用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行可以點?
樓主: 33Tim
go

操行可以點?   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 23-2-27 20:37
邊有甘多要求A/A+甘高,話C唔見唔出奇,B都唔算好唔見得人。
不過我估呢期自行,操行分佔好重要部份...

回覆樓主:

多數要求B或以上

PuffyBobby 發表於 23-2-27 14:24
回覆 lm251099 的帖子

我忘記了, 係名校嚟既.  當年我女要報中學我就四圍睇, 見到咁既要求都打個突 mout ...
好恐怖呀,反而想你記返起邊一間學校,想睇下呢間咁高要求嘅學校嗰啲學生將來有幾多成就。話說我個仔係學校一向係真乖(除左係屋企)但都係只有A-,小四之前嘅班主任都有時畀個操行獎佢,小五小六轉左個後生班主任教英文科,擺明唔多like 佢,就一直無操行獎,無班長,不過操行仍然有A-,可能其他老師力保佢啦,有次家長日就問佢班主任佢上堂表現,佢就講到話我仔鍾意上堂講英文gag ,又dominate 左課堂,可能佢覺得佢鍾意show off,對佢感覺唔係咁好。後來我返屋企問返個仔,佢都認,佢以為講笑搞氣氛,但就唔知阻住老師上堂,我知佢見老師後生,心裡面係無對其他有年資嘅主任咁尊重,所以態度有啲輕佻。教完佢對之後佢話自己有改善,不過即使六年級佢全部考第一,老師對佢態度都係不冷不熱咁。連第一次參加朗誦節都無幫佢訓練,OK我話我教,我個仔話唔洗,佢自己練,一樣有豬肉獎。依啲先入為主嘅嘢非一日之寒,好難改變。

BB-Tiger 發表於 23-2-27 22:58
好恐怖呀,反而想你記返起邊一間學校,想睇下呢間咁高要求嘅學校嗰啲學生將來有幾多成就。話說我個仔係學校 ...

你個仔成績咁好,一定入咗一間top中學。佢上堂時仍然維持呢種style嗎?中學會唔會比較包容d? 佢會讀得開心啲?

回覆 Szetimmy0225 的帖子

小五小六同一位班主任, 小四係另一位.  我朋友話係老師針對佢個仔, 但以我所知, 操行分同埋對學生既評語係集合幾位老師 (中英數常) 既comment去寫既, 如果唔同老師都有咁既評價就未必係針對啦!  點都好, 作為家長要冷靜啲同埋客觀啲對待人地對自己仔女既評語, 唔好既就要改囉.

DD仔 發表於 23-2-28 10:02
你個仔成績咁好,一定入咗一間top中學。佢上堂時仍然維持呢種style嗎?中學會唔會比較包容d? 佢會讀得開心 ...

佢對其他老師都好乖,都係讚多,老師話佢唔可以死讀書,咁活潑啲先適合佢。好彩畀佢6入左9A中學之一,佢間學校幾包容,B-都有機會收,又真係收左個B-係佢以前嘅同學,不過個同學已經爆左雷。佢上課點又無聽佢講乜,佢班主任又係後生女,不過就無投訴,仲對佢打機都表示包容,佢開學後因為活動時間有重疊,樂隊訓練每次遲到半節都無人話佢,我又覺得學校對學生係較寬松,比佢哋自主自立。佢讀得開心掛,不過開唔開心都一樣樣,日日打機,打到半夜,有時邊打邊做,有時打到半夜先做功課,有機打就開心,無機打就唔開心,佢會開住一部聽youtuber講game,然後低頭用另一部打game ,做功課有時又邊做邊聽YT,聽英普為主。因為有game group 所以佢開心過小學好多,成績都ok,仲有同學當佢做假想敵。

HK-MAN 發表於 23-2-27 20:51
不過我估呢期自行,操行分佔好重要部份...
社會事件之後, 好多Band1校都提升對操行的要求, 唔知係咪教育局落order定係學校怕學生太出位影響學校安寧.

BB-Tiger 發表於 23-2-28 12:02
佢對其他老師都好乖,都係讚多,老師話佢唔可以死讀書,咁活潑啲先適合佢。好彩畀佢6入左9A中學之一,佢間 ...

請問乜嘢係9A中學?睇嚟你囝囝真係揀啱咗中學,如魚得水

DD仔 發表於 23-2-28 14:26
請問乜嘢係9A中學?睇嚟你囝囝真係揀啱咗中學,如魚得水
係Hkpapa852 選出9間男女校,以為EK會員會明

BB-Tiger 發表於 23-2-28 15:16

估唔到有top男女校可以咁寛鬆,我以為名校嚟講,男女校會嚴過男校好多。

BB-Tiger 發表於 23-2-28 15:16

【2016-2022】男女校(種子組別) DSE成績回顧
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873653

DD仔 發表於 23-2-28 16:17
估唔到有top男女校可以咁寛鬆,我以為名校嚟講,男女校會嚴過男校好多。
...

我覺得直情係自由啦!

回覆樓主:

操行C 評分係低咗,要搵真正原因,我哋學校高年級大部分B+ ,少部分A-!

感覺學校已經留手, 不然的話會給C, 不是C +.

回覆 19801980 的帖子

有,不過當時都用咗半年時間先解決
‹ 上一主題|下一主題