用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網還是14校網
go

12校網還是14校網 [複製鏈接]

想請教吓大家,女仔,不考慮女校的話,是12校網還是14校網好,想要搬屋,唔知揀哪一區好
   2    0    0    0

freya1981 發表於 22-12-16 12:16
想請教吓大家,女仔,不考慮女校的話,是12校網還是14校網好,想要搬屋,唔知揀哪一區好
  ...

男女校14網較12網佳

醒目開學勳章 王國長老

計埋升中因素,東區較合適

...
12區的小學質素高, 有軒官、瑪利曼、高主教小學、聖保祿學校、聖保祿天主教小學等. 灣仔是老區出生人數低, 大抽獎都小D競爭. 第二、灣仔多直屬中學/聯繫中學. 如入了軒官有庇利羅士聯繫位. 入了瑪利曼、高主教小學、聖保祿學校、聖保祿天主教小學等都有直屬中學位. 唔好運入左差小小的小學, 到升中時還可以抽獎入灣仔名校, 因為灣仔向來中學多位. 反之東區小學絕大多數都無直屬中學/聯繫中學. 升中時大抽獎位又無灣仔咁多位. 所以你自己考慮下.

...

唔考慮女校咁根本唔需要考慮12網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 22-12-17 16:50
唔考慮女校咁根本唔需要考慮12網

姪女準備升中,佢媽較喜愛男女校,灣仔只得鄧肇堅一間可揀。而家考慮自行+叩門東區

Charlotte_mom 發表於 22-12-17 20:57
姪女準備升中,佢媽較喜愛男女校,灣仔只得鄧肇堅一間可揀。而家考慮自行+叩門東區
...
仲有妳姨甥(有冇記錯?)個間可試敢放乙1可能可以做定校服
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 22-12-17 21:56
仲有妳姨甥(有冇記錯?)個間可試敢放乙1可能可以做定校服

有考慮不過返學遠呀,再度度先

...
講埋女仔Band幾可能意見更合適

Charlotte_mom 發表於 22-12-19 00:50
有考慮不過返學遠呀,再度度先
住12網返學遠極有個譜吧!如果要堅持原區安置就只能祝佢好運

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

快搬,所以有變數呀。(所以先諗東區中學)如果住12網就唔駛煩了 (而家連返小學架車都未搵到)。我姨甥而家一架小巴自己攪掂(係放學時間好噓冚要迫上車)

Charlotte_mom 發表於 22-12-19 20:38
快搬,所以有變數呀。(所以先諗東區中學)如果住12網就唔駛煩了 (而家連返小學架車都未搵到)。我姨甥而 ...
如果男女校,東區多選擇D,但相對無咁易入

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 22-12-20 08:33
如果男女校,東區多選擇D,但相對無咁易入

所以唔敢轉網,用返灣仔抽。(b1女應該好穩陣,差在入邊間)。但自行同叩門就主打東區,最好可以行路返學
如果弟婦心儀傳統女校,灣仔網就夠晒用,唔駛諗咁多嘢

好奇點解唔鍾意女校?
我兩個係囡,好想入女校。
但奈何我係14校網,如果有得再選,我租都租去12網。

2jkidsfather    發表於 23-1-3 17:35

小艾美 發表於 22-12-21 22:15
好奇點解唔鍾意女校?

我都係兩個女,揀男女校(14網 好好呀)。個人 preference 好難解釋,覺得讀男女校開心啲。

12網,女仔堅持唔要女校,可選佛教黃焯菴、李賜豪、金銀貿易場張凝文,其他家長多謝晒你。

好奇點解唔鍾意女校?
因為想balance d,有男有女。我自己都唔太鐘意女校,但女校又有直屬係吸引的,自己中左灣仔嘉諾撒,但有私小英中(男女校)收左,都決定唔讀女校了,雖然仲有妹妹跟尾。我老公自己都讀男校,佢都prefer 男女,而我都有問過小朋友,佢自己都話想有男有女,所以最後決定讀男女校。不過有d 家長係鐘意女校的,個個人唔同。

好奇點解唔鍾意女校?
第一,個人傾向選男女校多一點  (但未去到唔接受女校)原因係覺得多女多是非(好主觀 未必係真)第二,小朋友本身比較活潑男仔頭個性 幼稚園時已係就算班同學大部份女仔 但佢偏係鍾意找男仔玩多些
我見佢有些女同學則相反 好斯文及講明唔鍾意同男仔玩 所以自小都看到一些端倪
其實可視乎囡囡個性去考慮較適合女校定男女
但,12網又真係多不錯的直屬女校 普遍人認為係幾理想的學校 所以都真係要想一想

f00130 發表於 23-1-5 23:59
第一,個人傾向選男女校多一點  (但未去到唔接受女校)原因係覺得多女多是非(好主觀 未必係真)第二,小 ...
你囡同我囡好似,我囡仲要鐘意車同恐龍,唔鐘意公主(hate 個隻),12網個3間女校有直屬真係好吸引,又煩少好多野,我仲要有妹妹跟尾。但問心又真係覺得唔太岩阿囡,所以唯有捨棄,選間岩佢性格的。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 00:36
你囡同我囡好似,我囡仲要鐘意車同恐龍,唔鐘意公主(hate 個隻),12網個3間女校有直屬真係好吸引,又煩少 ...

咁我囡未至於唔鍾意女仔嘢 只係興趣愛好比較中性 如閱讀上喜歡偵探 搞笑 靈異 魔幻都唔抗拒的。同埋佢覺得男同學係較有趣搞笑好玩的。

2jkidsfather    發表於 23-1-6 10:39
‹ 上一主題|下一主題