用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Aristle(AM) vs Think(AM) vs SH(AM) vs 明慧(PM)
go

Aristle(AM) vs Think(AM) vs SH(AM) vs 明慧(PM) [複製鏈接]

小朋友有以下n班offer:
Aristle (AM)
Think (AM)
St Hilary (AM)
明慧 (PM)

想揀一間重學術老師有愛心嘅學校,升小target直私
請問有用家可以share以上學校資訊嗎?謝謝

0    0    0    0

回覆 kathyeah725 的帖子

Aristle (AM) among all these

kathyeah725 發表於 22-12-5 15:11
小朋友有以下n班offer:
Aristle (AM)
Think (AM)

小小意見,Aristle細校,有愛心,雙班主任,一位本地,一位NET.  學術有要求,胡校監會很落力幫小朋友升直私,可以睇吓佢嘅FB校監隨筆。

明慧太子in過,不太喜歡。

其他沒有接觸過

bbba05 發表於 22-12-5 15:54
小小意見,Aristle細校,有愛心,雙班主任,一位本地,一位NET.  學術有要求,胡校監會很落力幫小朋友升直 ...
請問功課多嗎?幾時開始教phonics同埋寫字?謝謝

本人用家, 而家k1, 功課每日都有1版, 星期四五較多, 但可以handle到. 寫字已經開始有少量筆劃寫下. phonics N班已經開始教

個人都覺得Aristile好好

回覆樓主:

首先唔選Think,純個人選擇,冇特別原因。Aristle當年收咗細女,不過留位費已經係一個月學費,當年仲係新校,雖然參觀過學校之後都好受吸引,最終冇要,不過近年都有睇校長嘅網上分享,感覺上學校應該唔錯。大女係太子明慧畢業,當年競爭力都好強,同年畢業嘅同學,無論入直私或叩門成績都唔錯,英普雙班主任,學校非常積極參與各類比賽,攪活動完全係專業級別,升小支援都好充足,不過都已經好多年前,最近如何,不得而知。細女SH太子校畢業,同樣係英普雙班主任,語境同明慧差不多,不過校舍真係細,學校少參加校外比賽,只不停舉辦校內比賽,所獲獎項冇乜認受性,學校辦嘅節日活動亦比較簡陋,但在疫情期間於實體及網課之間的轉換能力很強,可以很短時間轉換,而且網課製作專業,動畫、道具等等,短時間內完成,而且老師亦非常有能力把控。
三間各有特色優點,選自己最想要的優點就好,沒有完美,只有最適合。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題