用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網還是14校網
樓主: freya1981
go

12校網還是14校網 [複製鏈接]

小艾美 發表於 22-12-21 22:15
好奇點解唔鍾意女校?
我兩個係囡,好想入女校。
但奈何我係14校網,如果有得再選,我租都租去12網。

試過升小升中就會明白  
14網 如中寶 心情徬徨還要四出叩門
12網 乙1 SFCS 基本上穩入

到升中 男女校無直中
B1生考慮自行/大抽獎較升小更費心
B2女生更擔如衛劉金顯落空點算好

12網女校有直中
B1生有直中為後盾 自行可放心外闖
B2生有B1直中 無憂

f00130 發表於 23-1-5 23:59
第一,個人傾向選男女校多一點  (但未去到唔接受女校)原因係覺得多女多是非(好主觀 未必係真)第二,小 ...
要有是非,女仔係男女校一樣有。就算小學順利過渡,升中除非唔入女校,否則到時先知完全唔識招架仲幣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 23-1-6 09:37
試過升小升中就會明白   
14網 如中寶 心情徬徨還要四出叩門
12網 乙1 SFCS 基本上穩入

我個時升小唔識,就諗14網好吖,搬咩屋吖,又煩。入咗嘉諾撒唔使煩啦。
不過之後讀上去,再開始睇升中,就擔心如呈分失手點算,中學得聯繫,好多嘢擔心。

如果12網,是但一間女小都可以唔使擔心升中。

2jkidsfather    發表於 23-1-7 14:19

小艾美 發表於 23-1-6 16:12
我個時升小唔識,就諗14網好吖,搬咩屋吖,又煩。入咗嘉諾撒唔使煩啦。
不過之後讀上去,再開始睇升中,就 ...
12網個3間女校都係直屬架je,唔係全部直升(由6-8成上網參考過)同14網嘉諾撒一樣。所以你入到嘉諾撒都好safe了。
不過我又會唸,如果唔岩讀,間中學就算band 1b 1a都無用。當然個個著眼點都唔同,所以先有甘多類2型學校,都係為小朋友好。

hkpapa852 發表於 23-1-6 15:45
要有是非,女仔係男女校一樣有。就算小學順利過渡,升中除非唔入女校,否則到時先知完全唔識招架仲幣 ...
是非多唔多我唔清楚,但眼見過幾間女龍幼的小朋友,已經識做雙面人,無大人係到就蝦蝦霸霸搶人野,推人,sorry 都無句,全無禮貌可言。一有大人望到或老師出聲就即係好溫柔甘sorry 前sorry 後,睇見都驚。我唔知係女校定屋企問題,但都聽唔少人講過女校有此情況,你可以話唔係全部女校的學生都係甘,我亦唔係話all,但我見過幾次甘的情況,好有機心甘細個就,好恐怖。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 16:31
是非多唔多我唔清楚,但眼見過幾間女龍幼的小朋友,已經識做雙面人,無大人係到就蝦蝦霸霸搶人野,推人,so ...
呢D係家教問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 16:24
12網個3間女校都係直屬架je,唔係全部直升(由6-8成上網參考過)同14網嘉諾撒一樣。所以你入到嘉諾撒都好sa ...

我講錯,14網係聯繫only,差好遠。

hkpapa852 發表於 23-1-6 15:45
要有是非,女仔係男女校一樣有。就算小學順利過渡,升中除非唔入女校,否則到時先知完全唔識招架仲幣 ...
我都認同要睇長遠些 睇埋升中 如在12網女仔明有條順暢嘅路唔行而揀條崎嶇路又真係…..除非手上有其他option 如心儀的男女龍校 又或者海外升學無需顧慮升中又唔同講法
至於是非 其實純粹係身為女人有時都頂唔住女人 而有感而發

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 16:31
是非多唔多我唔清楚,但眼見過幾間女龍幼的小朋友,已經識做雙面人,無大人係到就蝦蝦霸霸搶人野,推人,so ...
身邊都見識過雙面人,那個女孩是讀男女校的, 相信係家庭管教問題

f00130 發表於 23-1-6 17:44
我都認同要睇長遠些 睇埋升中 如在12網女仔明有條順暢嘅路唔行而揀條崎嶇路又真係…..除非手上有其他option ...
我都有sfcs offer,又有妹妹,但而家決定讀崇小,放棄條大路,其實爭扎左好耐。但我自己比教著重英普語境(本人英文睇寫ok,但講就真係麻麻,明白英文差對做野或小朋友大左想出國讀書做野都可能做成困擾),覺得language 跟一世,所以我比教著緊。同埋見d 人話sfcs 好多功課,阿囡又話想讀男女校。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 18:27
我都有sfcs offer,又有妹妹,但而家決定讀崇小,放棄條大路,其實爭扎左好耐。但我自己比教著 ...
有時揀學校係有爭扎位 唔緊要嘅 過到自己咪得囉
各人重視嘅嘢唔同 一般都覺得成績banding係重要嘅 但又未必係唯一考慮
百貨應百客 衡量過後揀間最貼合自己要求嘅學校 好過人云亦云
尊重個人決定!
話時話..sfcs 亦唔係我杯茶…

女校難免
我大女係學校比同學起花名唔開心
我都係安慰佢唔好理
都唔知點做好?
不過,以後出來工做都係要面對人事
我又唔可能成世幫佢擋
都係引導佢正面諗野咋

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 18:27
我都有sfcs offer,又有妹妹,但而家決定讀崇小,放棄條大路,其實爭扎左好耐。但我自己比教著 ...

吓?入到SFCS,中英文根本唔駛擔心。同埋唔好迷信咩少功課同Happy School啦,如果小朋友識先動波溫書咁當然唔駛靠功課啦,否則做功課其實都係幫小朋友溫書同練習,日日清唔駛等考試先從頭溫返轉頭。老實講除非讀IB,否則大家最後都係考嗰個試上大學,Happy係要還。

beefu    發表於 23-1-10 17:45

kitshek 發表於 23-1-10 08:16
吓?入到SFCS,中英文根本唔駛擔心。同埋唔好迷信咩少功課同Happy School啦,如果小朋友識先動波溫書咁當 ...
我相信sfcs 都係好學校,好多畢業生都推介。但只係我比較著重英文聽講,因為小朋友中學後如果可以都想比佢出國,最好移民埋,所以相對上我覺得英普好(聽說)對將來會好d,因為英文好係外國會易d 搵到工,只想兩手準備。
我唔使入到好勁的中學,英中就可以了,小學唔想太谷,中間都可以了。中學再發力都未遲,我驚太早谷,佢捱唔到12年

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-10 14:40
我相信sfcs 都係好學校,好多畢業生都推介。但只係我比較著重英文聽講,因為小朋友中學後如果可以都想比佢 ...

你嘅意思即係,因為SFCS係中文小學,所以覺得佢英文唔好?

咁SPCC都係中文小學,應該都唔夠好啦。

kitshek 發表於 23-1-10 16:05
你嘅意思即係,因為SFCS係中文小學,所以覺得佢英文唔好?

咁SPCC都係中文小學,應該都唔夠好啦。
應該甘講,英小都好多假英小,我個人係target 有語境小學。spcc 就算中小,但佢收得的英文都一定勁或唔差,就算學校唔教,家長都會出力外補,同有錢補,所以你用spcc 同普通津校比其實無得比,家庭背景同學生質素爭甘遠。
再者覺得有語境英文會好d (聽講,唔係讀寫)又唔岩咩,我唔想小朋友外補太多,我識人讀緊灣仔軒官真係10全大補(中英數普+1堆興趣班),我覺得岩我自己就可以了。

家家有求,每人著眼點不一樣,SFCS同TT都係間好學校。我都放左一線津校,揀左傳統私校。
正如每年都有人 vs 不同學校,每人選擇不同,鹹魚青菜,最緊要適合。

CamilleLily 發表於 23-1-10 16:59
家家有求,每人著眼點不一樣,SFCS同TT都係間好學校。我都放左一線津校,揀左傳統私校。
正如每年都有人 vs ...
無論係咩選擇, 家長最緊要適時檢討選擇是否合適, 同預期有冇落差
如果有問題, 應"盡快/馬上"執行Plan B

升學唔係股市, 有年期限制, 所謂"展望將來"/"明天會更好", 但呢個將來/明天係咪符合你既時間表呢?

選錯學校唔緊要, 最怕家長唔敢/肯去盡快行Plan B

女仔一定12
男仔我可能揀14

唔使一定要搬屋嘅
‹ 上一主題|下一主題