用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

回覆樓主:

林護啦,男女校

lolo1112 發表於 22-11-17 07:16
大約180人的20%

協恩中學 / 協恩附小
收大約36人 / 小一學額 90 = 40%
收大約36人 / 小六升中 [72?] = 50%

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

hkpapa852 發表於 22-11-5 11:59
上智係傳統名校外一間較出色既女校,可惜近兩年成績亦深受疫情和離港潮影響,明顯下跌。
而且佢係齋讀書型 ...
...

齋讀書型學校, 上智, 保一, 林WU... 係咪都算呢類型?

jesswu 發表於 22-11-5 13:37
收95% b1的我有B3a同學仔今年叩,收左  但放棄冇去,去另一間較高band 的
...

基崇今年(2022年)資訊日校長講座
有披露近三年中一收生B1組別比例
更有首20%水平比例 EDB提供數字?

2022/23學年
中一收生 組別% [人數]^
-----------------------------------------------
首20%水平(≥B1B) 37.8% [51]^
其餘(~B1C) 58.5% [79]^
-----------------------------------------------
B1 96.3% [130]^
餘下 3.7% [5]^ (校長講B2)
總數: 100% [135人]^

^ 據各組別%推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

恩典中邁進的基崇(Slide 16)

回覆 gabejang 的帖子

小朋友考到合格,老師話佢哋唔返學都得,唔得老師一定打畀家長關心關心。(前林護老師講的)都係啦!絕大部分1A都係咁㗎喇!

DD仔 發表於 22-11-5 12:44
合理
會唔會有個現象,有得選擇的話,B1A和B1B嘅學生都儘量唔揀SSP嘅中學,除咗英華同SMC, 其他學校 ...

SSP區內對學術有要求嘅家長,好多都唔揀返SSP區內中小學
皆因九龍區太方便了,讀九龍或港島嘅學校交通時間都唔係好長
SSP幾個龍頭中產屋苑都好多中小學生跨區返學,各區外學校的校車數量十分多

P師奶 發表於 22-12-4 16:34

SSP區內對學術有要求嘅家長,好多都唔揀返SSP區內中小學

所以當時我哋討論嘅估計係,SSP中學校舍唔討好,成績又唔太標青,冇乜吸引力之下,生源會越嚟越弱,導致學校公開試成績都唔會太有進步空間。
其實黃大仙區係咪有同樣情況?

DD仔 發表於 22-12-4 17:27
所以當時我哋討論嘅估計係,SSP中學校舍唔討好,成績又唔太標青,冇乜吸引力之下,生源會越嚟越弱,導致學 ...

上智本身幾好,仲超方便。
奈何校舍係爭少少。
有些小朋友以至家長選校都好睇硬件配套

jesswu 發表於 22-12-4 22:18
上智本身幾好,仲超方便。
奈何校舍係爭少少。
有些小朋友以至家長選校都好睇硬件配套

我都覺得校舍好重要㗎,六年喎,仲要係青少年階段,有咁多活動喺學校進行,如果校舍殘殘舊舊,up up dup dup, 真係好趕客㗎⋯⋯其實呢樣野都成為我個仔努力嘅動力,佢話一定要入間校舍靚嘅學校
培道、英華女、WFN、沙崇、華英(臨尾脫腳)都有新校舍,點解SSP冇?

DD仔 發表於 22-12-4 23:03
我都覺得校舍好重要㗎,六年喎,仲要係青少年階段,有咁多活動喺學校進行,如果校舍殘殘舊舊,up up dup d ...

都係嘅。
揾工都揾份office靚少少架啦

jesswu 發表於 22-12-5 00:44
都係嘅。
揾工都揾份office靚少少架啦

啱呀,d老千公司要呃人,就點都要租甲級寫字樓就係咁解
好多小朋友都有玩運動和參與樂團,學校有冇硬件配合都係一個考慮

DD仔 發表於 22-12-5 08:35
啱呀,d老千公司要呃人,就點都要租甲級寫字樓就係咁解
好多小朋友都有玩運動和參與樂團,學校有冇 ...

上智都唔係乜學屆比賽常客,都唔重視活動。入過去就知,係個學校設計舊款,但一啲唔殘唔up dup,乾乾淨淨,廁所無味㖭,入SMCC個廁所就唔掂咯(HY就更唔洗講),不過已係多年前既事,唔知有無改善。上智衹能話佢校捨太細。

Yanamami 發表於 22-12-5 08:41
上智都唔係乜學屆比賽常客,都唔重視活動。入過去就知,係個學校設計舊款,但一啲唔殘唔up dup,乾乾淨淨 ...

其實呢個可能都係一個問題,今時今日好多叻仔叻女都認真學樂器玩樂團或運動,如果一間學校冇乜重視活動,只重學術,反而吸引唔到top students, 而導致學校公開考試成績都唔會有上升空間呢?

Yanamami 發表於 22-12-5 08:41
上智都唔係乜學屆比賽常客,都唔重視活動。入過去就知,係個學校設計舊款,但一啲唔殘唔up dup,乾乾淨淨 ...

我正想講呢樣野,點解好多學校嘅廁所係咁差勁?

DD仔 發表於 22-12-5 08:47
其實呢個可能都係一個問題,今時今日好多叻仔叻女都認真學樂器玩樂團或運動,如果一間學校冇乜重視活動, ...

我咁睇,Physically限制,就衹能打好手上有既牌。最叻既學生唔會揀上智(我女以前有同學係SFA去,佢媽話SFA叻女都唔會揀上智,係中間果啲先會乙部去抽入)。大概每間學校mission不一樣,我就覺得上智好低調,將平平既學生增值高啲,又將差少少既拉高啲。佢雖然係天主教中學,但比聖家聖羅撒甚至聖瑪利思想開放自由,校規合理唔會死古古保守,老師關愛,或者hardware唔得,但software都係值得欣賞。

Yanamami 發表於 22-12-5 09:01
我咁睇,Physically限制,就衹能打好手上有既牌。最叻既學生唔會揀上智(我女以前有同學係SFA去,佢媽話SF ...

咁又好難得喎,政府應該幫佢到重建或另搵地方建新校舍啦,話晒係區內no 1學校

DD仔 發表於 22-12-5 09:05
咁又好難得喎,政府應該幫佢到重建或另搵地方建新校舍啦,話晒係區內no 1學校
...

以前Or校長係old girl, 係學校教書,遇上老公,真正成世人係學校過,直接當係屋企咁。現任馮校長亦係old girl, 老師比例上多old girls, 點會唔關愛?
‹ 上一主題|下一主題