用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
樓主: cloudcloudrobot
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 23-1-11 11:49
皇仁只係吾會強迫ECA and 一人一樂器果D, 係好自由選擇自己個人喜好的。 喜歡運動的都有好多! 喜歡數學的/ ...

因為QC唔係成日喺校際運動音樂比賽攞獎嘅學校嘛,而DBS LSC SJC YW嗰啲成日攞獎,一般人咪覺得佢哋嘅學生唔係死讀書囉, 但其實負責攞獎嘅學生有幾多人,全校有幾多人,係冇乜人理嘅

2jkidsfather    發表於 23-1-11 12:15

DD仔 發表於 23-1-11 11:57
因為QC唔係成日喺校際運動音樂比賽攞獎嘅學校嘛,而DBS LSC SJC YW嗰啲成日攞獎,一般人咪覺得佢哋嘅學生 ...

甘又係! 大家風向吾同!

Poyau 發表於 23-1-11 11:01
呈二成績應已上報 EDB
2023年1月5日(星期四)
9.遞交小六上學期期考成績資料
咁即係可唔可以講係呈一考得好 + 4/5年級全年成績top 就已經夠自行/直資? 至少係直資可以咁講?
eg spcc OS條隊申請時應該呈二都未考

而家報自行時,呈二而家中學正常應該都未有申請人ro ,但一些名校如喇沙呢d 已經開始call 人面試。
照咁分析似係:  呈一成績> 呈二=4/5年級總成績 > 呈三?

回覆樓主:

的確QC班仔讀書為主,但佢哋自己同學、師兄弟之間有自然的互動和活動,亦會在break 和lunch 響學校或維園打波,又會打機,練嘢,sing con 個champion上排都好出位,只可以話每間學校嘅重點喺邊度啫。
正所謂個個都想做女霸王,唔通個個都係女霸王咩!
佢哋學校開得4班,難啲有太多特異功能人士。

因為QC唔係成日喺校際運動音樂比賽攞獎嘅學校嘛,而DBS LSC SJC YW嗰啲成日攞獎,一般人咪覺得佢哋嘅學生 ...
所以咪一向話只以成績選校.其餘都係興趣而已.
就算以成績選校,亦不可只望住狀元.因狀元,真係可能是只係讀書.

PS:當年班上出了一位狀元(當然考試後才知道是狀元,平時只是前三名的常客),課間.我們基本會吹下水.但人家繼續捧著本書(或許因此而高度近視).連這點時間都不放過,可見其餘的時間分配.

「唔係死讀書」其實係講個氣氛既氛圍呀,唔係你講既「但其實負責攞獎嘅學生有幾多人,全校有幾多人,係冇乜人理嘅」,呢種氛圍下,你想死讀書都唔得,果種同上同落,會影響到你點樣投入學校活動,就算原本死讀書果班都會變得投入。到你小朋友讀咗其中一間男校,你會慢慢感受到,女校,都唔會感受咁深!

woooiiii    發表於 23-1-11 16:29

PTL_L 發表於 23-1-11 12:40
「唔係死讀書」其實係講個氣氛既氛圍呀,唔係你講既「但其實負責攞獎嘅學生有幾多人,全校有幾多人,係冇 ...

身在其中 ! 感受肯定不一樣! 家長解釋得好好! 謝謝!

Szetimmy0225 發表於 23-1-11 12:44
身在其中 ! 感受肯定不一樣! 家長解釋得好好! 謝謝!
呢種氣氛確實影響埋全校師生、職員、舊生、家長,連家長們都樂在其中,年輕番哂嚟,感受到熱血同青春,好老土,但係事實。

Zleep 發表於 23-1-11 12:08
咁即係可唔可以講係呈一考得好 + 4/5年級全年成績top 就已經夠自行/直資? 至少係直資可以咁講?
eg spc ...

RO 前人種樹 後人乘凉
校內成績/排名反映自身實力
申請人數眾多嘅中學普遍較重成績

medicine 發表於 23-1-11 12:26
所以咪一向話只以成績選校.其餘都係興趣而已.
就算以成績選校,亦不可只望住狀元.因狀元,真係可能是只係讀書 ...

QC校長已透露過,從來未有級一做狀元。

做狀元是有其他的特質。

lilytran 發表於 23-1-11 12:50
QC校長已透露過,從來未有級一做狀元。

做狀元是有其他的特質。

其實係計分辦法的不同造成.
平時直接計算各科總分(個別或有比重加成).而會考高考卻是計算等級,即拉curve.

各科均能在前2%,大概率火箭,但未必級一.因級一通常是某幾科特別突出,可以在僅僅計算直接得分時拉開一大截.(拉curve的目的也有為了此,即避免個別科目出題偏差造成得分上的過大落差,當然,拉curve最直接效果就是排位,即所處的大概位置).

回覆樓主:

為子女計劃部署係好事,但若顧慮太多,選擇過於保守,反而妨礙了子女的發展!
有咁質素/成績/獎項,吾報QC/LS/SPCC 大把人多謝你!

cloudcloudrobot    發表於 23-1-11 14:58
chitchitboy    發表於 23-1-11 14:28
2jkidsfather    發表於 23-1-11 13:22

medicine 發表於 23-1-11 13:03
其實係計分辦法的不同造成.
平時直接計算各科總分(個別或有比重加成).而會考高考卻是計算等級,即拉curve.
...

我仔分享過”六邊形戰士”,佢同學偏學術嘅9科中7科第一2科第二,穩坐校內第一。當然學校就無咩好出名,不過其他2-10同學就壓力山大

7-seven 發表於 23-1-11 13:52
我仔分享過”六邊形戰士”,佢同學偏學術嘅9科中7科第一2科第二,穩坐校內第一。當然學校就無咩好出名,不 ...
"六邊形戰士"

fatman69 發表於 23-1-11 13:11
為子女計劃部署係好事,但若顧慮太多,選擇過於保守,反而妨礙了子女的發展!
有咁質素/成績/獎項,吾報QC/ ...
其實我都覺得保守,但唔想兩間都唔收而跌落大抽獎,個人又偏向官津,因此自一只可皇仁喇沙二揀一,最後應該會揀皇仁自一,自二地區名校
其實屋企距離喇沙極近,而皇仁要渡江,同家長傾開,兩間成績都差不多,做乜要捨近取遠......最後自己主觀加直覺揀左皇仁,萬一自一唔中,都有自二(自己覺得)收,再等七月後備自一

SPCC都有報,我會畀個仔照考,考到先算

好有趣,唔喺學界拎獎= D學生死讀書...點解會咁二元咁分?
我大學認識最全面發展樣樣掂又得體又醒目嘅都係SPCC 學生....

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 14:47
其實我都覺得保守,但唔想兩間都唔收而跌落大抽獎,個人又偏向官津,因此自一只可皇仁喇沙二揀一,最後應該 ...

你都in左SPCC?

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 14:47
其實我都覺得保守,但唔想兩間都唔收而跌落大抽獎,個人又偏向官津,因此自一只可皇仁喇沙二揀一,最後應該 ...

住得極近LSC, 但揀QC, 呢啲咪係誠意囉,實有得面試

rabbittwin 發表於 23-1-11 15:32
你都in左SPCC?
冇,呈一個仔考得差,冇被推薦OS,天意如此

DD仔 發表於 23-1-11 15:34
住得極近LSC, 但揀QC, 呢啲咪係誠意囉,實有得面試
有啲家長都話我傻,喇沙咁近唔放自一都自二丫,佢哋唔知如果自行3月31日冇電話的心情如何......
唔知是否諗多左呢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊