用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE IGSE 同步
go

DSE IGSE 同步 [複製鏈接]

阿女2024 DSE, 學校學期尾 plan 學生考埋 IGSE Maths,可能多幾科
想請教各位,對 本地/英國升學有沒有幫助?如果加考多一兩科IGSE 對佢地有咩益處?

thanks
   5    0    0    0

回覆 zitaeric 的帖子

IGCSE 之後仲有 IAL 先用黎報 英國大學?!細女讀SPCS 係中四考IGCSE。之後再分流DSE/IAL。
之前有考慮黎緊中六頭幫家姐報英國聯招,問左學校可以攞Predicted Grade去報名,同埋已經考埋ielts(唔知有冇用),但實際運作就未深究。

zitaeric 發表於 22-11-18 18:45
阿女2024 DSE, 學校學期尾 plan 學生考埋 IGSE Maths,可能多幾科
想請教各位,對 本地/英國升學有沒有幫助 ...

考一兩科IGSE對英國升學沒有幫助。
有考DSE,考一兩科IGSE對本地升學更加沒有幫助。

回覆樓主:

謝謝 兩位 資訊
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 22-11-18 18:45
想請教各位,對 本地/英國升學有沒有幫助 ...
學校學期尾是指2023年暑假前的學期尾吗?如果是,估計學校是想讓學生有點公開試的經驗,主意不错。據知DSE學生的數學中上水平的,在IGCSE maths考個A, A*   問題不大,亦無須花太多額外時間做練習。
事實上IGCSE maths單科成績,對大學申請沒有特別用途。

至於是否參加,問下阿女意見,參詳互補吧。

annie40 發表於 22-11-19 22:07
學校學期尾是指2023年暑假前的學期尾吗?如果是,估計學校是想讓學生有點公開試的經驗,主意不错。據知DSE ...

謝 annie

zitaeric 發表於 22-11-19 22:20
謝 annie
沒事,舊酒新瓶,知識不分享也會過期的。

順帶一提,如果DSE孩子讀書底子好,可以考慮考埋IGCSE的English (as second language), Chinese 1st language, phy/Chem/Bio,學校配合操下卷, 湊埋5科或以上,全部成績A或A*的機會是有的。這個成績單,對申請英國名大學,在取錄考慮上有觀感上的幫助。
如果意屬香港或美加澳大學,便沒有多少用途了。

Ps. 會鼓勵DSE考生報額外報考IGCSE試的學校,想必是香港名校,才有這種自信吧!

annie40 發表於 22-11-20 10:21
沒事,舊酒新瓶,知識不分享也會過期的。

順帶一提,如果DSE孩子讀書底子好,可以考慮考埋IGCSE的English  ...

再謝 annie (emoji)

點解學校只選定IGCSE MATH 來考?
IGCSE MATH 我唔係好覺有考大學的好處. 暫時我見唔到有要求igcse math (如果用dse 考大學)

但如果是igcse ESL, 如果考到5 or above, HKBU 會是Alternative Qualification 去代替DSE Eng 3.

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 22-11-20 12:50

點解學校只選定IGCSE MATH 來考?

如講一般jupas 申請,幫助非常有限
但如果報推薦/自薦計劃,或有conditional offer嘅科目如醫科,你覺得會有點幫助嗎?

Charlotte_mom 發表於 22-11-20 16:21
但如果報推薦/自薦計劃,或有conditional offer嘅科目如醫科,你覺得會 ...

推薦計劃有幾個。我逐個數

SNDAS 學校直接錄取(不是取錄 )計劃

UST所有參予program要求英文公開試:IGCSE/IELTS 某分數以上
HKBU,某幾個program要求IGCSE/IELTS
CUHK,某些近神科要求igcse/ielts

igcse 其他科如math, phy, chem, bio 無要求,只看DSE predicted grades.

Charlotte_mom 發表於 22-11-20 16:21
但如果報推薦/自薦計劃,或有conditional offer嘅科目如醫科,你覺得會 ...

PNS 校長推薦計劃

要求有特長既學生被推薦,最終要考DSE,足332233或332A33。估計IGCSE ESL依然有幫助(情況如SNDAS),其他IGCSE科目有參考性作用,但最終還看DSE(成功者要求入學分數減少一些)

至於HKU醫學院DSE CO,一向畫一DSE收費(好似DSE 42分咁上下),IGCSE level 即中5  level唔會睇。

CUHK醫學院 JUPAS無CO。要求有實grades先傾

annie40 發表於 22-11-19 22:07
學校學期尾是指2023年暑假前的學期尾吗?如果是,估計學校是想讓學生有點公開試的經驗,主意不错。據知DSE ...
多謝你比左新諗法我,如果IGCSE 冇需額外操練,女中五,中六頭去考攞公開試經驗 手感又好似唔錯,請教 阿女修Bio Chem EngLit + Core, 有邊科可以合去IGCSE 又唔太需要額外自修。Thanks!

kirstyau 發表於 22-11-20 20:09
多謝你比左新諗法我,如果IGCSE 冇需額外操練,女中五,中六頭去考攞公開試經驗 手感又好似唔錯,請教 阿女 ...
可以考慮中文1st language.
請注意通過香港考试局可以報考的科目十分有限,如果原校願意幫忙,通過學校報考會方便好多。

annie40 發表於 22-11-21 10:15
可以考慮中文1st language.
請注意通過香港考试局可以報考的科目十分有限,如果原校願意幫忙,通過學校報考 ...

津中,學校完全冇支援其他公開試,一定唔會幫手補,本來完全冇諗過考,見到樓主post, 到你回覆先令我有新想法。研究緊可唔可行,雖然原來都幾貴,自修生要千9蚊一科,心目中想考 數 chem bio eng lit, eng已考ielts冇需要。

kirstyau 發表於 22-11-21 12:24
津中,學校完全冇支援其他公開試,一定唔會幫手補,本來完全冇諗過考,見到樓主post, 到你回覆先令我有新 ...

真的太貴了,印象中中文第一语言,考试局無提供。

kirstyau 發表於 22-11-21 12:24
津中,學校完全冇支援其他公開試,一定唔會幫手補,本來完全冇諗過考,見到樓主post, 到你回覆先令我有新 ...

是否考 IGCSE 考慮會否海外升學
例如 申請英國大學
如有考 IGCSE 要如實申報成績
考得好錦上添花 唔好可能有影響
數理科目把握較高 Eng Lit 有難度

回覆 Poyau 的帖子

THANKS! 請教左D前輩, 純粹想攞公開考試經驗 無需要報IGCSE,報多幾個 mock exam好過, 又經濟實惠D。提醒左我,有考慮報英國聯招, 就算考得好幫助唔大,考得唔好仲衰,所以應該唔考了。

回覆樓主:

問佐我地學校,都係主要比學生練習公開試,IGSE maths 因為出來成績非常吾錯,所以提議考,當然仲有幾科。
如果學生有需要考其它科,向學校申請亦會幫手報。
見個費用都幾貴,如果早早知道,可能都會報,去到中五尾,就免得浪費時間,需然學校話會幫手教同操劵。
‹ 上一主題|下一主題