用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習既教育心態
go

學習既教育心態 [複製鏈接]

感覺全世界大部份國家的教育,孩子學習教育全都係以"揾錢"心態去學. 睇到好多呢方面既國家全都慢慢退步中或進步得很緩慢,真正既人才真係少之又少. 中國突然之間既強大,本身既教育制度不無關係,香港政府招人才,眼望神洲都比較多啲,就以最近"流浪氣球"事件,應該都感受到中國教育制度下既人才不比外國差.
   2    0    1    0

天外之人 發表於 23-2-16 12:11
感覺全世界大部份國家的教育,孩子學習教育全都係以"揾錢"心態去學. 睇到好多呢方面既國家全都慢慢退步中或 ...
工作除咗能力, 心態都好緊要
所謂香港人"北望神州"搵專材, 只係想搵D"平"既人, 唔係因為佢地特別勁

生意人既決定, 始終離不開"錢"字

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

天外之人 發表於 23-2-16 12:11
感覺全世界大部份國家的教育,孩子學習教育全都係以"揾錢"心態去學. 睇到好多呢方面既國家全都慢慢退步中或 ...
在你心目中,理想嘅孩子學習教育心態會是那些方面呢?

hkpapa852 發表於 23-2-16 12:35
工作除咗能力, 心態都好緊要
所謂香港人"北望神州"搵專材, 只係想搵D"平"既人, 唔係因為佢地特別勁
所以感受到生意人錢是很重要,特別香港,想搵D"平"既人做到應做既工作,其實這類工作香港大把人可以做到,因為真係太多通才. 香港政府揾比較專業性既工作人才,自然唔會"平"得低,且現今國內生活質素都有翻咁上下,若香港高官或某些生意人以咁既稔法,那些特別人才應該未必吸引到. 但若然係因為國內人才實在太勁,是否亦可証明國內教育制度下教出的人才比香港範圍廣.

今天睇報紙.估唔到2047年後先會有既野,教育方面開始著手(可能真係覺得香港教育有點問題),耀中耀小成立內地課程,需則講話係比因工作或投資來港子女入讀,但我反而覺得慢慢比本地想投入國內課程學生入讀,

回覆 流浪地球 的帖子

自然. 唔好太人為刻意去學習,令小朋友係發自內心鐘意去學,唔係為將來做咩工作而去學.

心態同目的都因人而異。

將眾多元素中的一個放大去代表整體,又用片面嘅體法去代表全體,都流於狹隘。

「學習的教育心態」指嘅係咩?有無引伸出處可以瞭解多少少

天外之人 發表於 23-2-16 14:20
回覆 流浪地球 的帖子

自然. 唔好太人為刻意去學習,令小朋友係發自內心鐘意去學,唔係為將來做咩工作而去學 ...
自然,我好認同。所以我會理解全世界大部分國家的教育,學習教育全都以搵錢心態去學.都係一種自然現象。各國家嘅進步退歩,亦係自然現象,有進必有退,花開花落,本是平常。

天外之人 發表於 23-2-16 14:17
所以感受到生意人錢是很重要,特別香港,想搵D"平"既人做到應做既工作,其實這類工作香港大把人可以做到,因為 ...
香港政府同佢地牽頭既NGO一直奉行價低者得嘅原則,所以點會吸引到真正嘅人才?

天外之人    發表於 23-2-17 10:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 23-2-16 14:53
心態同目的都因人而異。

將眾多元素中的一個放大去代表整體,又用片面嘅體法去代表全體,都流於狹隘。

我也是不太理解想讲乜!

Yanamami    發表於 23-2-16 18:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-16 16:25

我開始覺得Chatgpt係有巨大的巿場需要,語文能力唔再追得上嘅人口不能小看。
未來人類嘅智慧唔再由語言去主導思考啦。

ANChan59 發表於 23-2-16 16:25

其實係咪想講“現代教育宗旨”?

ABC-DAD 發表於 23-2-16 18:42
我開始覺得Chatgpt係有巨大的巿場需要,語文能力唔再追得上嘅人口不能小看。
未來人類嘅智慧唔再由語言去主 ...

未來用什麼主導思考?愚昧?無知?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 23-2-16 18:58
其實係咪想講“現代教育宗旨”?

違反版規喎!

ABC-DAD 發表於 23-2-16 18:42
未來人類嘅智慧唔再由語言去主 ...
從來人類嘅智慧不可能從語言文字取得。係天賦予機會最高。

ANChan59 發表於 23-2-16 19:33
未來用什麼主導思考?愚昧?無知?
事實已經証明左!

流浪地球 發表於 23-2-16 14:58
自然,我好認同。所以我會理解全世界大部分國家的教育,學習教育全都以搵錢心態去學.都係一種自然現象。各國 ...
認同你所講世界都係咁,所以因此更難有優質好既人才,睇到好多本身好優質地方慢慢退步(香港係其中一個).人有思想應該可以優化,儘量唔好步向退既一面,所以就更應該好好面對及正視"教育"呢個字. 所以呢個"自然"好睇父母自己,令孩子做成一個什麼樣人才.

回覆 ANChan59 的帖子

簡單啲稔,為咩去學野.

回覆 ABC-DAD 的帖子

呢個Chatgpt亦都可以講係訓練AI其中一步,有呢種稔法亦都顯示人自己有想懶的一面,也可以講加速正常人類好像古時恐龍咁慢慢消失,做成新的AI人品種,到時真係唔需要學,COPY就可以.

流浪地球 發表於 23-2-16 20:12
從來人類嘅智慧不可能從語言文字取得。係天賦予機會最高。

但都係由細細個從語言文字去吸收先可以加深佢既天賦,你都應該係咁樣做成現今既你吧.或許將來AI人出現COPY就可以了.

天外之人 發表於 23-2-17 10:10
但都係由細細個從語言文字去吸收先可以加深佢既天賦,你都應該係咁樣做成現今既你吧.或許將來AI人出 ...
高層次嘅嘢只能意會,不可以言傳。據我所知,AI 人工智能Chatgpt或更高階的嘅要消耗好多能源。

能做成今日嘅我估計費用不少,金錢計係天文數字,加上全世界一切可動用嘅資源。
可想而知,就好像拍科幻片咁,耐人尋味。

‹ 上一主題|下一主題