用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
樓主: Pomina
go

特異功能人士   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-1-12 08:21
事實上香港政府由商業到教育都無提供「多元出路」
教育只得一條路:無謂讀毅進/展翅/AD/HD,目標都係叫你繼 ...

攝影 廚神吾洗由細練起

回覆樓主:

當然我俾阿仔玩咁多野,其實都無諗過用黎升學/ 將來從事有關行業, 主要都係全人發展

adriantai 發表於 23-1-12 08:24
攝影 廚神吾洗由細練起
煮嘢食更加需要磨練同與時並進(睇吓有咩新工具/電器幫到自己)
日子有功,地獄厨神都可以成為一級大厨
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 08:21
事實上香港政府由商業到教育都無提供「多元出路」
教育只得一條路:無謂讀毅進/展翅/AD/HD,目標都係叫你繼 ...

香港沒有全港性學界廚神比賽,校際攝影比賽,就連畫畫比賽都唔得到重視

LeeCC 發表於 23-1-12 08:32
香港沒有全港性學界廚神比賽,校際攝影比賽,就連畫畫比賽都唔得到重視
...
仲有,話劇,舞蹈呢D,乜唔係好多家長自小都叫小朋友去上堂學嫁咩?點解考完小學就無咗一大堆學生?就算有,我又無見過(連聽都未聽過)呢D學生會有人俾 early bird offer或者出船請佢返嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 08:30
煮嘢食更加需要磨練同與時並進(睇吓有咩新工具/電器幫到自己)
日子有功,地獄厨神都可以成為一級大厨
...

廚師15,16歲開始學就可以, 體育音樂棋藝一定要7,8歲學起,一過青春期定左就吾會有大進

adriantai 發表於 23-1-12 08:40
廚師15,16歲開始學就可以, 體育音樂棋藝一定要7,8歲學起,一過青春期定左就吾會有大進
...

樂器老師話,9-15歲是學樂器進步最大的時間,所以9歲前最好能達到6級以上,就可以利用黃金時期更有效地學習技巧

子女靠特異功能入名校嘅家長,請記着以下的說話:飛鳥盡,良弓藏;狡兔死,走狗烹

LeeCC    發表於 23-1-12 09:09

LeeCC 發表於 23-1-12 08:45
樂器老師話,9-15歲是學樂器進步最大的時間,所以9歲前最好能達到6級以上,就可以利用黃金時期更有效地 ...

咁1-6有心既話可以好快到既,最緊要keep到落去,又保持到band 1成績就OK

hkpapa852 發表於 23-1-12 08:38
仲有,話劇,舞蹈呢D,乜唔係好多家長自小都叫小朋友去上堂學嫁咩?點解考完小學就無咗一大堆學生?就算有 ...

每一種野都係越玩上去越少人架啦

adriantai 發表於 23-1-12 08:27
當然我俾阿仔玩咁多野,其實都無諗過用黎升學/ 將來從事有關行業, 主要都係全人發展
...
我俾小朋友學樂器(佢都學得幾唔錯),其他家長會好熱心話我知: 聽講呢種樂器對升學冇用呀...
真係慘,行嘅每一步都要同升學有關?

gabejang 發表於 23-1-12 09:01
我俾小朋友學樂器(佢都學得幾唔錯),其他家長會好熱心話我知: 聽講呢種樂器對升學冇用呀...
真係慘,行嘅每 ...

真係錯重點

gabejang 發表於 23-1-12 09:01
真係慘,行嘅每 ...
其實應該要反問嗰啲家長:
子女學樂器學到咁叻,佢最後話想喺音樂發展,你俾唔俾先?

hkpapa852 發表於 23-1-12 09:08
...

如果係我, 我OK~

亦吾到我吾OK

adriantai 發表於 23-1-12 09:09
如果係我, 我OK~

亦吾到我吾OK

我會支持佢

LeeCC 發表於 23-1-12 09:10
我會支持佢

其實家長都想仔女揾到自己既興趣去發展

gabejang    發表於 23-1-12 10:01
LeeCC    發表於 23-1-12 09:27

回覆 hkpapa852 的帖子

兩代人最好對喺音樂發展有咩出路 (教音樂? 入樂團? ) 同代價有認識再決定。音樂活躍嘅學校有師兄姐嘅發展做參考。

父母有無得唔畀,唔畀之後,點處理兩代關係,又係另一層問題。

LeeCC 發表於 23-1-12 08:32
...
都有㗎…
TBB"我係小廚神"節目比賽…

冠軍嗰位乖巧妹妹第二年升中入咗 DGS

hkpapa852 發表於 23-1-12 09:08
...
我絕對支持。所以而家努力搵錢。

小鹿揀學校 發表於 23-1-12 09:29
都有㗎…
TBB"我係小廚神"節目比賽…
咁自少好多家長都推個女去學既芭蕾舞呢?
‹ 上一主題|下一主題