用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

焯媽媽 發表於 22-9-13 20:35
科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
佢考慮過決定唔住宿舍、因為:
1)嫌貴
2)有潔癖,怕遇到唔整齊嘅同房
3)多器材要用:每日必定用洗鼻機洗鼻再用內衣洗衣機洗內衣褲(每曰換兩套)
4)小麥雞蛋敏感,得兩間飯堂某幾個餐啱食,又不大喜歡食肉。
如果自己煮,校園只有一間百佳,好難買到材料煮餸。

ANChan59 發表於 22-9-13 20:51
你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve, ...
係,我差點忘記了。
我一直以為係課程安排的特色,上中文堂要和中文系同學一齊上,上英文堂要和英文系同學一齊上。
所以上數學堂要和數學系同學仔上。

因為個個同學都好勤力讀書,(讀得又玩得那種!) 所以要保持高GPA都唔容易。

YolandaTam 發表於 22-9-13 21:32

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

https://cbmessocamp.wixsite.com/ocamp/about1-c6rx

住宿舍其實係好睇性格,有人用盡方法住宿,
有人覺得住宿舍缺乏家庭溫暖呢!

焯媽媽 發表於 22-9-13 22:16
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

多謝你

pccw2017 發表於 22-9-13 13:48
HKUST - HK University of Stress of Tension 嘛 !  我的年輕人JUPAS一開始就話點都唔會選呢間. ...

我的年輕人JUPAS一開始都係話點都唔會選呢間

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:18
長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦 ...

我個年輕人, 仲未去主動識朋友, 真擔心.

EmilyMami 發表於 22-9-14 12:11
我的年輕人JUPAS一開始都係話點都唔會選呢間
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科大

小時了了 發表於 22-9-14 14:16
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科 ...

我兩個囡又係聽埋d好chur傳聞,吾心儀呢間,呀細好想入cu,話風氣好,但最後入吾到A1, 跟家姐一樣入左KongU⋯⋯

小時了了 發表於 22-9-14 14:16
孩子由S1補習補到依家S6數學阿sir,科大數學系畢業,聽阿 sir 傾偈聽得多科大壓力大,孩子亦無一絲想法報科 ...

阿女只放一科UST响Band B, 佢自知係懶散慣,放榜前都驚派咗入去。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我女已經帶小煎Pan加個小煲仔返宿舍煮面,通粉之類,佢話平時早食飯,早餐又要自己準備!

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。
入到大學另一回事!好中!
我仔中同 dse數考得好,入科大讀數,讀到好大壓力好唔開心。。。而我仔數亦不差,入左 CU原本year 2想讀數,但話真係難,同中學完全唔同

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:18
長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦 ...

乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course但唔同lecturer教都可以唔同卷添! 難以觸摸

講開早堂真係咩回憶都返晒來!我覺得早堂氣氛最好,度度都鬼咁多人迫lift迫扶手電梯迫cafe迫LG1先係大學的節奏。

如果lunch去飲茶又係開心!衰在而家max坐到8人,遲d解禁就更熱鬧了! school of business係最有朝氣的一群, 叫女女努力享受year 1,建立多些友誼,留個美好回憶

Titi 發表於 22-9-14 20:32
入到大學另一回事!好中!
我仔中同 dse數考得好,入科大讀數,讀到好大壓力好唔開心。。。而我仔數亦不差 ...

係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to statistics 去另一個lecturer的堂。上咗一堂,朋友問我讀邊個class,我答咗之後就嚇到面到青!原來有分嘅,佢地pre-reg係會睇下你有無讀過AL數,所以pre-reg嗰班係成班文科生為主。但我改咗讀成班係讀過AL數的。結果讀到眼坦坦,拎7x分都below mean。伏到一個點!但隔離班出得淺d,個mean又低d。

真係忠告嚟,讀U咩course都可以亂take,但數理為主的科目的elective或common core/soci, 真係三思!真係量力而為

Augesttime 發表於 22-9-14 21:58
乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course ...

又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享!

Augesttime 發表於 22-9-14 22:07
係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to s ...

而家改善咗,例如 Calculus 1B (M1/2 人 year one 數學課)而家係有一組專門俾有心 major pure math 嘅同學,我女呢啲凡夫俗子就識得避嘞。

YolandaTam 發表於 22-9-14 22:07
又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享! ...

Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下人地點用最少嘅家當去佔領讀書的小枱面!好多好笑嘢睇到,好多人當咗第二個家。當年俾食d小食添!有d人食到卜卜聲,食糖飲coffee又好香!去親libra就好快肚餓,而家無得食啦,捱住餓讀就辛苦了。

我記得當年有次考試讀到好夜,淨好少人,隔離位有人掛咗個bra(應該係,見2面嗰2個型狀)係椅背頂,搵件外套蓋住,佢自己就伏低瞓咗覺,我果刻覺得好得意,讀到吽都醒鬼晒!最後嗰個人醒返來,拎住外套成抽嘢去咗toilet..... 整理好。後來走喇,先知原來佢同我同hall上下樓層的。住hall有樣得意,就係覺得校園融入咗生活,例如去libra個廁所同去hall個廁所無咩分別,都好relax,再無街唔街外廁所之分。

我都唔知自己講緊乜,但大學實在太多光怪綠離,乍驚乍喜嘅人生筆記本,記錄咗好難忘歲月!

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

睇字都覺得好笑,好有畫面

回覆 焯媽媽 的帖子

你兒子入嘅係神科,當然個個同学都有番咁上下斤両,
一下砌足4年,搏first hon,一下放下自己,量力而為,保住2:1,輕鬆好多。如果 scenario 1搏唔到,又係2:1,咁就要自己取捨!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講開又講, 我女數學本身唔差, REG科前CU有TEST, 結果要讀多一科淺D既數學, 現在努力中。

回覆 Augesttime 的帖子

我都好懷念大學生活。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊