用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習既教育心態
樓主: 天外之人
go

學習既教育心態 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 23-2-21 12:49
It is not possible.

Parents “create” children both physically and in terms of upbringing.  If y ...
Nothing is impossible.
達爾文進文論已經不合時宜。許多教科書很早已經將𠈄剔除。你的孩子在很多為方面比你好,係你自己嘅觀感。名家作品係公開給大家評價同認可嘅。你個人嘅評價係不中肯嘅,賣花總是贊花香。

回覆 流浪地球 的帖子

真係咁認知衹係聊天工具層次,就真係有點.................!設計這種AI有一個好大既資料庫遠距離運作(等同所謂人既大腦),呢個就可以不停自我增值,唔係點會有思考同你傾到計.

流浪地球 發表於 23-2-20 18:44
有思想,冇靈魂起到咩作用?行屍走肉?
而家人類咪就係想攪到有自己主意思想既AI人出黎,更何況靈魂呢啲虛無飄渺既野,話佢存在又唔係,唔存在又唔係,仲會理佢有冇靈魂做咩,

流浪地球 發表於 23-2-20 21:45
我想請教吓你,往再前想想,小朋友嚟到呢過世上,究竟係為乜而來?
我理解係一種自然生物循環咁生存,唔好令佢滅亡,冇乜為乜而來,即花草動物一樣,呢啲全都係自然. 但若將來死物既AI人可能就有不一樣.若然做到再生能源源源不絕供應,自然就永生不滅.或可回應你的問題,為太少功能可以代替人類而來. 可能高知識既家長有唔同睇法,但本質不變,因為人的身體的而且璀係好脆弱.

天外之人 發表於 23-2-21 14:23
回覆 流浪地球 的帖子

真係咁認知衹係聊天工具層次,就真係有點.................!設計這種AI有一個好大既 ...
我理解嘅AI 係利用收集大數據而進行術語中所謂「算法」去運作。談不上會思考,叫AI 作一篇騰王閣序嘅文章或是解釋一下唐詩嘅意境,或者點樣用三個步驟將長頸鹿放入雪櫃。自我增值唔係唔好,但有智慧嘅人則剛好相反,係要超越自我。

天外之人 發表於 23-2-21 14:25
而家人類咪就係想攪到有自己主意思想既AI人出黎,更何況靈魂呢啲虛無飄渺既野,話佢存在又唔係,唔存在又唔係, ...
其實攪攪新意思係好事,唔係呢個世界點會咁精彩。

天外之人 發表於 23-2-21 14:26
我理解係一種自然生物循環咁生存,唔好令佢滅亡,冇乜為乜而來,即花草動物一樣,呢啲全都係自然. 但若將來死物 ...
我個人理解係小朋友來到呢過世上,會為學習同體驗一下地球嘅生活方式。小朋友年幼時白紙一張,可以無限量塑造。人嘅身體係好脆弱,不過又不用擔心。每個人天然都有自身保護機制嘅。

流浪地球 發表於 23-2-21 15:13
我理解嘅AI 係利用收集大數據而進行術語中所謂「算法」去運作。談不上會思考,叫AI 作一篇騰王閣序嘅文章或 ...

我自己無直接玩ChatGPT.

, 我跟進了一位三藩市華人YouTuber 一段時間, 佢分享好一些AI程式, 美國三藩市生活和美國事情.

曾經,有一條短片, 講佢運用 ChatGPT去回覆部份觀眾留言.

兩三天前, 發了留言, 問這YouTuber:
ChatGPT,
如果用人的IQ去衡量, 大約是多少?

很快, 有回覆: ….. 詳解一些AI運作,
和"客觀"條件, AI是沒有人類智慧,

所以,沒有IQ 指數。

我的問題,

不是測試AI,與人的分別,而是,測試YouTuber回覆的速度。和是否用了AI工具.

———

如果,要思考,整理,寫作,修正,

經多個流程。

很難處理大量問題。

而且,可能部份是無意義的。

AI是一種工具。

如何,善用。

YouTuber製造更多互動,

時間運用上更靈活,

也又可以增加資訊內容,檢查和建議。。。

stillgood20 發表於 23-2-21 15:57
我自己無直接玩ChatGPT.
而, 我跟進了一位三藩市華人YouTuber 一段時間, 佢分享好一些AI程式, 美國三藩市 ...
我都無玩ChatGPT, 我想玩,但我居住中國香港。Chatgpt 怕得要死,到到都開放,就係中國香港唔比玩。重話將會改變全世界,吹水就可以。

流浪地球 發表於 23-2-21 16:27
我都無玩ChatGPT, 我想玩,但我居住中國香港。Chatgpt 怕得要死,到到都開放,就係中國香港唔比玩。重話將 ...
https://tw.news.yahoo.com/chatgpt%E7%A2%B0%E4%B8%8A%E5%9A%B4%E6%A0%BC%E8%A8%80%E8%AB%96%E7%AE%A1%E5%88%B6-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BC%81%E6%A5%AD%E9%99%B7%E6%87%89%E7%94%A8%E5%9B%B0%E5%A2%83-043329220.html

"百度和阿里巴巴近期陸續宣布正在測試自行開發的類ChatGPT模型,其中百度研發的服務「文心一言」(Ernie Bot)預計在3月完成內部測試。

此外,在中國社群平台微信上也陸續出現數十款挪用ChatGPT技術的山寨產品,向使用者收取高額的使用費。雖然微信已經宣布關閉了多個山寨品,然而這類程式仍如雨後春筍,不斷湧現。

在這樣蓬勃發展的背後,自由的ChatGPT與中國嚴格的言論審查制度碰撞,成了許多企業面臨的難題。"

回覆 流浪地球 的帖子

講得好好,所以更要比小朋友自己去表演出來,做出自己原創既野,從小教育咩都父母控制晒有咩好體驗,自然咩都冇興趣.

回覆 stillgood20 的帖子

我係覺得呢個ChatGPT好比喻網絡毒品碰不得,但人好奇心及追求快又唔想唔碰,當吸收過量就出事.

天外之人 發表於 23-2-21 17:22
回覆 流浪地球 的帖子

講得好好,所以更要比小朋友自己去表演出來,做出自己原創既野,從小教育咩都父母控制 ...
互相控制啦,誰對誰錯真是說不清楚。如果唔係我自我救贖,我都比我小朋友控制咗十年啊,最可笑之處原來一切都係自作自受。

流浪地球 發表於 23-2-21 13:16
Nothing is impossible.
達爾文進文論已經不合時宜。許多教科書很早已經將𠈄剔除。你的孩子在很多為 ...

There are things that are impossible.  For example logical fallacies are impossible to be correct.

如果進化論不合時宜,survival of the fittest 不合時宜,甚麼是合時宜?我諗大家沒什麼基礎可以談。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

天外之人 發表於 23-2-21 17:31

我係覺得呢個ChatGPT好比喻網絡毒品碰不得,但人好奇心及追求快又唔想唔碰,當吸收 ...

會出事不是理由啊,是嗎?食飯飲水過量都會出事的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

天外之人 發表於 23-2-21 17:31

我係覺得呢個ChatGPT好比喻網絡毒品碰不得,但人好奇心及追求快又唔想唔碰,當吸收 ...

轉變並不是你話唔想碰就唔碰, 任何改變也會直接或間接影響到, 報導話星加坡政府會引入chatgpt 提升公務員效率, 美國亦有大律師行引入協助基礎工作, 倒不如了解下它仲好, 今期TIME就講佢

shadeslayer 發表於 23-2-22 08:26
There are things that are impossible.  For example logical fallacies are impossible to be correct.
...
我講緊嘅係創造者同創作品嘅關係。你就用達爾文進化論,討論人類歷史進程。人類從邊度嚟到今天都未攪清楚。你用你女同自己作出比較作例子,作品同作品比較。
同我講嘅搭不上邊。創造者點會將自己創造嘅作品作出評價同比較?

shadeslayer 發表於 23-2-22 08:29
會出事不是理由啊,是嗎?食飯飲水過量都會出事的。
食飯飲水好正常,人知道過量會出問題,所以自己可以控制,但現今好似唔理會及唔知道ChatGPT資料庫,過量會否做成控制唔到既問題,所以做人真係又愛又恨,就是這樣的心態,這亦都係一種"貪念"之一,明知係錯或係唔啱都要去嘗試,
PS: 昨天新聞劇集提及有考試人員測試ChatGPT與人比較,發現出來成績低分過人類,冇人會嘗試稔係唔係ChatGPT自己特登做成呢個問題,因為佢地已經有思考,比到合適結果就可以,讓人因為貪方便及快多啲依賴,讓ChatGPT更流行快啲進化.

poonseelai 發表於 23-2-22 08:42
轉變並不是你話唔想碰就唔碰, 任何改變也會直接或間接影響到, 報導話星加坡政府會引入chatgpt 提升公務員 ...
我係承認好有效率,但冇人深層稔依賴會做成人功能越來越差問題? 當深入到AI人發展好,到時候人仲有咩用? 因為基本上唔需要有人類存在.

流浪地球 發表於 23-2-22 10:05
我講緊嘅係創造者同創作品嘅關係。你就用達爾文進化論,討論人類歷史進程。人類從邊度嚟到今天都未攪清楚。 ...
正常冇人會知道人類創造者係邊個,正常人根本唔需要揾,因為人自己覺得自己係高等物種.  在我認知人創造者根本不在地球,所以創造人類唔會威脅到佢地,因為創造出既人身體質素好差,隨時少少野就失去. 但現在人創造AI出來,隨時係威脅自己.兩種創造心態有分別.
‹ 上一主題|下一主題