用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問那閒國際學校適合情緒病學生
go

[中學] 請問那閒國際學校適合情緒病學生

想知請問那閒國際學校Grade 9/10會收情緒病學生,而學生又可以生存到升班畢業,因可能有很多時間返不到學。謝謝大家!

....

可以問下The Harbour School

記得ESF有間特殊融合學校,但就唔知是否情緒病,不如寫封email問下。

回覆樓主:

KIS 有特殊中學班,你可了解下適唔適合你需要

Ring33 發表於 23-1-13 09:23
想知請問那閒國際學校Grade 9/10會收情緒病學生,而學生又可以生存到升班畢業,因可能有很多時間返不到學。 ...

多分校那間聽説都有啲情緖病學生(當然唔會標纖)。不過估其實間間都會有。有的有需要可以找輔導員。有人請得假多的,不知道是自己要求還是什麼係有留班,但好似學業上都ok的。不過留意佢情緖病係由邊方面激發多。如果由學業,Yr 10+可以好繁忙,唔比local school少嘢。如果係社交,都未必比local school的好咗,可能又带出另一些煩惱。

Ring33 發表於 23-1-13 09:23
想知請問那閒國際學校Grade 9/10會收情緒病學生,而學生又可以生存到升班畢業,因可能有很多時間返不到學。 ...

如果純學業,ESF其實有BTEC位,學術要求冇IBDP咁高,有旅遊攝影等科目揀,還可以銜接大學,但ESF Y9/10相信不易插班。
另外有D新細校,可能容納度高?例如Invictus, 各有所求可以考慮下。
如果係社交問題,LS轉IS語言方面還要適應下,例如teenage講野好快又好多slang, 睇下適唔適應到,如果會join下team sports會容易融入D。
大前提小朋友的精神健康最重要, 希望搵到啱佢的學校。

sxd 發表於 23-1-14 11:52
記得ESF有間特殊融合學校,但就唔知是否情緒病,不如寫封email問下。

Sarah Roe? 冇priority 插班分分鐘係朂難入的一間,朋友Y1排到Y6都冇影,買埋NR都唔得
超好support, Y1 係1:6一班