用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

小朋友KLN3二線小學級頭(個人+學校口風估計呈一呈二總計級一),弦樂五級,校際朗誦節每年都有頭三名,少許豬肉獎,學校樂團奧數隊咁,冇體藝,冇特異。傳統讀書型,但要靠家長背後發功先得

我諗問十個,十一個都會建議自一皇仁自二地區名校。我唔理乜乜名校光環,小朋友適唔適合最緊要。假如知道皇仁唔適合小朋友,就唔會入表皇仁,地區名校算。希望在交表前,谷友可以指點一下:

1. 皇仁係學習自主,定係老師都會多加督促?
2. 多數自行考入皇仁,佢哋級名次大概係什麼?
3. 某些神校聽聞有放棄班,皇仁有冇呢個安排?
4. 我見今年面試佔分達45%,唔知各位覺得皇仁最終會重視RO,定係面試成績?小朋友presentation唔係好得

謝謝各谷友意見

35    0    0    0

回覆樓主:

上到中學,自主學習非常重要,特別入神官津,佢哋多奉行自主學習,神校學生多數不是被學校谷出來的。要靠學校谷,可能林護等地區名校適合些。
一線级頭都未必實入QC,二線级頭,要睇下有無往績師兄入過,RO最誠實。

rabbittwin 發表於 23-1-8 12:06

上到中學,自主學習非常重要,特別入神官津,佢哋多奉行自主 ...

非常同意,神校生自主學習非常重要,我個小朋友呢方面就唔係好得,所以要考慮清楚(emoji)

過去幾年都有極少量師兄入到皇仁,聽聞成績表都有名次

cloudcloudrobot 發表於 23-1-8 12:18
非常同意,神校生自主學習非常重要,我個小朋友呢方面就唔係好得,所以要考慮清楚(emoji)

過去幾年都有極 ...

要問下往績師兄,有冇特異功能,是否年年有。如果唔甘心自一想博,自二要穩守了。

上到中學,無靠家長呢枝歌仔唱,入到中學見花花世界又多科又多ECA, 小朋友要時間管理得好是非常重要。

cloudcloudrobot 發表於 23-1-8 12:18

過去幾年都有極 ...

自行入得都是頭30%個層, 但上到中學環境和學習模式變了,學科又多了,要維持前列又係另一回事

回覆樓主:

我可以嘗試答下2,3,4 點! 皇仁自行考入的同學正常校內係會考4O名以內。 4O名以外的同學是沒有排名的. 皇仁沒有放棄班/精英班(中二及三 分班是按排名分的, 即1.2.3.4/5.6.7.8/ 9.1O.11.12/ 甘樣打散的。面試話係占45% 但係都要成績夠先有機會見的。 只見200人。我相信有得面試果200人 大家面試分不會相差多少! (會珠心算的會著數些, 因為面試數學會現場計一條數(時間內) 係心算的。其他中英常識都係好正常的學術問題, 正常難吾到有得面試的同學。

2jkidsfather    發表於 23-1-8 12:52

rabbittwin 發表於 23-1-8 12:30

自行入得都是頭30%個層, 但上到中學環境和學習模式變了, ...

係呀!學校有級頭師姐去左真1A校水土不服,讀得唔開心,所以真係要諗清楚

是否我諗得太多呢?哈哈

過去幾年都有極 ...
依家無(自主學習),不代表將來無。

2jkidsfather 發表於 23-1-8 12:55
依家無(自主學習),不代表將來無。

希望喇,但三歲定八十,我唔太樂觀

Szetimmy0225 發表於 23-1-8 12:42
我可以嘗試答下2,3,4 點! 皇仁自行考入的同學正常校內係會考4O名以內。 4O名以外的同學是沒有排名的. 皇仁 ...

多謝你的資料

個個都話入左表先算,但我唔係咁睇,萬一自一自二都中,先發覺自一原來唔適合小朋友,冇理由到七月先叩返自二咁樣衰吧

其實我都有考慮過喇沙,後尾發現唔太適合小朋友,因此在入表前放棄左

cloudcloudrobot 發表於 23-1-8 13:01
多謝你的資料

個個都話入左表先算,但我唔係咁睇,萬一自一自二都中,先發覺自一原來唔適合小朋友,冇理 ...
想知邊方面唔適合? 點介定?

回覆樓主:

其實吾讀一段時間無人知適吾適合,都係官津學校,吾好諗到咁大分別

2jkidsfather    發表於 23-1-8 13:15

Zleep 發表於 23-1-8 13:06

太自由奔放,要自動波?

朋友當年一線級頭,自一皇仁自二喇沙都收,無體藝任何特異功能,純讀書型,入讀皇仁後佢媽咪表達係辛苦嘅,但又唔係應付唔到,同埋佢講過入得呢類學校,本身個個係小學都係天之驕子,要放低以前級頭嘅光環

Zleep 發表於 23-1-8 13:06

問過幾個喇沙家長,他們反映喇沙仔多數好玩得又present得好,我個小朋友唔玩得又唔present得,淨係識讀書做卷,個人覺得唔適合,未知我呢個結論啱唔啱?真心請教

rabbittwin 發表於 23-1-8 13:13
太自由奔放,要自動波?
咁其實可能皇仁都係架喎,LS 最多話佢多左班運動仔。
分分鐘男校玩得仲放仲顛,至少男女校有班女仔會讀書。

官津教書應該大同小異,想靠學校谷唯有揀鄧顯/tst / 林護呢d?

adriantai 發表於 23-1-8 13:08
其實吾讀一段時間無人知適吾適合,都係官津學校,吾好諗到咁大分別
...

其實學校可否開放一下畀小六生讀返幾日,親身感受就最好喇

Zleep 發表於 23-1-8 13:22
咁其實可能皇仁都係架喎,LS 最多話佢多左班運動仔。
分分鐘男校玩得仲放仲顛,至少男女校有班女仔會讀書。 ...

呢D出名.....谷

cloudcloudrobot 發表於 23-1-8 13:01
多謝你的資料

個個都話入左表先算,但我唔係咁睇,萬一自一自二都中,先發覺自一原來唔適合小朋友,冇理 ...

最緊要睇你小朋友係中學會群埋啲咩同學仔!如果群埋班勁人! 你可以放心啦! 因為會有人幫手push 佢架啦!  到時吾哂你煩佢, 佢會自動波要求你比錢佢補咩架啦!

rabbittwin 發表於 23-1-8 12:06

其實間間名校都自主學習,你可能仔女未讀中一。我見考試好多時都有考書本以外既,單靠老師教應該唔夠,你話谷,我見直頭連功課都唔多。谷唔谷入到去就知。如果要話谷,應該是谷你自己係屋企讀,因為考試通常出勁多題目,但又唔夠時間比你做,如果唔自己係屋企谷下,應該去唔到上遊名次。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊