資中學,叫大家耐心等1,2年會公佈

bearbee004 發表於 23-3-6 09:58
如果住屯門,真係冇必要出SSP讀嶺小。

位置尷尬呀,荃灣校網,又未出到麗城,又未到黃金海岸,卡左響青山公路   

beetle910 發表於 23-3-6 20:54
圓玄出哂名谷到爆喎

去學校門口問過,每日2~3樣功課,有時無功課,有百幾樣課外活動可以參加,有d要比錢,有d免費,d媽咪話都幾開心。

我又同老師單獨傾過,學生成績無排名次的,唔需要咁早就去補習!佢地教完一個單完就評估,咁做係想將個範圍拆細,當溫習鞏固知識,係計分的,每次評估都計分,唔會一試定生死,今次衰左,下次追翻。
同學校好主張要幫d跟唔上既學生追翻上黎,每堂有兩個老師一齊教,英文更加有三個老師一齊教,個別跟唔上既會抽出黎小班教學,小班唔得就放學單對單溫書都有,學校唔想放棄任何一個學生,務求一個都不能少,所以請家長放心交比佢地咁話。

回覆 mangokk 的帖子

收到了 原來如此 我也找到一個訪問了 謝謝資訊
作為持份者就未聽到有任何消息
相信都還要很多時間

嶺小畢業生一向最多去李國寶中學 崇真 東九匯基及聖道迦南
我們跟某些中學特別友好
中學開放日我們也有特別安排及招呼

mangokk 發表於 23-3-7 13:15
去學校門口問過,每日2~3樣功課,有時無功課,有百幾樣課外活動可以參加,有d要比錢,有d免費,d媽咪話都 ...

你有冇問下用家?每日2-3樣功課只係小一。雖然我唔肯定你唔想谷小朋友嘅定義係點。不過我認識幾個朋友,小二小三轉走左,因為家長覺得太谷。

beetle910 發表於 23-3-7 19:01
你有冇問下用家?每日2-3樣功課只係小一。雖然我唔肯定你唔想谷小朋友嘅定義係點。不過我認識幾個朋友,小 ...

我屋企有小朋友係用家,我答你,樓主講得一啲都無錯,小朋友係另一間直資插入去,YY 比天水圍直資happy 好多。少功課,老師好好。
學校支援好好,真係會將啲跟唔到嘅學生再放學安排補課,而且確係小班教學。
不過你朋友話谷,可能因為課程都唔淺,而且都多project 要做。小朋友要上堂留心。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊