用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行可以點?
go

操行可以點?  

各位家長小朋友操行C+可以點女仔

33Tim 發表於 23-2-25 16:14

老師出得手,一定有事發生。同老師了解情況,再同小朋友了解。睇下老師意見怎樣改善。

家教出咗問題,肯定係無禮貌/同人發生衝突/考試出貓

為何C+?自己知原因嗎?你自己認為可以點?你接受到嗎?

安心等大抽獎

2jkidsfather    發表於 23-2-25 17:04

DD仔 發表於 23-2-25 17:01
安心等大抽獎
上中學會唔會打人架,轉頭又比人咬住唔放

HK-MAN 發表於 23-2-25 17:04

C+ : 成日唔交功課、遲到、多嘴都會C+, 但冇攻擊性嘅

DD仔 發表於 23-2-25 17:08
C+ : 成日唔交功課、遲到、多嘴都會C+, 但冇攻擊性嘅
哦,父母接受到就冇問題啦

原因係咩?
呈分呢個操行,問題應該唔細

不要想自行的機會,等大抽獎吧!

回覆樓主:

冰凍三尺非一日之寒, 家長應該心中有數吧! 好小會甘樣。 如果一向係操行ok的, 呈分先来給c, 你可以直接搵學校了解下咩事。

回覆樓主:

重有呈分操行C, 應該吾哂諗自行選校架啦!

曾經有sen小朋友,有情緒問題,學校一直沒有好好處理,只係話佢有行為問題,扣操行,甚至提議轉去群育學校,好彩社工反對

成績band2頭,呈分操行C,自行無希望,抽入band2中的學校,學校非常關顧,處理到佢情緒問題,中學階段無所謂行為問題,讀精英班,名列前茅

b3410    發表於 23-2-25 18:54

相信樓主不是今屆升中生,如果係,呢個問題會一早問,現才提出已返魂乏術。如果今年是4年级生,用盡一切方法轉校,如果是5年级,直接約見校長,問怎樣做才能拿到操行B,绝不接受C。學生派得唔好,學校,學生都冇好處。

操行C+,特別係女仔,可能自行機會不大了。
大抽獎唔會睇操行,不會受到影響。

不過,家長同學最好了解一下操行被扣分的原因。雖然唔知發生過乜,不過都值得重視。如果有改善空間,希望中學可以重新開始。

LeeCC 發表於 23-2-25 18:26
曾經有sen小朋友,有情緒問題,學校一直沒有好好處理,只係話佢有行為問題,扣操行,甚至提議轉去群育學校 ...

可能這位小明友升小一時沒政府醫生証明並通知小學, 因為如果有通知小學, 政府會有一筆資助給學校用於幫忙應小朋友的。 另外學校會有社工跟進該小朋友, 政府亦有職業及各頻治療師定期到校幫小朋友的。 所以不應該因為sen小朋友的問題給操行C的。

lot888 發表於 23-2-25 18:57
相信樓主不是今屆升中生,如果係,呢個問題會一早問,現才提出已返魂乏術。如果今年是4年级生,用盡一切方 ...
呢個星期發生既新聞,相信自行操行B都兇多吉少

Szetimmy0225 發表於 23-2-25 19:14
可能這位小明友升小一時沒政府醫生証明並通知小學, 因為如果有通知小學, 政府會有一筆資助給學校用於幫忙 ...

佢有上報的 ,但學校收左錢,支援就無咩,只係提議要佢轉去群育,小五呈分送個C畀佢

HK-MAN 發表於 23-2-25 19:19
呢個星期發生既新聞,相信自行操行B都兇多吉少

外來生好少咁有性格嘅,但好多都可以係小學部升上去㗎嘛,係咪操行B-或以上,成績合格就得?

HK-MAN 發表於 23-2-25 17:04