用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 vs 地區名校
樓主: cloudcloudrobot
go

皇仁 vs 地區名校   [複製鏈接]

cloudcloudrobot 發表於 23-1-9 18:21
咁又唔係既,我哋有自知之明,成舊飯in 喇沙等於送死啫,扯定白旗咁
...

你仔仔自行果間都吾太失禮呀!比D信心自己及仔仔! 祝馬到功成, 早日報喜!

cloudcloudrobot 發表於 23-1-9 18:21
咁又唔係既,我哋有自知之明,成舊飯in 喇沙等於送死啫,扯定白旗咁
...

其實in QC都唔一定會易D

Szetimmy0225 發表於 23-1-9 18:26
你仔仔自行果間都吾太失禮呀!比D信心自己及仔仔! 祝馬到功成, 早日報喜!
...

多得呢度各資深谷友的意見,等我哋作決定前可多加考慮

竹門對竹門,木門對木門呢個道理我成日記住,學校叫我自一皇仁自二喇沙,好彩收吓料,否則盡信學校浪費左一個自行

cloudcloudrobot 發表於 23-1-9 18:31
多得呢度各資深谷友的意見,等我哋作決定前可多加考慮

竹門對竹門,木門對木門呢個道理我成日記住,學校 ...

rabbittwin 發表於 23-1-9 18:30
其實in QC都唔一定會易D

緊係喇,打大佬咁易咩,其實自二中我都好滿意,今次就睇天意喇

cloudcloudrobot 發表於 23-1-9 18:33
緊係喇,打大佬咁易咩,其實自二中我都好滿意,今次就睇天意喇
自行二邊一間?

medicine 發表於 23-1-9 18:39
自行二邊一間?

何文田三寶其中一間,仲諗緊,如無意外華英迦密是但一間

自二有冇意見畀到?

cloudcloudrobot 發表於 23-1-9 18:42
何文田三寶其中一間,仲諗緊,如無意外華英迦密是但一間

自二有冇意見畀到?
無.因已經是目標範圍.及機會應該可以

medicine 發表於 23-1-9 18:43
無.因已經是目標範圍.及機會應該可以

是的,自一去盡自二保守,真係唔想大抽獎喔

回覆樓主:

當年地區算係一線嘅小學級頭,QC 和SPCC候補offer, 最終揀QC.
課程比想像中辛苦,功課質量正常,但多測默考。教得快,又多自學,測默考範圍又多又深,大概維持中上水平。小朋友要適應和接受冇光環,學校都有提醒佢哋。
暫時見初中的老師全部有教書,有比功課,有改簿,部分非常好,其他都ok.
好似冇乜讚學校,但點揀,仍然揀QC. 因為學習氣氛好好,個個勤力上進,d仔又乖又叻,好純。有有錢仔,但男仔完全唔會理哩d野。同學仔放lunch 一齊出去食飯,講下讀書、講下時下玩意,相處好開心,一般自我d嘅仔都唔見有被bully 。
希望多啲囝囝揀,級頭(級五內)絕對值得試,有機會自行候補或叩門入。
面試考中英數常,少少難,但又唔係唔識,SPCC深d喎.

2jkidsfather    發表於 23-1-10 09:54

llked 發表於 23-1-10 09:16
當年地區算係一線嘅小學級頭,QC 和SPCC候補offer, 最終揀QC.
課程比想像中辛苦,功課質量正常,但多測默 ...
感謝你的資訊!二線級頭挑戰皇仁係有點難度,所以各位谷友的資料確是十分重要

我有個問題想問問。

呈一會唔會有ro 俾到中學睇到? 如果冇,咁即係報直資時只會有4,5年級成績表睇到小朋友成績?

咁到自行而家呢個timing,呈一考左,呈二有d 學校考完但未出成績表,咁係咪都係只有呈一果次分睇到而已? (唔會有combine 呈一+呈二的ro?)

簡單d 講,ro 係唔係逐次update ? 定考完呈一二先會出一次ro ?

cloudcloudrobot 發表於 23-1-8 12:56
希望喇,但三歲定八十,我唔太樂觀

有可能㗎,我仔小學都係唔識自動自覺,佢一升左中學就變晒會自己溫書,不過佢係中西區男校,都係鍾意打機打到癲

cloudcloudrobot    發表於 23-1-11 10:04

Zleep 發表於 23-1-10 10:15
我有個問題想問問。

呈一會唔會有ro 俾到中學睇到? 如果冇,咁即係報直資時只會有4,5年級成績表睇到小朋 ...

https://www.abgps.edu.hk/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%83%85%E5%A0%B1
中學二月底攞成績次第名單,當然有啲直資面試時都未有次第名單,但如果三月公佈結果的,我估應該都有睇次第吧

出次第名單只有一次,我估就係呈一呈二加埋喇

其實如果你小朋友是死讀型無其他活動,你想佢將來點?成為一個咩的人?

適合加需要要並行

我唔知皇仁係點,但喇沙讀書型果班體育課都可以踢下波,開過角球未?去灣仔叫過未?跑過街未?我覺得身為家長要考慮全面d

純個人意見

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 10:03
https://www.abgps.edu.hk/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%83%85%E5%A0%B1
中學二月底攞成績次第名單,當然有啲直 ...
我見到2月28日領取《​成績次第名單》

但都係有2個情況:
情況1: 十一月,十二月報直資時,只有5年級呈一成績,呢個成績會出一次ro? 定直資校只能睇校內成績表? (咁有d 冇show排名只有grade 果d 點算?)

情況2: 好似而家1月頭咁,自行交表,例如喇沙邊收表邊面試,學校理應未有呈二資料?(有好多校先剛剛考完呈二/未出成績表),咁即係如情況一一樣?

Zleep 發表於 23-1-11 10:23
我見到2月28日領取《​成績次第名單》

但都係有2個情況:情況1: 十一月,十二月報直資時,只有5年級呈一 ...

呈二成績應已上報 EDB
2023年1月5日(星期四)
9.遞交小六上學期期考成績資料

直資/官津中學現在未有RO
不過今年沿用2016及2018年PS1成績
如小學以往四年有人申請過
中學大約知申請人什麼水平

Joe8889 發表於 23-1-11 10:11
其實如果你小朋友是死讀型無其他活動,你想佢將來點?成為一個咩的人?

適合加需要要並行
你講得好啱!正常讀書型都應該有並其他活動先至平衡。呢一點過去六年我都有鼓勵自己小朋友多活動,但好可惜佢至今對體育完全冇興趣,跑多一步都唔肯,投降了
所以我先會考慮讀書型的中學...... 希望佢個弦樂可以繼續,算係多一項課外活動喇

cloudcloudrobot 發表於 23-1-11 11:15
你講得好啱!正常讀書型都應該有並其他活動先至平衡。呢一點過去六年我都有鼓勵自己小朋友多活動,但好可惜 ...

呈分試完晒後,可以努力考8級,升中後入學校樂團,好易識人,又好玩,就一定唔係死讀書啦

cloudcloudrobot    發表於 23-1-11 11:26

DD仔 發表於 23-1-11 11:20
呈分試完晒後,可以努力考8級,升中後入學校樂團,好易識人,又好玩,就一定唔係死讀書啦
...

皇仁只係吾會強迫ECA and 一人一樂器果D, 係好自由選擇自己個人喜好的。 喜歡運動的都有好多! 喜歡數學的/球類的/田徑/游水 都有! 佢哋自然埋到堆的。 吾明白為何話皇仁仔死讀書囉! 大家喜好吾同。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊