用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習既教育心態
樓主: 天外之人
go

學習既教育心態 [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-2-22 10:36
正常冇人會知道人類創造者係邊個,正常人根本唔需要揾,因為人自己覺得自己係高等物種.  在我認知人創造者根 ...
我比較樂觀,我想假如當人類創造出嚟嘅AI擁有思考能力,有一天AI 自我覺醒,頓悟成佛,犧牲自己,抷救全人類。最終人類得出結論:原來係白忙一場。

流浪地球 發表於 23-2-22 16:01
我比較樂觀,我想假如當人類創造出嚟嘅AI擁有思考能力,有一天AI 自我覺醒,頓悟成佛,犧牲自己,抷救全人類 ...
若有這種稔法,脆弱的人類可能會有,待先進有思想既AI人進化晒,首先一個保護自身安危,對危害自己既野自然會出現保護機制.仲會稔有犧牲自己抷救脆弱人類,因為我相信佢地都會學到人類那種貪念及自我保護能力.
更何況現今好先進好文明自由開放既外國社會,大部份都係知名大學教育出來的人,佢地為了自己將畢生人類定好穩固既"契約精神"變成"棄約精神",剩係呢種咁好既教育已經破碎晒,

天外之人 發表於 23-2-22 16:55
若有這種稔法,脆弱的人類可能會有,待先進有思想既AI人進化晒,首先一個保護自身安危,對危害自己既野自然會出 ...
如你所説,AI 威脅人類方面就不用太多無謂嘅憂慮。真正威脅人類嘅安危係人類自己本身。唔怪之得教育係以德育為先啦。教育小朋友有良好嘅品德,就係替天行道 。順從自然。

天外之人 發表於 23-2-22 10:27
我係承認好有效率,但冇人深層稔依賴會做成人功能越來越差問題? 當深入到AI人發展好,到時候人仲有咩用? 因為 ...

又無須咁極端,世界好多轉變無得避,可以的話了解下,再想想如何適應。就好似蘋果手機的出現,令不少行業衰落,而家好多人唔戴手錶,唔用相機,但亦會顯生新的機會

poonseelai 發表於 23-2-23 08:01
又無須咁極端,世界好多轉變無得避,可以的話了解下,再想想如何適應。就好似蘋果手機的出現,令不少行業 ...
其實都唔算極端,而係會出現都唔奇。馮寶寶個粵語片年代,果時雖有手提電話概念,但都未諗到電子產品會咁佔據我地日常生活,係超乎當時想像。

Yanamami 發表於 23-2-23 08:40
其實都唔算極端,而係會出現都唔奇。馮寶寶個粵語片年代,果時雖有手提電話概念,但都未諗到電子產品會咁佔 ...

咁到今天人類仍存在, 如有一天極端到唔需要人類存在, 就已經無所謂, 在那一天未到時, 想想如何AI幫你做咗件事, 自己再令件事做得更好

poonseelai 發表於 23-2-23 09:08
咁到今天人類仍存在, 如有一天極端到唔需要人類存在, 就已經無所謂, 在那一天未到時, 想想如何AI幫你做咗 ...

https://www.facebook.com/466505160192708/posts/pfbid02essAoFKsRXkxRXxY38rQzWgqtQuhEeo7YtXkqn9ZVBXgoxjxJUJAKgxrX2jNrkjQl/?mibextid=Nif5oz
好多野未被善用但先被歪用。總有人係比較悲觀。

poonseelai 發表於 23-2-23 08:01
又無須咁極端,世界好多轉變無得避,可以的話了解下,再想想如何適應。就好似蘋果手機的出現,令不少行業 ...

這就是無思想同有思想分別, 順應時代轉變有些事物比以往新無可厚非,無思想既物品任人類使用,在於人什樣利用,所以係無得避免,亦睇到可以取代其它舊功能性既野.所以,有思想既話......衹係到時連機會都沒有.
其實都無話極端,這情況可能未有咁快出現,但...世事難料.  美國都估唔到咁落後既中國,稔唔到短短時間差不多所有野已超越佢地,衹係人類有時候稔啲野以為好但最後未必如願,就好像我們這個幼稚園到中學教育生涯一樣,咁多年都比人話,開始出現了"耀小耀中"這新的教育,若真係攪得好打響名堂,是否家長會去適應呢種新模式.

所以從小既教育心態好重要. 小朋友從小學得正確,將來就好,學得唔正確,大部份都係走歪路或衹可走普通的路.

開口埋口創造者,又咩最正確,好似同老總關係好好咁,有事睇住細佬好喎。

我係阿蘇火山附近住左兩三日,都感覺造物神奇。

佢嘅安排,唔係吹兩句就可以當真。

可能熟人又唔同啦

回覆樓主:

噉又係。有边一位创造东西出来嘅野原意係会諗害人,更何况现在要谂有自我思想能力的东西出来。
有好多造物神奇比人类冒险的地方,就係俾人类睇人係好渺小。冇事由自可,有事就害他人。更何况若真係出事,都可能不可以在这裏轻描淡写发表文章了。

更何况相信各人都一样,若那地方真爆發了,免费送你去会去睇幾咁造物神奇吗?講未發生野幾咁輕鬆。

ABC-DAD 發表於 23-2-24 14:21
開口埋口創造者,又咩最正確,好似同老總關係好好咁,有事睇住細佬好喎。

我係阿蘇火山附近住左兩三日,都 ...

見字創造者”… 多咀講句無謂野.

年青時, 喜歡看銀河鐵道999”/ 千年女皇. 作者: 松本零士.

幾天前, 作者仙遊.

所以想起, 曾經去日本時, “專程係東京台場往淺草.

太空飛船觀光船, 外觀設計由: 松本零士. 我好似細路仔咁, 感覺好開心.

---

台場, 還有科技館, 高達機器人, 仲可能遇到電視台在公園拍: 超人打怪獸.

造物之神奇,古人早有鬼斧神功之説。一個人若然在世上活咗半個世紀,從來沒有感覺這個世界存在太多bug,以為許多事都是出於偶然。
話說是活了半生人,從來沒想過自己為甚麼而活,為什麼而存在。有多少人能靜下來,真正面對自己,真誠地同自己內心交流。

一個沒有神話故事嘅民族,係一件可悲的事。沒有想像力,就沒有創造力。中國又稱為神州大地,升空火箭命名為神舟X號。天問 火星探測器。嫦娥奔月,中國獨有神話。許多以往認為不可能之事,今日就展示在眼前。

stillgood20 發表於 23-2-24 15:59
見字”創造者”… 多咀講句無謂野.
  年青時, 喜歡看”銀河鐵道999”/ 千年女皇. 作者: 松本零士.
幾天前, ...
為人類創造出好用物品,能成為一位好既創造者,這類人的確與眾不同,且值得祟拜,科學家亦屬於這一類,衹係現今自由既教育,做成小朋友心中對演藝明星比科學家更嚮往,所以顯得能成為專業人才更難能可貴.

流浪地球 發表於 23-2-24 16:43
一個沒有神話故事嘅民族,係一件可悲的事。沒有想像力,就沒有創造力。中國又稱為神州大地,升空火箭命名為 ...
所以更顯得中國的教育係有佢個人之處,好多人講國內學習競爭好大,個個地方都係一樣有競爭,所以先要攪清楚,係唔係自己攪錯方向才出現唔理想結果,呢個就係我所指既學習教育心態.

流浪地球 發表於 23-2-24 16:10
造物之神奇,古人早有鬼斧神功之説。一個人若然在世上活咗半個世紀,從來沒有感覺這個世界存在太多bug,以為 ...
世界存在嘅bug其中之一。 出版哈利波特小說。哈利波特小說熱賣,作者羅琳,財富收入直迫英女王。

作者未成名時只不過係普通家庭主婦。有一日靈光一閃,構思了這本奇幻小說。出奇的熱賣,更被改編為電影,大家有冇想過這種事情合不合乎邏輯。

天外之人 發表於 23-2-24 17:13
所以更顯得中國的教育係有佢個人之處,好多人講國內學習競爭好大,個個地方都係一樣有競爭,所以先要攪清楚,係 ...
中國不但教育有佢個人之處。今天中國人口達14 億人。國民溫飽已經不是問題,其他日常生活各方面都不落後於其他西方國家。管理14 億人衣食,更要令社會安穩進步。我有理由懷疑造物者偏愛中國。

流浪地球 發表於 23-2-24 17:22
世界存在嘅bug其中之一。 出版哈利波特小說。哈利波特小說熱賣,作者羅琳,財富收入直迫英女王。

作者未成 ...
呢啲就係創意.其實好多好細小既小朋友,亦會有稔到或畫出好多天馬行空想像,衹係未有完整頭緒,但好多時候父母早早就阻止了,一係就要做其他指定要做既野,所以一剎那之後就失去了........

stillgood20 發表於 23-2-24 15:59
見字”創造者”… 多咀講句無謂野.
  年青時, 喜歡看”銀河鐵道999”/ 千年女皇. 作者: 松本零士.
幾天前, ...
我講嘅都係無謂嘢之嘛。
生草葯聯誼啫。
‹ 上一主題|下一主題