用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
go

上智好啲定林護好啲?  

請問大家呢兩間其實邊間成績好啲?

happytummy 發表於 22-11-5 01:24
請問成績好是指3322率尼還是5+?
如果是3322率的話,好似上智佔優.假如比較5+的話,近年得林護公佈,無得比較.

假如以某網站排名來論先後的話,似乎上智排名前過林護.(無查證最新情況,記得前年是).

假如以已公佈的全部DSE數據來整體衡量,毫無疑問,林護.

medicine 發表於 22-11-5 05:03
請問成績好是指3322率尼還是5+?
如果是3322率的話,好似上智佔優.假如比較5+的話,近年得林護公佈,無得比較.
...

如果講名氣。林護個哚好響吓喎,我個人覺得係地區名校嘅龍頭位置,同曾記、鄧顯、荃官齊名。至於上智就可能住喺SSP嗰頭嘅人至會認識d, 知道佢係理科幾好嘅女校咁囉。

DD仔 發表於 22-11-5 08:35
如果講名氣。林護個哚好響吓喎,我個人覺得係地區名校嘅龍頭位置,同曾記、鄧顯、荃官齊名。至於上智就可 ...
翻了一下網頁,揾到一個.  乜排名都好,總會得失家長的心.

不瞭解上智。

林護,多年來在葵青區穩坐龍頭,自有其吸引力。如果你小朋友谷得,成績一向中上,入咗林護,在密集式補習和操卷的情況下,DSE的成績應該理想。如果你一心一意求成績,林護係一個不錯嘅選擇。

回覆樓主:

上智打從80 年代(可能更早)直到現在已經是SSP 龍頭女津,好多區內區外女仔都想入。成績一直穩守。校風好,啲學生好乖。仲有件水手裝校服真係好靚。
唯一缺點係:校舍真係細咗啲。

Btw , 聽講上智在「自行」階段收外區生instead of 本區生

上智係傳統名校外一間較出色既女校,可惜近兩年成績亦深受疫情和離港潮影響,明顯下跌。
而且佢係齋讀書型學校,高中選科係套餐式,選擇較少
林護成績就一直保持水準,無乜起落。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

上智2022年成績有待公布
以往成績可參考以下分享

《德望vs 上智 點揀 急急急》#21
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869877&pid=49140346

林護2022年成績應為歷屆新高

《狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校》#129
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869461&pid=49131854

hkpapa852 發表於 22-11-5 11:59
上智係傳統名校外一間較出色既女校,可惜近兩年成績亦深受疫情和離港潮影響,明顯下跌。
而且佢係齋讀書型 ...

只係討論,點解上智會深受疫情和離港潮影響,但林護卻沒有,仲反而成績創新高?

DD仔 發表於 22-11-5 12:29
只係討論,點解上智會深受疫情和離港潮影響,但林護卻沒有,仲反而成績創新高?
...
近兩年成績好靠學生自己,可能反映了上智學生本身自學能力未算頂級,所以無得返學影響較大事實上,以上智公佈既學生Pre-S1成績嚟睇,佢地中一學生平均水平唔算出色
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-5 12:36
近兩年成績好靠學生自己,可能反映了上智學生本身自學能力未算頂級,所以無得返學影響較大事實上,以上智公 ...

合理
會唔會有個現象,有得選擇的話,B1A和B1B嘅學生都儘量唔揀SSP嘅中學,除咗英華同SMC, 其他學校都比較細及殘舊,而成績又唔係話好突出。

DD仔 發表於 22-11-5 12:44
合理
會唔會有個現象,有得選擇的話,B1A和B1B嘅學生都儘量唔揀SSP嘅中學,除咗英華同SMC, 其他學校 ...
事實SSP既學校,除YWC同CKY外,外區唔多人會專登去考

hkpapa852 發表於 22-11-5 13:04
事實SSP既學校,除YWC同CKY外,外區唔多人會專登去考
聖瑪加利好似都幾多外區考.

還有"副校長"口中"中一收95%B1生"的B2直資.尼一間PR做得夠出色未?

medicine 發表於 22-11-5 13:16
講還講,有直屬/龍小的中學,應該都幾難收95%B1生,但一間B2直資"做到"了,真叫人汗顔.

medicine 發表於 22-11-5 13:16

SMC已經係B1C喇

DD仔 發表於 22-11-5 13:23

SMC已經係B1C喇
同意SMC是B1C,特別是英文DSE出色.

"副校長"講"收95%B1生"的直資另有故事,不是SMC

medicine 發表於 22-11-5 13:28

哦,你係話基崇
係喎,依家基崇其實係咪仲係B2?
當然,即使佢收到95% band 1生,都唔等於佢哋嗰年嘅DSE成績係Band 1水平

medicine 發表於 22-11-5 13:28

收95% b1的我有B3a同學仔今年叩,收左 但放棄冇去,去另一間較高band 的

DD仔 發表於 22-11-5 13:36

哦,你係話基崇
當副校長講個一年才算收到95%的中一生,等六年就知啦,(媳婦)是好是丑終須見(家翁).