用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習既教育心態
樓主: 天外之人
go

學習既教育心態 [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-2-17 10:07
回覆 ABC-DAD 的帖子

呢個Chatgpt亦都可以講係訓練AI其中一步,有呢種稔法亦都顯示人自己有想懶的一面,也可 ...
人類教AI, 一切野COPY完又COPY, 所有野咪停係呢個世代,不停loop,無得再創新再進步?會唔會好似細胞修復咁,但每copy一次就差過上一次,然後最終滅亡?

語言仍然重要....當你自己內心既七情六慾都未能了解述說, 小說家/演講家卻能用文字牽引出來.文字是有限的, 厲害是所有字或許你都懂, 就是不能把你內心解說得清清楚楚.

加樂爹 發表於 23-2-17 13:48
語言仍然重要....當你自己內心既七情六慾都未能了解述說, 小說家/演講家卻能用文字牽引出來.文字是有限的,  ...
那是語言的藝術性. 文化意義.
除了正面.

AI, 跟人使用語言上.

前美國國務卿. Mike Pompeo. 名言.

We lied, cheated & stole.

AI 的限制, 是它, 應該沒有利益上的思考.

stillgood20 發表於 23-2-17 14:18
那是語言的藝術性. 文化意義.
除了正面.

Al 也是由人編排,人有偏見,意識形態,利益衝突,在Al 編排過程已經骨子裏加埋入去。

以為Al冇利益?冇偏頗?是否一廂情願。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 23-2-17 12:31
人類教AI, 一切野COPY完又COPY, 所有野咪停係呢個世代,不停loop,無得再創新再進步?會唔會好似細胞修復咁 ...
又唔需要咁悲觀。人類嘅潛能好大,你諗到嘅其他人重比你諗得更深。眼光放遠啲,呢過世界重有好多好精彩嘅嘢等緊你見證㗎。不要懷勉過去,亦不要為明天而綑綁自己。愛惜自己,亨受每一天。

流浪地球 發表於 23-2-17 14:56
又唔需要咁悲觀。人類嘅潛能好大,你諗到嘅其他人重比你諗得更深。眼光放遠啲,呢過世界重有好多好精彩嘅嘢 ...
Stop putting words into my mouth.  How you interpret my words are very subjective.There are always two sides of a story. One can't be too optimistic or pessimistic. Extremes don't work. We need to live in balance.

ANChan59 發表於 23-2-17 14:28
Al 也是由人編排,人有偏見,意識形態,利益衝突,在Al 編排過程已經骨子裏加埋入去。

以為Al冇利益?冇 ...

你可能理解有不同.
什麼是AI,本身利益?

———

你講ge可能, AI獲得的資訊是存在問題.

假如, 世界上, 刻意隱瞞資料? 或, 錯誤資料的比例較高?

那會怎樣?那並不是AI 本身問題.

——

星期前, 亞囝仍有時WFH。

剛巧那天, 他上司視訊詢問, 為何檢查所編程序, 其中存在 Error.  但程式運作是正常。
因發現 Error,上司希望修正。

亞囝表達, Error在自己設定時, 已發現。 而且, 並不是檢查才知道。
這Error係一個"FUNCTION" 用途, 令程式運作更好。

----

網上有些人, 會問AI,一些哲學問題, 矛盾問題。
AI的回答都是較模糊, 沒有實質答案。

——

stillgood20 發表於 23-2-17 15:41
你可能理解有不同.
什麼是AI,本身利益?

任何人都有偏見,有自覺,有不自覺。編程的人將他的偏見無意之中寫在程式當中。利益不一定是金錢,也可能是意識形態,這個是間接影響。

你上網看看有關AI biased 的問題,你會明白我講乜嘢。

我自己的碩士及博士論文內,也有章節(Methodology)講述自己的論文有那些地會有biased,研究過程中如何避免,減少,或者justified it。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-17 16:22
任何人都有偏見,有自覺,有不自覺。編程的人將他的偏見無意之中寫在程式當中。利益不一定是金錢,也可能 ...
好奇一問:(Methodology)有無教Set Error.

如果"孫子兵法係一種Metholdology.
最精髓的是: 兵不厭詐.

流浪地球 發表於 23-2-17 14:56
又唔需要咁悲觀。人類嘅潛能好大,你諗到嘅其他人重比你諗得更深。眼光放遠啲,呢過世界重有好多好精彩嘅嘢 ...
所以點解早期既"教育"要自然啲,唔好咩都太刻意,若然家長眼光真係放得遠啲,唔需要咁早就怕小學咩咩咩學校,中學又咩咩咩學校,更稔到大學咩咩咩學校,孩子從小貫輸良好學習心態,讓潛能好好的真心發放,自然就有好多好精彩嘅嘢容易去見證.

stillgood20 發表於 23-2-17 17:18
好奇一問:(Methodology)有無教Set Error.

Quantitative Research Methodology 會有統計數字顯示信心程度,95% confidence level.

我的研究冇用你講嘅 set error ,而且你的set error 我都不清楚你想表達什麼。

你用其他terms 孫子兵法也於事無補!

你咁鐘意講台灣,林智埾就係連個碩士論文研究框架的方法,分析工具都不知道,所以DQ。

ANChan59 發表於 23-2-17 18:25
Quantitative Research Methodology 會有統計數字顯示信心程度,95% confidence level.

我的研究冇用你 ...
男寵就別講了

天外之人 發表於 23-2-17 18:12
所以點解早期既"教育"要自然啲,唔好咩都太刻意,若然家長眼光真係放得遠啲,唔需要咁早就怕小學咩咩咩學校,中 ...
同意。孩子嘅教育真係好睇家長嘅心態,要係大潮流中逆流而上,沒有有越常嘅意志同堅定信心,長遠嘅目光,真係好難做到。

都要小朋友有過人之處, 先可以講家長既長遠目光.否則, 唔跟大隊, 可能渣都無?!

你地覺得係咪?

自然教育係最高層次嘅教育。人法地,地法天,天法道,道法自然。
所謂大道至簡,連「道」都要效法自然,「自然」可以講得上同造物主同等層次。循道、宣道也好,真道也罷。面對自然,只能順應而無法抗拒。順其自然,人生會少好多煩惱。

流浪地球 發表於 23-2-18 12:38
自然教育係最高層次嘅教育。人法地,地法天,天法道,道法自然。
所謂大道至簡,連「道」都要效法自然,「 ...

即係躺平? 唔洗理.
又或者你意思係跟大隊可以, 依家長目標去做亦可以.
買定離手, 唔好咁多煩惱.

加樂爹 發表於 23-2-18 13:06
即係躺平? 唔洗理.
又或者你意思係跟大隊可以, 依家長目標去做亦可以.
買定離手, 唔好咁多煩惱.
小朋友沒有過人之處,咁家長就要有過人之處去彌補。兩者都冇,唯有盡力而為,聴天由命,不要抱怨小朋友友,家長亦無需自責。該理則理,不去同別人攀比。跟家長目標也好,大隊也罷。買定離手。蒒定諤的貓,量子雙縫干涉實驗。

加樂爹 發表於 23-2-18 12:03
都要小朋友有過人之處, 先可以講家長既長遠目光.否則, 唔跟大隊, 可能渣都無?!

你地覺得係咪?
有冇資質都要有長程計劃資質平庸咪學執生,不停學習等自己唔會咁易被人淘汰
又或者搵D中層但可長遠做既工作(如政府工)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

加樂爹 發表於 23-2-18 12:03

你地覺得係咪?

有過人之處先,才有目光;定有了目光,才訓練出才能。我覺得是相輔相成的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 23-2-17 14:28

以為Al冇利益?冇 ...

明白人類智能發展嘅基就係選擇,就唔會反對陳蛇講嘅價值係指乜嘢。
生存或淘汰就係利益,係選擇嘅本
‹ 上一主題|下一主題