用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

gabejang 發表於 22-11-8 14:55
冇人話廢,不過你話「主力」我有質疑。你都可以唔同意

我所講嘅「主力」,係相對於其他選修科目,唔係話學生嘅CEM能力主要來自學校

Zleep 發表於 22-11-8 13:03
但大學揀科,要靠選修科搶分
我覺得選修科自己揀,正常應該係可以做得再出色一點,以1A 水平的學生,只得2 ...

咁荃官都好坦白, 有埋各科"全港5+"做照, 一睇就知每科都只係比"全港5+"好少少

仲知道佢每科有幾多人讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

19801980 發表於 22-11-8 15:13
請問什麼是CEM?
中英數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

人地樓主間林護上智,講講下個帖變左hkpapa/miriam果啲中學DSE成績帖。

個人認為,對「去意已決」的同學,末代LS/CS科根本唔會哂時間去讀,而中文科亦未必會全力以赴。反而專攻數學同另外三個X,而英文又至少保到4的話,咁在外面
的升學亦不乏選擇。所以「完善左制度」後的公開考試,大家的目光都未必再拘泥於中
英數吧。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

DD仔 發表於 22-11-8 13:18
點解會有火藥味呀?
我都冇諗住同你抝,我只係話CEM%係最重要而已。
咁我又真係冇睇過荃官嘅數 ...
我講笑咋,見你之前話咩火藥味,唔駛驚,我地冇沖突。之前係真係有個帖講百周vs QC, 成三十幾頁好似,講到火紅火綠

我係同意cem 都重要,但c同e 都係要浸出黎的,好難一下子開竅撻著就爆星。
相反,自修科好多時都係揀對了科的同學會突然間明哂之後就進步好快,所以我比較關心選修科多於cem 的原因。加上c 同e 的5** 比率實在太低了,全港得1%左右。

Yanamami 發表於 22-11-8 15:26
人地樓主間林護上智,講講下個帖變左hkpapa/miriam果啲中學DSE成績帖。

呢個帖喺80樓(第4頁)已經有結論(如果樓主同意的話)
之後嘅,都係延伸,而且係好有意義嘅延伸。
喺依個情況下,版主會唔會關帖㗎?

Zleep 發表於 22-11-8 15:51
我講笑咋,見你之前話咩火藥味,唔駛驚,我地冇沖突。之前係真係有個帖講百周vs QC, 成三十幾頁好似,講到 ...

咁我哋都係講5+啫,唔係5**
但你都未答,揀百周年定QC?

DD仔 發表於 22-11-8 15:59
咁我哋都係講5+啫,唔係5**
但你都未答,揀百周年定QC?
出年先開帖問
我都想有得揀,個衰仔音視好差好差。。。。。頭痛中

引到PAPA出關

gracelam 發表於 22-11-6 09:23
pre s1唔清楚,只知中一2班精英班學生來自5湖4海,甚至住港島區都有,當然亦有啲雙仁學生嘅。
...
好似係2班補底. 唔係精英

bananaGi 發表於 22-11-8 16:25
好似係2班補底. 唔係精英

一班精數,一班精英,2班精英班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 22-11-7 09:58
認真講, 雖然上智過往DSE成績出色, 但其實我一直都無當佢係B1A, 佢只係"接近B1A"
睇下咁多年嚟既成績:
十分有用的數據

言歸正傳, 如果齋睇成績, 其實無乜好比較吧?

林護

上智

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

整體4+比例

4主科4+平均

2011-2012

2012-2013

72.67%

~36.63%

70.60%

71.58%

2013-2014

79.57%

46.37%

71.00%

73.10%

2014-2015

78.37%

66.40%

67.25%

2015-2016

82.27%

76.88%

2016-2017

75.83%

71.70%

2017-2018

80.73%

74.23%

2018-2019

78.40%

41.53%

76.85%

2019-2020

82.40%

41.57%

75.18%

2020-2021

78.00%

36.00%

68.00%

70.75%

2021-2022

80.33%

~52.28%

44.33%

70.85%

Poyau 發表於 22-11-8 12:10
SMCC 接龍後整體5+/4+較之前低
不過拔尖補底表現要考慮生源限制

突然間好唔明白, 點解要接龍

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:46
我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...

hkpapa852, 好感謝你既B1A表

Yanamami 發表於 22-11-8 10:23
不是有與無的問題,是功夫有沒有做好的問題。天神加自己小學,何止衹有一班補底班?聽聞仲係得廿幾人,其實 ...

其實家長都好大阻力, 自己都係家長, 有D人入左就算, 學校既事.   有幾多個會真心配合?

愈係多呢D家庭, 學校就回歸基本步, 做HW, 操PAPER, 比QUIZ. 不停追趕下去.

bananaGi 發表於 22-11-8 16:52

其實龍校本來係俾學生唔使擔心升中,可以更多化發展,但依家,好似SMCC, 成績滑落咗,學校仲更加谷,係有d諷刺

bananaGi 發表於 22-11-8 16:52

EDB教改時有以下要求:
各間有小學部既中學必須檢討直屬/聯繫/一條龍既升學安排, 當年所有嘉諾撒學校都無"脫龍"或"減低"升中要求(如沒有把直屬變聯繫), 甚至SMCC將"直屬"變做一條龍

其它名校為咗保存"名義上"既一條龍, 紛紛轉做直資 (當然之後"直升"又有篩選機制), 此消彼長之下, 成績自然有差距

話說SMCC未接龍前, 表現絕對不比4大女直中女霸王外的其餘3大差, 甚至更好:

整體4+比例

整體5+比例

Remark

2011-2012

80.40%

37.90%

2012-2013

80.10%

42.80%

2013-2014

80.50%

44.50%

2014-2015

84.76%

51.63%

2015-2016

86.30%

50.60%

2016-2017

83.30%

43.70%

接龍後第一屆畢業生

2017-2018

*33.43%

2018-2019

66.81%

33.19%

2019-2020

69.60%

34.30%

2020-2021

72.70%

35.50%

2021-2022

hkpapa852 發表於 22-11-8 17:08
EDB教改時有以下要求:
各間有小學部既中學必須檢討直屬/聯繫/一條龍既升學安排, 當年所有嘉諾撒學校都無" ...

SMCC 2018年整體5+/4+
據以下分享 37.6%/79.3%

SMCC 2018年成績 #11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3796154&pid=48185816
‹ 上一主題|下一主題