用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗宏信書院
go

元朗宏信書院 [複製鏈接]

因為網上資料實在有限求whatsapp group 又俾版主封殺
希望大家能幫幫忙解答一下
十分感謝!

主要想問:
1)校風如何? 老師同學品格如何?
2)除咗學費之外?每年還有其他乜嘢洗費?大約幾多錢?
3)知唔知乜嘢原因去到中學後半段 (中3後)咁高學生流失率?
4)小朋友返學情況? 開心嗎? 會唔會主動想返學?
5)個人意見,你覺得會唔會 介紹你朋友去讀呢間學校?

0    0    0    0

jeff1437 發表於 22-11-28 20:48
因為網上資料實在有限求whatsapp group 又俾版主封殺
十分感謝!

高中選唔到 IB 離校?

人數 G7 G8 G9 G10 G11 G12
----------------------------------------------
2022 118 120 98 74 54 49
2021 131 130 99 73 54 51
2020 138 114 87 65 60 53

Delete

回覆 糯米米糍 的帖子

十分感謝!很詳細  謝謝!

jeff1437 發表於 22-11-28 20:48
十分感謝!

若只看學制, 到高中有以下考慮:
1. 小學初中IB school or IB based curriculum 之後上DSE,近年這類直資dse公開試成績無ib班咁理想
2. 如上唔到宏信IB 班, 轉去其他有ib的直資, 一般要考中文A, 即母語水平, 見宏信今年無人考中文A, 或者有人考但無發布成績, 不知水平如何

選非dse學制, 最好兩手準備, 可能高中會出國
‹ 上一主題|下一主題