用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行可以點?
樓主: 33Tim
go

操行可以點?   [複製鏈接]

回覆 lot888 的帖子

👍🏻

請站在道得高地嘅師兄們bypass這個回覆。

我本身反對跟學校攪對抗,這幾年老師跟學生都辛苦。家長,老師,學生應多體諒。但這老師已不顧小朋友將來,嘅出重手你就應正面回應。我先假設貴囡兒是小4,5學生,如真是小6,還有幾個月拜拜,真需要這樣嗎?你小朋友有冇犯嚴重校規?有冇大小過?如只是駁嘴,就算每日鬧老師老姑婆,醜八成,冇人要,甚至粗口,這些人生攻擊说话绝不該,但老見多識廣,真應咁記仇?老師绝對明白小6成绩表上操行的重要性,就算所有道理都在老師一邊,但都應網開一面。你不應求校長,在對等身份下,直接同佢討論,向佢約見校董會,辦學團体,及向教署投訴(不需理會手上資料有幾多實証,重點是張所有對你有利條件集於一身,良好表達,再用教育理念是教化學生包底)。如小朋友是sen,學校收錢但冇作出對應補助,是學校盗用經費。如學校冇上報有sen學生,就係學校失策,冇為學生提供適設環境,任何情况下校長不能逃脱責任。老師地位越高,就越怕失去所有。不需跟老師談,直接去跟校長bargin。 目標是改操行grading。

lot888 發表於 23-2-26 12:35
請站在道得高地嘅師兄們bypass這個回覆。

請問你認識的家長群中,有冇真實個案向教育局投訴而成功扭轉劣勢?
我相信這個過程很漫長,當事人如果心理質素低,未必可以忍受到與教育局和學校周旋的壓力。

33Tim 發表於 23-2-25 16:14
各位家長小朋友操行C+可以點女仔

我唔知可以點解決,最壞打算    爭取最好成績,係band1組別,就算大抽獎一樣入到Band1中學。

我細係真實例子,P4最後一張成績表攞C+,自己自行 除去要交P4成績表中學。但直資就冇得避照交,最後3間有得見,2間有offer(有間中一年中call)

说得對,這個時候才提出問題實在太遲。現在只可不問得失,盡力去試,為自己小朋友爭取最好,防止在呈三再被下手。下星期已是面试期開始,除非學校超有愛心,真係困難。唔知版主女兒成绩如何?望能在大抽獎成功。

19801980 發表於 23-2-26 13:51

我可以俾小小建議,呢個係我朋友嘅說法,佢有個sen小朋友。面對學校嘅不配合時候,最有效嘅方法,唔係直接搵教育局,而係搵睇開佢嘅公立醫院精神科醫生。經過咗咁多年,佢發現學校上上下下、社工、教育局職員等等,只會聽從醫生嘅建議和要求,如果你同醫生關係良好,甚至可以安排學校老師校長同醫生開會,佢哋通常會接受醫生嘅說法,所以最重要,係讓醫生充份明白你嘅苦況同埋你嘅合理訴求。(當然唔係話操行分d-變b啦,但日常對同學嘅同理心和包容、增加資源(例如請影子老師)等)

DD仔 發表於 23-2-26 14:43
我可以俾小小建議,呢個係我朋友嘅說法,佢有個sen小朋友。面對學校嘅不配合時候,最有效嘅方法,唔係直接 ...
好!

kirstyau 發表於 23-2-26 14:12
我唔知可以點解決,最壞打算    爭取最好成績,係band1組別,就算大抽獎一樣入到Band1中學。

我細係真實 ...
你個細都攞C+?我有朋友個女都係學霸,佢唔係SEN,只係鍾意幫人出頭,仲會郁手添..操行都係攞C.

HK-MAN 發表於 23-2-26 14:53
好!

我可以多講幾句。呢個朋友講開往事,有時都忍唔住喊咗出嚟,因為有時真係好委屈。
佢依家係好多謝香港政府嘅,因為佢真係得到好多支援,但大前提係:一定要有公立醫院醫生跟進自己個小朋友,咁條路就平坦不知幾多倍。
開始時,佢花了不知幾多錢同心機,睇私家醫生,食藥,但喺學校又冇乜改善,老師好多時都唔會明白包容佢。
但自從有公立醫院醫生「照住」後,乜嘢幫助都變得理所當然,教育局都有心理醫生輔導,社工又會照料,不同嘅學習調適更不會少。

HK-MAN 發表於 23-2-26 14:57
你個細都攞C+?我有朋友個女都係學霸,佢唔係SEN,只係鍾意幫人出頭,仲會郁手添..操行都係攞C. ...

佢都係有啲衰㗎! 同同學有不愉快事件 ,有位畀人入不過唔係動手動腳, 加平時老師話佢又黑口黑面個D。
疲情幫咗佢呀! 五六年級帶口罩 又少返學,六年級竟然有A,加五六年級轉左另一班主任。

kirstyau 發表於 23-2-26 15:04

佢都係有啲衰㗎! 同同學有不愉快事件 ,有位畀人入不過唔 ...
A..有冇去還神

回覆 lot888 的帖子

好一般

HK-MAN 發表於 23-2-26 15:13
A..有冇去還神

但班主任依然投訴阿女,功課袋亂都打比我, 明明阿女又冇欠交功課。

kirstyau 發表於 23-2-26 15:18

但班主任依然訴阿女,功課袋亂都打比我, 明明阿女又冇欠 ...
而家中學情況點呀?就快可以除口罩😷⋯⋯會唔會又比人話黑口黑面架?

HK-MAN 發表於 23-2-26 15:27
而家中學情況點呀?就快可以除口罩😷⋯⋯會唔會又比人話黑口黑面架? ...

中學又冇事喎! 我覺得中學老師少理操行,只要唔喺上堂搞事,冇同學投訴就冇乜理。成績叫交到功課,老師咪話好好。

HK-MAN 發表於 23-2-25 16:56
為何C+?自己知原因嗎?你自己認為可以點?你接受到嗎?

我讃同你的講法 , 應該樓主要檢討下自己女兒

sasa29 發表於 23-2-26 15:59
我讃同你的講法 , 應該樓主要檢討下自己女兒

可能樓主自己無乜禮貌,買嘢嘅時候經常投訴店員,所以個女有樣學樣

DD仔 發表於 23-2-26 14:43
我可以俾小小建議,呢個係我朋友嘅說法,佢有個sen小朋友。面對學校嘅不配合時候,最有效嘅方法,唔係直接 ...

你朋友好醒,摸索到適當嘅渠道去尋求協助。
不過,樓主呢個情況就難攪喇,不能與學校硬碰。。如果係我,我會主動出擊,時刻與那個老師聯絡,成日問佢呀女有冇改善到呀?…. 煩死佢都好!

pccw2017    發表於 23-2-28 11:32

回覆 sasa29 的帖子

咁過程中,我亦都冇話我小朋友係啱,,我知道我小朋友唔啱,但我想問吓點解小朋友去解釋嗰陣時老師係完全唔聽呢?

回覆樓主:

呈一 呈二,學校估算Band 2B/C,呈一操行B-,呈二操行C +。家長一心Band 2A或以上學校 +運動專材 + 老師關愛囡囡。現階段已經係等(1)自行有冇面試機會,(2)填寫升中派位表格,這兩個階段都唔會再睇你孩子現在與未來的操行。
另外,家長相信女兒的操行純粹受到某位老師的針對,不實評核。你想在小學余下嘅時間,學校作出改變,向校長 + 教育局提出投訴;你想孩子離開這個不公平生態,轉校。
‹ 上一主題|下一主題