用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中學溫書放手唔放手
樓主: kittytyl
go

升上中學溫書放手唔放手 [複製鏈接]

回覆 jesswu 的帖子

阿仔小二已經放手,全部功課自己做,自己執拾書包,所以成績不理想,但我好輕鬆。幸好他每天有閱讀習慣。

睇小朋友能力,因人而異。大女就跟到中一左右,細女好似幼稚園已經開始自動自覺
可能平時教家姐已經自己消化吸收。
不過,自己跟過的更加了解,如果中間需要出手幫一幫,好快可以知道如何去幫。

無論如何,學習態度最重要,上堂認真聽書事半功倍。

中學身邊同學朋輩影響頗大,好多時候請教一下同學,或者大家一起溫習討論,已經可以解決問題。每次測考之後自己學會反思,點解好,點解唔好。knowledge夠唔夠?答題方法問題?思考方法問題?等等,如何改善。

如果需要補習,知道自己需要補乜,有針對性的去選擇。

放不放手取決於家長能不能放過自己。

流浪地球 發表於 23-2-15 14:06
放不放手取決於家長能不能放過自己。
正確!就是這樣!

有日去九龍城食粉,對面坐一對夫婦,中間一個九龍城名校小學生,目測小三以下,可能老來得女(又唔似祖輩),父母對夾在中間女孩無微不至,仍用幼稚園階段的卡通食具,爸爸細心將粉夾到小碗中給女兒,然後遞上卡通匙羹隻,我傻了眼,用匙羹吃粉?高難度吧。然後不久,爸問女,還要多些嗎?十問九不應的,但老爸耐性非凡。旁邊的母親也服侍週到,久不久把汽水送到小咀邊。

很多時父母在剝奪孩子學習和解決問題的能力吧(這裡是自理力)。看著看著,悲從中來。

在ig上見到一個日本媽媽,紀錄著與女兒在厨房的互動,打蛋、切青瓜、蛋沙律,或是弄其他吃的,年幼的女兒把蛋殻都掉到打在碗中的蛋液,或者是笨拙地將整條青瓜切成五六份就弄沙律。大人若怕小孩笨手笨腳,要求完美,那她永遠也學不到,不會改進。那就是剝奪她學習的機會了。

Zleep    發表於 23-2-17 17:40
洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-16 15:48

Yanamami 發表於 23-2-16 14:08
有日去九龍城食粉,對面坐一對夫婦,中間一個九龍城名校小學生,目測小三以下,可能老來得女(又唔似祖輩) ...

第一個金叵羅。

Yanamami 發表於 23-2-16 14:08
有日去九龍城食粉,對面坐一對夫婦,中間一個九龍城名校小學生,目測小三以下,可能老來得女(又唔似祖輩) ...

小三.

我朋友是小五仲帶私家餐具出去食飯...

bananaGi 發表於 23-2-16 17:14
小三.

我朋友是小五仲帶私家餐具出去食飯...

我哋小二自己搭車番學放學,對比係咪殘忍左點。

Rpp 發表於 23-2-16 17:26

你唔人道   

(講笑)

Rpp 發表於 23-2-16 17:26
小三哥哥帶小一妹妹放學,一起走失,揾唔到巴士站。電話遙控,讀路牌加GPS揾到路返來。

b3410 發表於 23-2-17 10:22
小三哥哥帶小一妹妹放學,一起走失,揾唔到巴士站。電話遙控,讀路牌加GPS揾到路返來。 ...
我兩個仔都試過, 不過比你兩個大,已經小三小四, 地鐵出事改搭巴士蕩失路, 又係電話遙控, 全程聽到兩小兄弟有商有量, 無擔心反而會心微笑。

b3410    發表於 23-2-17 12:21

bananaGi 發表於 23-2-17 09:54
你唔人道   

(講笑)

仔佢話我記錯係小三自己搭巴士返學放學,賓姐姐走後老豆送到小二學期尾,小三學期開始背書包每日俾50蚊零用錢食M記茶點,小朋友記得咗啲野。

小三哥哥帶小一妹妹放學,一起走失,揾唔到巴士站。電話遙控,讀路牌加GPS揾到路返來。 ...

叻仔

b3410    發表於 23-2-17 12:25

上落站唔駛過馬路,帶妹妹去佢哋小學接放學,亞妹大大嗌哥哥,佢哋面都紅,跟同學仔話唔係親亞妹,係間隔屋既妹妹,到高年級啲仔有幫手接送細妹。

b3410    發表於 23-2-17 12:25

謝謝大家回覆。上星期家長日,老師都覺得小朋友學業唔需要插手,學校冇級名次,只有科目上1/4及中位數grade參考,原來小朋友大部份也是top 25%甚至更高,除咗中文

但老師都是覺得可以放手俾佢自己處理。至於補習中文,小朋友暫時不願意,唯有睇多一個學期先

既然學業上可以放心,就繼續關心多啲青春期變化。

Yanamami    發表於 23-2-21 07:33

回覆 kittytyl 的帖子

每個家庭不同,每個小朋友都不同。我也曾經有你這樣的想法,覺得如果我不放手,孩子的成績會不會更上一層樓?我女可能同你的小朋友一間學校。我只是在期末,讓小朋友對比自己和前1/4成績,以及成績表上每科有沒有名次,然後告訴我,她自己對每個學科的理解,以及下一學期有什麽具體計劃和目標。我聽了之後,會表達我的想法,然後討論。她可以不接受我的建議,按她自己的方法再試試。

我覺得作爲中學生的家長,我會給更大的空間。更鼓勵她們參加學校的各種社團。

200904 發表於 23-3-21 10:59
回覆 kittytyl 的帖子

每個家庭不同,每個小朋友都不同。我也曾經有你這樣的想法,覺得如果我不放手,孩子 ...
請教何為1/4成績?

回覆樓主:

全級前1/4名次, 如果全級200人,前1/4即前50名

小女與樓主孩子應該是同一學校吧。我們是中學部插班生,跟你一樣在此校經歷了第一次考試和第一次家長日。我們都一樣高小開始放手。一來我能力上已經跟唔上她的學習,二來我們在職父母在時間上和精力上也很難幫到小朋友什麼了。
小孩子慢慢熟習自己要留心,不懂的要主動向老師發問。
升上中學後,面對很多新科目,起初孩子可能不知道如何著手,或者會有錯用力氣的時候,但這就是他們摸索學習方法的機會,他們試試跌碰,長遠來說,必會比我們事事指導,獲得更佳效果的。

Yanamami    發表於 23-4-3 10:22

個個家庭背景同小朋友都唔同, 好難一慨而論
就算係外國人, 都有D係天生天養, 有D一樣會谷

我地係完左呈分試就慢慢放手, 當有我個仔心儀既直資收左佢後, 佢慢慢先知道之前努力讀書有幾重要, 努力過先可以得到自己想要既野, 然後多左自覺

佢本身由細到大都好鐘意閱讀, 所以自己溫習都唔大問題
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊