用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就嚟進入直路,好大心理壓力…
樓主: 小怪獸媽咪
go

就嚟進入直路,好大心理壓力…   [複製鏈接]

小怪獸媽咪 發表於 23-2-27 08:59
有無人好似我咁,心理壓力好大?近排成日諗番起6年前阿仔升小嘅情景。
- 自行揸住20分都入唔番自己母校
-  ...

考中學好過考小學啦,至少考中學嘅大抽獎係憑小朋友實力去分banding。除非係邊緣人,如果按照自己banding去選校,落差不大。

既然大人細路都盡力了,就將一切交比個天,be positive

BB-Tiger 發表於 23-2-28 19:27
自行放榜我又無感覺,不過我老婆就成日等電話,成個上晝都無電話,佢就緊張啲,去到3點50先接到電話,不過 ...

係喎⋯ 31/3 等電話! 夠晒刺激!

19801980 發表於 23-2-28 19:58
考中學好過考小學啦,至少考中學嘅大抽獎係憑小朋友實力去分banding。除非係邊緣人,如果按照自己banding ...

阿仔兩次呈分都係級三內,問心,當然想佢入band 1A 學校… 去到大抽獎無細band,就唔到自己話事…

小怪獸媽咪 發表於 23-2-28 21:52
阿仔兩次呈分都係級三內,問心,當然想佢入band 1A 學校… 去到大抽獎無細band,就唔到自己話事…
...
恭喜樓主,小朋友咁叻仔,肯定入1A,係咪報QC? 你仔小學係咪1線?

...

你囝囝係1A人馬喎
祝你順利抽到心儀學校。

...

小朋友2次呈分級三內,個心已經定左一半。考中學始終成績主導,已經比考小學能掌握。有級三成績很大機會自行已收工,即使失落自行,都一定抽入B1,抽唔啱心水再去叩門亦處處機會。

反觀邊緣人果d,真係忐忑不安,直資/自行都陪跑,填表都手震,抽又怕冧巴唔靚碌到好後志願,叩又唔夠d級頭叩,這些才最慌亂無助。
俾d信心小朋友,他6年努力走到級頭已證明他有心有力,今次升中條路一定順暢過升小百倍!

jesswu 發表於 23-3-1 07:05
小朋友2次呈分級三內,個心已經定左一半。考中學始終成績主導,已經比考小學能掌握。有級三成績很大機會自 ...
冇錯,特別係呈2後既邊緣人....

...
明白的, 我仔當年都是差不多case, 眼見由1月開始有不少band 1C的同學陸續取得offer, 他們返學已放鬆哂, 但band 1A的男校大多去到3月中至3月尾才派彩.  其他家長都說你駛乜擔心呀, 但一日未有offer在手, 個心都忐忑不安, 晚上還會發惡夢, 心知去到大抽獎就無優勢 (因band 1A-C一齊抽), 而且 band 1A中學的競爭係超大, 年年都有不少band 1A的同學照樣落選.  我地也試過撞期, 兩間的面試相差個半鐘左右, 要由中環半山趕去旺角, 就算怕遲到都照去, 好彩最後都in到.

回覆 HK-MAN 的帖子

我女當年因為疫情關係無咗呈三, 所以報自行或者直資都係靠小四同埋小五成績 (有部份學校收埋小六上學期成績表, 但我覺得幫助不大), 我女比較好彩, 小四小五既成績都見得人, 但係都失落直資學校, 自行又唔收.  老師又話佢係邊緣人, 嗰陣我又唔識得轉返居住校區 (KL3) 而用學校校區 (KL4) 去大抽獎, 唉... 後面先至知KL3既選擇比KL4好好多 嗰陣我都打定輸數, 萬一真係派得唔好就中二轉校, 好彩佢派到自二 (老師猛話係甲三, 但係我喺甲二放B2中學, 甲三係B1中學, 好似唔係好合理), 安樂哂!!
所以大家唔好咁灰, 自行唔收唔代表真係唔收, 有可能係後備生呀! 加油加油

PuffyBobby 發表於 23-3-1 11:44
回覆 HK-MAN 的帖子

我女當年因為疫情關係無咗呈三, 所以報自行或者直資都係靠小四同埋小五成績 (有部份學 ...

我女舊年咪又係冇左呈三
又係邊緣人。自行2間in都冇份。灰到爆

回覆 jesswu 的帖子

我都明白自行唔收既感覺, 當年我直情覺得我女根本就係B2生, 邊乜鬼嘢緣人吖, 嘥氣! 仲同阿女講, 是旦喺黃大仙搵間B2中學讀住先, 俾心機讀書, 中二先至轉校啦!! 又好彩我女對B1定係B2無乜概念 仲話"好多同學揀培敦呀, 媽咪你都填啦!!" 諗返轉頭都覺得幾好笑

PuffyBobby 發表於 23-3-1 12:08

我都明白自行唔收既感覺, 當年我直情覺得我女根本就係B2生, 邊乜鬼嘢緣人吖, 嘥氣! 仲 ...

我同你也抱同一心態。
乜都讀住先啦。最後要左間1c直資唔敢抽,放榜先去叩

jesswu 發表於 23-3-1 12:00
我女舊年咪又係冇左呈三  
又係邊緣人。自行2間in都冇份。灰到爆
...

你女入左 飛鵝山,點會邊緣人

kirstyau 發表於 23-3-1 13:32
你女入左 飛鵝山,點會邊緣人

真係邊緣哩。。。

(基崇都唔收 )
飛鵝山霧大,都係搏大霧搏返黎。

twhkleung    發表於 23-3-1 21:27

我係比較佛系 不過當年我都有預備去叩門既, 已經寫定一個KL3既B2中學list, 又印好哂成績表獎狀之類, 仲專登影埋"懶靚"既學生相呀!  好彩派到間B1中學, 安樂哂~

jesswu 發表於 23-3-1 13:59
真係邊緣哩。。。  

(基崇都唔收  )

吓,你囡囡仲係GHS嘅高材生,原來基崇reject咗佢呀?
咁我就開始相信基崇真係收96% B1生了⋯

jesswu 發表於 23-3-1 13:59
真係邊緣哩。。。  

(基崇都唔收  )

飛鵝山 叩門要中英數筆試,實力嚟嘅

DD仔 發表於 23-3-1 14:51
吓,你囡囡仲係GHS嘅高材生,原來基崇reject咗佢呀?
咁我就開始相信基崇真係收96% B1生了⋯
...

茅錯。此校第一輪確收b1
因為舊年基崇取消所有形式的面試(面見/zoom都冇),齋睇成績,所以唔存在in衰左/唔啱眼緣的問題。
佢比我女waiting。
不過放榜後知道至少4位小朋友2A-2C叩入。

kirstyau 發表於 23-3-1 15:10

飛鵝山 叩門要中英數筆試,實力嚟嘅

謝謝您
佢有d運
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊