用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
go

特異功能人士  

好奇有些同學, 有運動特異功能, 未交表已經有好多學校 (包括直私) 打電話話收.
其實d 學校是否會自己 call 港隊/校隊出色的人? 還是其實都是由相關教練推薦? (即教練可能是猛料人士)

Pomina 發表於 23-1-9 11:39
好奇有些同學, 有運動特異功能, 未交表已經有好多學校 (包括直私) 打電話話收.
其實d 學校是否會自己 call  ...

第一,小六生是港隊的,無乜可能。
第二,未必是校隊,也可以是坊間運動隊。
第三,很多是有人脈的教練推薦,當然學生運動水平要 ”值得推薦“。

2jkidsfather 發表於 23-1-9 11:51
第一,小六生是港隊的,無乜可能。
第二,未必是校隊,也可以是坊間運動隊。
第三,很多是有人脈的教練推 ...
第三點是最大機會,但唔代表用此特異功能方式入到學校就係一件好事,

回覆樓主:

小六學生港隊係有可能。

我其中1個升中前已經兩個港隊Cadet,Junior,另1個小四已經晉身代表隊,由於未夠12歲只可叫少年隊,每年代表香港海外比賽及集訓,我們有World Ranking,升中選校時我們手上有港隊證明信。

至於招手,的確存在,人脈關係好睇教練推薦亦非易事,學業成績及才能並肩作戰,如貴人係霍先生貝先生就一個電話已經去馬,識人好過識字。

我其中1個SEN,我選擇退一步選校,入到未必讀到,何必痛苦,另1個資優放棄所謂神校勁校,寧願把握機會入地區英中。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Pomina 發表於 23-1-9 11:39
其實d 學校是否會自己 call  ...

識得有特工在小學五年級已被約定,將來升中必收
特工衹要係校際出嚟有成績,好多教練埋身。

Nikobb    發表於 23-2-8 19:53

mrs.so 發表於 23-1-9 12:28
小六學生港隊係有可能。

我其中1個升中前已經兩個港隊Cadet,Junior,另1個小四已經晉身代表隊,由於未夠1 ...
對,我忘了,有些較 “冷門” 的運動可以有小六港隊,例如roller-skating
但通常這些運動對升中沒大幫助,因為中學未必重視。

Rpp 發表於 23-1-9 12:34
識得有特工在小學五年級已被約定,將來升中必收
特工衹要係校際出嚟有成績,好多教練埋身。
...
無錯,真有其事

2jkidsfather 發表於 23-1-9 12:37
對,我忘了,有些較 “冷門” 的運動可以有小六港隊,例如roller-skating
但通常這些運動對升中沒大幫助, ...

有無幫助無人可講實,要睇入既中學,中學招手,目的好簡單掛校名比賽,冷門運動都有晉身九華/男拔/英華等。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆樓主:

要練成特異功能可能難過考band 1a成績喎

2jkidsfather    發表於 23-1-9 13:03

adriantai 發表於 23-1-9 13:00
要練成特異功能可能難過考band 1a成積喎

要睇小朋友資質係偏響邊方面?有人天生運動細胞強勁的唔難。

回覆 adriantai 的帖子

我地就係有band 1成績, 無特異功能, 只是好奇有些同學已經內部有offers. 可能真係識人好過識字

Pomina 發表於 23-1-9 13:22

我地就係有band 1成績, 無特異功能, 只是好奇有些同學已經內部有offers. 可能真 ...

識人都要某方面的實力,學校才會收吧

我聽過喺小五小六既時候某些中學已經喺田徑同埋游泳校際賽或者區賽揀卒, 成績突出既會有人行埋嚟派咭片, 又或者同泳會/田徑會既教練攞contact.
其實呢個已經係喺體育圈內既公開秘密 (或者根本唔係秘密), 如果你仔女有體育方面既"異能"通常都會知呢個"秘密"喎, 點解要上嚟問?

我地就係有band 1成績, 無特異功能, 只是好奇有些同學已經內部有offers. 可能真 ...
有Band 1 成績已經很好,升中靠成績亦是很正常的事
運動條路不是人人可行

Rpp 發表於 23-1-9 13:07
要睇小朋友資質係偏響邊方面?有人天生運動細胞強勁的唔難。
特異力能係全港比較,計機率隨時難過級一。

真係識人連書都可以唔洗讀。
但個別小數學校外,多數都會同時睇埋成績,只係成績比重無咁高。
連旺角體院收生都要係成績分上加返比重就知。只靠特異功能,過幾年跌WATT太勁就會無人揀。

回覆 Pomina 的帖子

以前認識一位小六生,收到兩間男校主動邀請入中一,佢自己話無申請過,佢無猛料教練,只係跟學校游泳班間普通泳會,一星期練7日水,小五時校際分區冠軍,兼MVP, 破埋紀錄。

最近個次D1見到佢出賽,差唔多包尾。唔知間中學有冇後悔。

LeeCC 發表於 23-1-9 13:31

話明識人,吾洗太突出,基本有band 1成績就0k

AgapePa 發表於 23-1-9 14:02
回覆 Pomina 的帖子

以前認識一位小六生,收到兩間男校主動邀請入中一,佢自己話無申請過,佢無猛料教練, ...

壓力大過讀書入去的。

LeeCC 發表於 23-1-9 13:31
識人都係實力既一種,呢D實力並非能靠努力,天資操練而得。反而有興趣有冇一D deal係只要學校收,成績不理想照升,但在考公開试前自行離校出国,這就不影響學校成績,而有“實力”嘅家長就威威。