用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 學額的迷思
樓主: mmmandddy
go

東區Band 學額的迷思   [複製鏈接]

halookmama 發表於 23-4-18 09:29
會唔會係b1 唔夠位,隨機編號又差,b1學位派晒, 跌落去b2?

衞理/劉永生非全英中 大抽獎主收B2生
大抽獎B1生抽完才到B2生
乙1唔中可能係隨機編號差派唔到
乙2/3落空派乙4顯示實際屬本區B2

Poyau 發表於 23-4-18 17:29
衞理/劉永生非全英中 大抽獎主收B2生
大抽獎B1生抽完才到B2生
乙1唔中可能係隨機編號差派唔到

今年東區b1 男仔唔知夠唔夠位?
如B1 唔夠位,最後最差會入衞劉?定有機會落去其他如金文泰?
其實衛劉算係b1 定b2 校?見大考評1c -2A

halookmama 發表於 23-4-19 09:01
如B1 唔夠位,最後最差會入衞劉?定有機會落去其他如金文泰?
其實衛劉算 ...

東區B1女生夠B1位,B1男生不夠。其中一個原因是7間全英中有2間女校。

根據hkpapa852 以下的post #4,衛理、金文泰是B2A-2B; 劉永生和顯理則是B2B。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

醒目開學勳章

halookmama 發表於 23-4-19 09:01
其實衛劉算 ...

東區男仔唔多夠位,衛係2A,劉我女學校話係1c-2a,其實如果保險,第四志願應該填間2A就租陣,我女我第4志願就保險線衛理,我女係1B

回覆樓主:

學校話我太進取,叫我排衞理先過筲官,b1 a-b仔,筲官放第6, 已經冇將所有英中放前面

halookmama 發表於 23-4-19 11:07
學校話我太進取,叫我排衞理先過筲官,b1 a-b仔,筲官放第6, 已經冇將所有英中放前面

...

小學老師的質素參差。

看你相信hkpapa852 還是你的小學老師

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

halookmama 發表於 23-4-19 11:07

...

DSE 筲官 > 衞理 > 劉永生
大抽獎係B1生派完才到B2生抽
只要某校有B2生抽入 B1生必中
老師想保首五志願率?

mmmandddy 發表於 22-12-21 17:22
回覆 tpmon 的帖子

無運動無音樂,雖然五年級有入左校隊(雖然叫校隊,但系都感覺好流...哈哈哈),但系最 ...
一堆豬肉獎 :D, ….好坦白👍

請問中西區B2,全港B1邊緣仔,係東區揀衞理>劉永生>顯理
咁排有無問題呢?

Tomanb 發表於 23-4-19 21:14
請問中西區B2,全港B1邊緣仔,係東區揀衞理>劉永生>顯理
咁排有無問題呢?

DSE 衞理 > 劉永生 > 顯理
乙2劉永生 乙3顯理 好可能落空
考慮 乙1衞理 乙2顯理

老師既二改,真令人無所適從,東區band 2 男,乙1筲官,乙2顯理,乙3男校慈幼,乙4放灣仔男校鄧鏡波,佢話唔好乙4放他區,又叫乙5培僑乙6福建,培僑咁少位反而建議。乙4不能選他區,是因為灣仔區強?會令到跌band?但已經是band2 個 zone, 應該問題不大,不是嗎?

Poyau 發表於 23-4-19 14:51
DSE 筲官 > 衞理 > 劉永生
大抽獎係B1生派完才到B2生抽
只要某校有B2生抽入 B1生必中

我估應該係,同埋老師其實無實質數據

zoe@3510 發表於 23-4-19 22:44
老師既二改,真令人無所適從,東區band 2 男,乙1筲官,乙2顯理,乙3男校慈幼,乙4放灣仔男校鄧鏡波,佢話 ...

培僑成績較好,有人唔想畀學費會skip呢間。有朋友之前乙五抽中呢間

老師既二改,真令人無所適從,東區band 2 男,乙1筲官,乙2顯理,乙3男校慈幼,乙4放灣仔男校鄧鏡波,佢話 ...

借位跟東區組別抽
乙4鄧鏡波不用擔心跌Band

Poyau 發表於 23-4-19 21:48
DSE 衞理 > 劉永生 > 顯理
乙2劉永生 乙3顯理 好可能落空
考慮 乙1衞理 乙2顯理

請賜教,如果學校話仔係中西區B2,全港B1邊緣人,係未好大機會係東區都係B2?係未要保守啲?

Tomanb 發表於 23-4-20 12:16
請賜教,如果學校話仔係中西區B2,全港B1邊緣人,係未好大機會係東區都係B2?係未要保守啲?
...

東區B2生亦可能屬全港B1
中西區B2生跨去東區未必升Band
大抽獎甲/乙部分別據全港/本區組別
全港B1甲1可選B1校 甲2/3 衛理/劉永生
穩陣就當本區B2 乙1衞/劉

Poyau 發表於 23-4-20 15:22
東區B2生亦可能屬全港B1
中西區B2生跨去東區未必升Band
大抽獎甲/乙部分別據全港/本區組別

如果灣仔區跨東區呢

gigiyyc 發表於 23-4-20 18:08
如果灣仔區跨東區呢

灣仔區B2生跨去東區亦未必升Band

他區位係借位,不會跌band 呀

tpmon 發表於 23-4-19 14:43
小學老師的質素參差。

看你相信hkpapa852 還是你的小學老師

同意,所以都好多謝hkpapa852,仲有poyau 無私付出
‹ 上一主題|下一主題