用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

Zleep 發表於 22-11-8 12:47
荃官強的只是中英數通識,但選修科熱門的phy chem bio econ 5+ 只係得25-35%
但百周phy chem bio econ 5 ...

主科因為所有學生要考, 加上大部份B1中學, 人均計只考6.5科內, 所以主科表現對整體4+同5+比例影響大 (佔比達60%或以上)
日後少咗科通識, 主科影響佔表會減至 ~50%, 所以未來荃官既表現, 可能會被比下去

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-11-8 12:57
喺呢點上,我有唔同睇法。

在學生學術嘅栽培上,中英數係最重要,語境打基礎都係中學主力給予嘅。
語境打基礎都係中學主力給予<-- 真的不同意語文科應試技巧可能係

DD仔 發表於 22-11-8 12:57
喺呢點上,我有唔同睇法。

在學生學術嘅栽培上,中英數係最重要,語境打基礎都係中學主力給予嘅。

但大學揀科,要靠選修科搶分
我覺得選修科自己揀,正常應該係可以做得再出色一點,以1A 水平的學生,只得25-35% 的5+ 率係強差人意的。

ps: 講緊qc phy chem 今年係74% 5+, 而荃官只係35% 咋,但大家都係叫1A (same level)

你細心睇百周vs荃官,就算中英數,其實都唔係相差好多,至少冇選修科咁大差距。

gabejang 發表於 22-11-8 12:24
所以其實我覺得用接龍後同接龍前比較冇乜意思,生源唔同咗成績比以往差係必然。反而應該只由接龍後第一年開 ...

SMCC 補底班生源可能係B3為主
據全校33222 補底班估算有B2水平
唔計補底班 5+應過35%(30%/5×6)

gabejang 發表於 22-11-8 13:00
語境打基礎都係中學主力給予

例子:我認識SPCC學生,大概聽聞佢哋嘅CEM情況,對比其他一般學校,係有分別。學生就係喺咁嘅環境及要求下成長,點會唔關學校事?
不過,我都話,這並非同人拗嘅嘢,冇火氣嘅

hkpapa852 發表於 22-11-8 12:57
主科因為所有學生要考, 加上大部份B1中學, 人均計只考6.5科內, 所以主科表現對整體4+同5+比例影響大 (佔比 ...
係呀,所以通識一取消,又會大執位,講開百周就以百周計,佢地通識差就係每年通病,所以取消左通識之後,百周可以上榜

Zleep 發表於 22-11-8 13:03
但大學揀科,要靠選修科搶分
我覺得選修科自己揀,正常應該係可以做得再出色一點,以1A 水平的學生,只得2 ...

如果差咁多,又係幾過份喎

DD仔 發表於 22-11-8 13:07
如果差咁多,又係幾過份喎
證明你冇認真睇 ,我連網頁都quote 埋,呢下有火藥味未

Zleep 發表於 22-11-8 13:14
證明你冇認真睇 ,我連網頁都quote 埋,呢下有火藥味未

點解會有火藥味呀?
我都冇諗住同你抝,我只係話CEM%係最重要而已。
咁我又真係冇睇過荃官嘅數字嘛,佢又唔係我嘅target…

Zleep 發表於 22-11-8 13:06
係呀,所以通識一取消,又會大執位,講開百周就以百周計,佢地通識差就係每年通病,所以取消左通識之後,百 ...

你係百周年粉絲?
以前好似有個帖問百周年vs QC, 你會建議留喺屯門讀百周年嗎?

DD仔 發表於 22-11-8 13:05
例子:我認識SPCC學生,大概聽聞佢哋嘅CEM情況,對比其他一般學校,係有分別。學生就係喺咁嘅環境及要求下 ...
大佬一搵就搵spcc 嚟講

gabejang 發表於 22-11-8 13:26
大佬一搵就搵spcc 嚟講

舉例就梗係搵個一擊即中㗎啦

DD仔 發表於 22-11-8 13:18
點解會有火藥味呀?
我都冇諗住同你抝,我只係話CEM%係最重要而已。
咁我又真係冇睇過荃官嘅數 ...
如果以升大學角度嚟睇, 尤其係海外大學, CEM其係唔係好重要
CEM只係話係較明顯可以用作衡量學校大多數學生實力既參考指標, 但重要性就...... EDB話重要囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-8 14:25
如果以升大學角度嚟睇, 尤其係海外大學, CEM其係唔係好重要
CEM只係話係較明顯可以用作衡量學校大多數學生 ...

我明白你嘅意思。
我所指嘅,主要唔係話CEM嘅grades可唔可以計分幫學生升大學,而係反映嗰間中學經過6年出嚟嘅學生,CEM嘅底子係點。英及數強,去到大學讀乜都著數;中強,實用嚟講,出嚟做嘢時,喺表達、組織能力、演說等,都好用幫助。
CEM, 係比較可以睇得出中學嘅實力嘅。

Zleep 發表於 22-11-8 13:06
係呀,所以通識一取消,又會大執位,講開百周就以百周計,佢地通識差就係每年通病,所以取消左通識之後,百 ...
其實以前大多數官校都係咁 (主科4+/5+較整體強), QC, QES, 鄉中以前都係咁
不過呢幾間近年已經平衡番D

話時話, SPCC同DGS都係好多時主科成績較好

仲記得有年, 如果只睇選修科成績, 可風/何傳耀都係靚仔過荃官

不過要選修科成績靚仔都好簡單, 每科限制選科人數就得

間唔中都有人話XX學校D理科好勁, 理科4+全部都9X%-100% (如九龍城某"所謂B1A"中學同TKO某"直資龍中"), 仲勁過聖喇拔仁 , 但點解佢地依舊做唔到B1A中學呢? 你話點解呢?

DD仔 發表於 22-11-8 13:31
舉例就梗係搵個一擊即中㗎啦
但你要諗埋:SPCC 係頂尖,你都識講一般學校未必係咁。
另外佢有自己附小,語文科個底係由小學開始打起
大部分中學生如果小學底差,升中後都係拉牛上樹

hkpapa852 發表於 22-11-8 14:41
其實以前大多數官校都係咁 (主科4+/5+較整體強), QC, QES, 鄉中以前都係咁
不過呢幾間近年已經平衡番D

呢啲咁有趣嘅資料,可唔可以唔好猜謎語呀?

gabejang 發表於 22-11-8 14:44
但你要諗埋:SPCC 係頂尖,你都識講一般學校未必係咁。
另外佢有自己附小,語文科個底係由小學開始打起
大部 ...

6年喎?仲要係依家我哋討論緊嘅都係B1A同B1B學校,佢哋喺CEM嘅培育上唔應該係廢嘅喎,而且入.去嘅學生都係有一定底子嘅

DD仔 發表於 22-11-8 14:48
6年喎?仲要係依家我哋討論緊嘅都係B1A同B1B學校,佢哋喺CEM嘅培育上唔應該係廢嘅喎,而且入.去嘅學生都係 ...
冇人話廢,不過你話「主力」我有質疑。你都可以唔同意

hkpapa852 發表於 22-11-8 14:25
CEM只係話係較明顯可以用作衡量學校大多數學生 ...

請問什麼是CEM?
‹ 上一主題|下一主題