用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就嚟進入直路,好大心理壓力…
go

就嚟進入直路,好大心理壓力…   [複製鏈接]

有無人好似我咁,心理壓力好大?近排成日諗番起6年前阿仔升小嘅情景。
- 自行揸住20分都入唔番自己母校
- 考直私好多間有final round ,但最後咩offer 都無
- 大抽獎最後抽入寶校
- 叩門又咩都叩唔到…

依家…
- 考直資到依家仲未有Offer
- 自問阿仔呢幾年都好努力,揀人in 嘅學校佢都被shortlisted。但無奈自行同2間直資撞時間,被逼放棄兩間直資唔考

…. 點解感覺同六年前一樣,好似輪迴咁。(emoji)
   11    0    0    0

life is hard.
same as here.

唔好咁諗,吸引力法則!
諗住阿仔好快會有offer!加油!
個天會安排一間最適合阿仔的學
校!

真係好大壓力自問呀女讀書中規中矩
呈一考衰咗
呈二150人考40
見咗幾間直資但都無得入第二輪.....
而家呈三又黎了
擔心佢發揮唔穩定...
擔心無一間好少少的直資offer....
擔心最後要去大抽獎...
擔心抽獎派得唔好....
擔心最後要去叩門...
尋晚發夢直資中學叫我去補交資料.....
好想呢個遊戲快啲玩完

小怪獸媽咪 發表於 23-2-27 08:59
有無人好似我咁,心理壓力好大?近排成日諗番起6年前阿仔升小嘅情景。
-  ...

一樣有人考7間8間直資無offer. 要抽獎。

kurama 發表於 23-2-27 10:03
真係好大壓力自問呀女讀書中規中矩
呈一考衰咗
呈二150人考40

放鬆D,其實如果最後要抽獎又唔駛太怕,抽獎你填得岩既正正常常係派返你BANDING既學校,合適程度才是最好的,太多人心頭太高,最後讀唔惦,成績長期墊底,聽過有D仲要長期大壓力到想自殺。

PuffyBobby    發表於 23-2-27 11:09

明呀, 回想六年前, 個個幼稚園同學都派到第一志願, 到我仔派第五, 周圍搵學校個種驚慌到依家仲好記得, 好彩叫第一志願叩門成功. 如今時間飛逝, 又到中學, 近日來的面試, 簡直透不過氣, 考18武藝咁, 睇見都辛苦, 但又好自豪個仔, 關關難過, 關關過!  暫時有一間 offer, 仲有幾間要到3-4月才知, 等是最煎熬, 但一日未有消息都唔好give up, 希望在明天!
無論小朋友去到邊間, 都會有佢既路, 我地做父母已經盡力幫, 未來只可做係支持佢 & 陪伴佢
加油!

冥冥之中自有安排

LeeCC    發表於 23-2-28 12:36

回覆 acgy 的帖子

作為父母既都要冷靜啲同埋"睇餸食飯", 要認清事實同埋自己既仔女既實力去考學校, 如果考咗好多間直資都唔得, 有無諗過其實仔女唔係呢個級數? 係咪有咩不足而不自知?
至於大抽獎我都覺得唔係咁可怕, 只要認清事實, 跟返自己banding去揀學校同埋保守啲啲, 基本上都唔會派到好差既

-  ...
依家已經咁大壓力? 第日升高中簡科、考DSE、留港定海外升學、大學選科時你點算?放鬆D. 升中好小事, 入唔到心儀中學都唔緊要, 搵間校風好的中學先重要.

0030 發表於 23-2-27 11:00
冥冥之中自有安排
認同!
我覺得家長只要唔好心頭太高, 或者一定要必讀邊一間中學的話, 其實可以放鬆好多

pccw2017    發表於 23-2-27 15:13

加油媽媽(樓主)!
祝小朋友將來有愉快的中學生活

-  ...

自行撞哂兩間直資又真係灰左小小,但唔好放棄,上天自有安排

-  ...

自問亞仔呢幾年都好努力——既然盡咗力應該無悔無憾無不安。

就算直資自行唔成功,派位唔好,扣門又唔得,如果父母自己先表現到「世界末日」「無晒前途」咁,小朋友可能真係覺得從始完蛋

但事實一定唔係咁,人生漫漫長路,一定會遇到不如意的事,或者時不與我,但都要教小朋友積極面對㗎嘛,人生又唔係只有讀書

明呀,係小朋友前咪繼續好正面,叫佢要積極樂觀。長期講住,收唔到offer 唔係佢唔叻,係可能學校覺得其他人更適合。

但生活咗咁耐,就明白好多時身不由己,所有嘢又豈如人願。

一命二運三風水… 有時唔到自己唔信。

小怪獸媽咪 發表於 23-2-27 14:30
明呀,係小朋友前咪繼續好正面,叫佢要積極樂觀。長期講住,收唔到offer 唔係佢唔叻,係可能學校覺得其他人 ...

加油!
其實中乙一都佔大%。
自行收得1/3,都比該組別的前列囊括。保持正能量,孩子自有他們的路

-  ...

升中還好,大抽獎分組別抽先,最少係第一組別比第二第三抽先呢!

同感,身邊好多家長也一樣。我也如身在煉獄中,奇怪孩子一點也不在乎。😭
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

kingawa 發表於 23-2-27 23:02
同感,身邊好多家長也一樣。我也如身在煉獄中,奇怪孩子一點也不在乎。😭 ...
如果小朋友都有咁強烈既感受,家長反而要更擔心佢既情緒問題,不過我覺得小朋友知既,只係唔同大人愛分享愛表達!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊