用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三綫小學的級頭
樓主: shuiyu
go

三綫小學的級頭   [複製鏈接]

shuiyu 發表於 22-9-9 10:21
我買了一套書,從P1到 P6的奧數教材和練習。學校簡單,希望給予他一些挑戰性。所以他雖然自學,但自學了很 ...
一個小朋友為了鐘意既野去做,就唔會覺得時間浪費及辛苦,且效果永遠都係比刻意去做的好.

天外之人 發表於 22-9-9 10:43
咁我又唔太認同,中文好唔一定要大量去練習及練寫,我小朋友小學6年冇咩刻意去練習和練寫一樣都可以有好文彩, ...

小兒難點在寫字,覺得寫字枯燥無味。目前寫文章需要查字典,完成一篇像樣的文章需要幾個小時。這導致他很怕寫文章,越不練習,速度就越慢,形成惡性循環。其實他寫作的思維還是可以的,邏輯性很強,也能旁徵博引。

如果前設係入到B1A中學, 三線小學入到個班唔一定小學6年輕鬆過3C入到個班, 難道樓主個奧數獎唔使操題, 準時入去比賽場地坐底比賽就拎到?? 所以我唔認同有網友話3C個班會羨慕三線小學入到B1A個班, 反而應該心態係欣賞三線小學家長, 佢背後出的力, 一定比3C家長多, 因為3C學校已經舖好你條路, 三線小學家長就要自己一手一腳幫小朋友舖。
其實唔好一聽3C個名, 就覺得讀個班小朋友一定無童年, 試諗下3C個班只需要應付到學校課程已經OK, Keep住係全級50%自行/直資基本已經有著落, Keep住全級70%都已經一定派到你b1學校, 三線小學可能得頭幾名係b1, 呈分次次唔考第1基本自行B1A都bye bye, 咁睇就真係好大壓力。正如唔好一聽專業人士個名就覺得一定有錢過倒垃圾公司老闆一樣。

spade    發表於 22-11-24 13:40
Pano    發表於 22-11-20 03:07
bettyay    發表於 22-9-9 18:36

shuiyu 發表於 22-9-9 11:04
小兒難點在寫字,覺得寫字枯燥無味。目前寫文章需要查字典,完成一篇像樣的文章需要幾個小時。這導致他很 ...

語文還是要浸淫才行。沒興趣寫字則唯有培養興趣去看書。看得多自然寫得順。
有些B1A學校的叩門考試,中英文科什麼也不考,就要你根據題目各寫作一篇約400字的文章。
一篇文便可看到考生審題/思路/表達力/文法/修辭/字/標點等的能力,任何一方的欠缺也無所遁形。
不過你小朋友級頭,可能自行已可搞定,自行主要看RO排名和面試。RO你也掌握,面試練熟下便成。

gigayan 發表於 22-9-9 11:59
如果前設係入到B1A中學, 三線小學入到個班唔一定小學6年輕鬆過3C入到個班, 難道樓主個奧數獎唔使操題, 準 ...

是,為了不讓他坐井底之蛙,自我滿足,我們的確給了很多心思。雖然沒有在外輔導,但在英語數學語文,我們做父母的,在買書方面和培養他自學能力上,頗花了一番功夫。

bettyay    發表於 22-9-9 18:37

jesswu 發表於 22-9-9 12:03
語文還是要浸淫才行。沒興趣寫字則唯有培養興趣去看書。看得多自然寫得順。
有些B1A學校的叩門考試,中英 ...

多謝!很有幫助的信息!

回覆 gigayan 的帖子

講得真係好好,我地就係咁,三線小學,然後要努力keep級一,唔係覺得成績差跟唔上,而係學校程度淺,其實好多同學都可以考得好好,我女呈一卷好淺,會有同學滿分。。。個個同學成績相當接近,你答錯一題,名次已經差好遠,你得90分係唔夠的,要keep住級一壓力好大,驚突然一時失手,BAND 1位置不保,作爲家長真系放鬆唔到。

mmmandddy 發表於 22-9-9 12:21

講得真係好好,我地就係咁,三線小學,然後要努力keep級一,唔係 ...
  錫返唔好喊啦~~ 媽媽辛苦了!

多謝你安慰。

gigayan 發表於 22-9-9 11:59
如果前設係入到B1A中學, 三線小學入到個班唔一定小學6年輕鬆過3C入到個班, 難道樓主個奧數獎唔使操題, 準 ...

我很同意閣下所言。
我小朋友3C之一,由於學校配套已非常完善,課程亦十分充實,所以如果不追求神級,衹是b1a,甚至b1以內的話,目標非常易達。100人考70至80也不用恐慌。今年小朋友學校95%b1率(雖然今年係易左嘅),全級最尾5個都衹是去了b2. 所以其實好安全。
事實如我般不求上進,衹希望舒服過渡的家長(目標衹是B1),在3C也可從不補習,讀得非常優閑舒適。

當然,好多入3C的家長,志不止b1,而是要b1a甚至挑戰神級。這些有要求的便相對有壓力,是家長施加的壓力,而非來自學校本身。

反而我認識一些3線小學的家長,因為b1聯中衹有15個位可以上,全級150個個向住呢15個位衝,競爭之大可想而知。

我感覺在三線keep級頭比在3C keep中游更大壓力。三線級頭付出亦不會少。除非是難能可貴的天才級,跳上幾多線都如履平地級頭手到拿來,然而這些例子屬個別。

carmenlook    發表於 22-9-22 12:48
gigayan    發表於 22-9-9 12:34

jesswu 發表於 22-9-9 12:33
我很同意閣下所言。  
我小朋友3C之一,由於學校配套已非常完善,課程亦十分充實,所以如果不追求 ...
可能你小朋友係我小朋友師妹/師弟了, 我小朋友K校的。
你同我都係同一類家長, 一入學我們定下都係中游位置, 所以6年都輕鬆的。

很多同學上到中學之後, 成績都係非常之好, 佢哋雖然唔同校, 但考試仍會互相鼓勵。 不過呢1-2年多了同學離開香港, 佢哋個閱讀圈圈細咗了, 希望稍後有機會再Join返佢地啦。

係沒有十全十美的學校,這扇窗關左,另一扇窗戶會為你打開。我從未厚此薄彼。感恩之前3線學校,俾到時間空間讓佢摸索出適合自己的學習方法,積累知識。佢happy幼稚園畢業,入讀小一連abc都識不全。佢要是一開始就讀3C一定不適合,估計氣都喘不過來,當然3C也唔會要咁差的。一切都還只是開始,階段性總結下而已

gigayan 發表於 22-9-9 12:42
可能你小朋友係我小朋友師妹/師弟了, 我小朋友K校的。
你同我都係同一類家長, 一入學我們定下都係中游位置, ...

果然是師兄/師姐
你應該最明白我所講。外間總錯覺3C小朋友好辛苦,好大壓力,補習體藝不停。
我是第一身用家,係一直衹求開心學習保持前60%的家長。好多時有20-50%,有時失手跌到去70%,先推一推佢上返60%安全區,不用長期繃緊。

我同人講讀3C很舒服,測考少勁少默書,功課都唔多。考試前預1星期溫書便可。別人聽來以爲我吹水或扮勁呢。
當然,我這樣做法,在小朋友本身資質非超班來説,成績衹"夠用",係一開波已放棄爭取高峰,因為我和小朋友都怕辛苦。

jesswu 發表於 22-9-9 12:56
果然是師兄/師姐  
你應該最明白我所講。外間總錯覺3C小朋友好辛苦,好大壓力,補習體藝不停。
我是 ...
戰略相同 ~
用家話, 小學時不知幾輕鬆, 日日學校做晒功課返屋企就玩。一上中學, 好多Quiz Test Dict 反而勁唔慣

gigayan 發表於 22-9-9 13:13
戰略相同 ~
用家話, 小學時不知幾輕鬆, 日日學校做晒功課返屋企就玩。一上中學, 好多Quiz Test Dic ...

你哋K小學好happy呀!我哋A小學好忙呀,唔計讀書,有好多都要練樂器,玩樂團,排球隊嗰啲要練3,4日,不過大部份學生都係喺勤奮中有快樂嘅

DD仔 發表於 22-9-9 13:55
你哋K小學好happy呀!我哋A小學好忙呀,唔計讀書,有好多都要練樂器,玩樂團,排球隊嗰啲要練3,4日 ...

所以你地成績好d
K小學大部分小朋友都好開心。部分超班的小三四已轉神龍,亦有少量力有不逮的轉其他。
K小學都要一人一樂器,但不強制,音評時做到樂器評估便ok.
睇你要什麼,好似我不追求高峰,要舒適平衡,其實敢講,比好多二線官津小讀得更輕省。

jesswu 發表於 22-9-9 14:30
所以你地成績好d  
K小學大部分小朋友都好開心。部分超班的小三四已轉神龍,亦有少量力有不逮的轉 ...

不過聽聞你哋學術程度深d, 畢業生去到中學都係叻叻

DD仔 發表於 22-9-9 13:55
你哋K小學好happy呀!我哋A小學好忙呀,唔計讀書,有好多都要練樂器,玩樂團,排球隊嗰啲要練3,4日 ...

No pain no gain

A小出來就知起碼有一件樂器8級,打埋排球仲更加亮麗

DD仔    發表於 22-9-9 15:49

回覆樓主:

我哋就近近地讀地區一線,小朋友返學無咁辛苦
雖然無3C水平咁高,但又能保持一定水準,取其中庸之道,進可攻,退可守。

rabbittwin 發表於 22-9-9 15:46
我哋就近近地讀地區一線,小朋友返學無咁辛苦
雖然無3C水平咁高,但又能保持一定水準,取其中庸之道,進可 ...

其實地區一缐好難入,排111都冇乜可能抽到
‹ 上一主題|下一主題