用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 22-11-9 12:45
謝謝!
所以"多人留班既學校", 都會出現較多"自修生"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 22-11-9 12:44
文憑試 自修生 報考資格

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/priv ...
第(b)點,就是該資格:曾留班或多次留班.到了中六

hkpapa852 發表於 22-11-9 12:50
所以"多人留班既學校", 都會出現較多"自修生"
你快

PTL_L 發表於 22-11-9 12:45
以前一直以為數據基本上係最客觀事實(雖然應該係)但今日見到一大埋數據既背後既集成,唉,真係要問一句, ...
大部分學校都是光明正大的.
其中一個重要的參考數據就是各個年級的在讀人數曲綫

hkpapa852 發表於 22-11-9 12:48
要"唔掂"又真係難D
但如要表現係"普通"或"略差於主科", 如再加上"修讀人數不多", 咁就係一個問題
...

啱,既然用選修科成績作比較有咁多issues, 咁就不如用CEM 5+ or 4+做ranking, 先後次序一目了然,如果在選校上有其他考慮的話,家長大可以自行調節排列。

DD仔 發表於 22-11-9 12:56
啱,既然用選修科成績作比較有咁多issues, 咁就不如用CEM 5+ or 4+做ranking, 先後次序一目了然,如果在選 ...
當初收集同列出各校DSE成績同入U率, 其實只係想大家唔好"人云亦云", 係咁易係聽呀乜水講"乜乜學校勁咗好喎"而被人昆咗
至於選校, 各人心中都應有一個自己既尺.... 如果無, 都要自己諗諗, 切忌"人云亦云"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-9 13:13
當初收集同列出各校DSE成績同入U率, 其實只係想大家唔好"人云亦云", 係咁易係聽呀乜水講"乜乜學校勁咗好喎" ...

係呀,所以希望你快啲出B1ABC list

mmmandddy    發表於 22-11-9 13:30

PTL_L 發表於 22-11-9 12:45
以前一直以為數據基本上係最客觀事實(雖然應該係)但今日見到一大埋數據既背後既集成,唉,真係要問一句, ...
意義唔是好大,最緊要你小朋友有冇實力,唸住band 1c入去band 1a就會提升小朋友成績去到band 1a是比較難。其實學校做既野唔多,咩語境之類,功課都唔多,學校主要是考試時出得難d同埋谷你做份卷做快d,等你返到屋企自己的起心肝讀5**返來。

DD仔 發表於 22-11-9 13:26

但有冇諗過,咁會令某啲學校唔係咁易番到身喎,如果真係純以成績嚟分abc, 因為ek 算權威升學網站,所以好多家長會嚟攞料,一出呢個list,就真係所有以成績取決,其實都有唔少學校係用心辦學,老師亦用心教學,只不過生源唔靚又同時吸引唔到尖子,咁咪不斷無限循環loop lor造成「富者越富,貧者繼續貧」?由其傳統直資名校。

PTL_L 發表於 22-11-9 13:52
但有冇諗過,咁會令某啲學校唔係咁易番到身喎,如果真係純以成績嚟分abc, 因為ek 算權威升學網站,所以好 ...

我記得睇過一篇訪問,係沙崇前校長,講解佢哋點樣用小班教學,又高度強化英語學習,從而令學校向上爬。
排名係反映現實,係家長選校時很重要嘅資料,亦係對呢啲肯進步嘅學校給予肯定。正面d睇,亦都係對弱校一種激勵。

hkpapa852 發表於 22-11-9 11:01
用今年既資料去睇
Bio重複咗

hkpapa852 發表於 22-11-9 11:44
不少所謂B2A中學人均應考科目其實都係得5.X科

所以宜家中學畢業,都唔知學識左啲咩?

DD仔 發表於 22-11-9 13:26

我都係咁話,想知

但有冇諗過,咁會令某啲學校唔係咁易番到身喎,如果真係純以成績嚟分abc, 因為ek 算權威升學網站,所以好 ...

淨係望下個1A list, 有啲由細聽到大既「名」校已經落馬⋯

你可以諗家長想揀唔代表細路一定入到
再者唔係個個都係數據行先

hkpapa852 發表於 22-11-9 12:43
一時諗唔到今個月邊間行畢業禮
我淨係知呢個月應該YWC會出咗份DSE成績詳情俾中學部家長, 唔知有無人會分享
...
咪就係m兄日提夜提嘅港華。平時追帖好貼嘅佢竟然唔回應我

DD仔 發表於 22-11-9 14:01
我記得睇過一篇訪問,係沙崇前校長,講解佢哋點樣用小班教學,又高度強化英語學習,從而令學校向上爬。
排 ...
呢D只係"校方"既講法

客觀資料:

- 限制選修3科人數, 不協助學生報自修DSE科目 (學校有PPT講)
- 學生成績不達標要留班, 甚至勸退 (早兩年有沙崇家長係EK分享過)
- 從校務報告可見, 成績上升個幾年, 同一屆學生, 由中一至中四人數合共流失超過20% (以地區達B1水平既中學嚟講係極少會有咁高流失率)

hkpapa852 發表於 22-11-9 17:07
呢D只係"校方"既講法

即係話用鄧顯嘅方法。
Band2/3要上位,可能都要先行呢條路。
戰爭勝利者都係要踏過枯骨萬里。
當然,我都相信同時間,學校係有喺教學上做咗好多工夫嘅

再借問伍華中學,李求恩中學八十年代是否係名校?唔係好熟。

hkpapa852 發表於 22-11-9 17:07
呢D只係"校方"既講法

保一都有勸退,能夠留級都俾機會留,唔值得留就婉轉啲叫轉去更適合嘅學校。
‹ 上一主題|下一主題