用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三綫小學的級頭
go

三綫小學的級頭   [複製鏈接]

小兒在三綫小學就學,學業難度偏低,但讀得很開心。目前爲止成績是級第一,也有華夏盃奧數全國總決賽一等獎,請問去申請B1A中學希望大嗎?
   25    0    0    1

回覆 shuiyu 的帖子

看小學以往各年的入學中學名單,就可以推斷出來呀。如果有渠道,就打聽進band1A的同學是自行還是抽獎入。
我覺得不管怎樣,退一萬步來説,級一都是有機會抽獎入band1A中學的。

2jkidsfather    發表於 22-11-22 11:38

shuiyu 發表於 22-9-8 15:36
小兒在三綫小學就學,學業難度偏低,但讀得很開心。目前爲止成績是級第一,也有華夏盃奧數全國總決賽一等獎 ...
參考下你地學校以前考級一的師兄師姐入到什麼中學就知道

2jkidsfather    發表於 22-11-22 11:37

shuiyu 發表於 22-9-8 15:36
小兒在三綫小學就學,學業難度偏低,但讀得很開心。目前爲止成績是級第一,也有華夏盃奧數全國總決賽一等獎 ...

自行機會不大,大抽獎有機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我立埸間間小學學既野正常應該係一樣. 好像某些家長所講,可以參考一下學校多年升中入咩中學,但都不一定作準(因我大概睇我小朋友現在的中學,小學冇師兄師妹入過). 你小朋友若是冇補習情況下多年都維持級一,你可以嘗試,有機會自行時候的表現都影響很大. 最好小朋友選擇自行的兩間學校.一間進取一間穩入就好.

回覆 天外之人 的帖子

間間小學學既野係唔一樣... 津小都唔一樣

回覆樓主:

只要不是寶校,即使3線級一,入b1A學校概率也係非常大的。而且又有華夏杯全國一等獎。

bananaGi 發表於 22-9-8 16:39
回覆 天外之人 的帖子

間間小學學既野係唔一樣... 津小都唔一樣
我所指基礎野

朋友個仔係屯門3 線小學級一無校外奬,自行區內兩間B1A都失敗/後補。相信是受限於全港RO。
你小朋友有奧數獎應該會加返分.

朋友囝囝最後入返乙一/自一間學校,上年S1級二十幾名,今。

唔需要睇低自己,朋友同我講什麼3私1直的小學全級30名內才有些什保障,30外的入到B1a 多是抽入!

回覆樓主:

之前share 過呢條link ,三線級頭入Band 1校,再睇番佢今年中一,個女仔都係考級一。

2021鮮魚行
https://topick.hket.com/article/2928043/%E3%80%90%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E3%80%91%E4%B8%AD%E7%94%A2%E7%88%B6%E6%AF%8D%E8%BA%AB%E6%95%99%E9%96%B1%E8%AE%80%E7%9D%87%E5%8D%A1%E9%80%9A%E5%AD%B8%E8%8B%B1%E6%96%87%E3%80%80%E9%AE%AE%E9%AD%9A%E8%A1%8C%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%B0%8F%E5%85%AD%E7%94%9F%E8%8B%A6%E8%AE%80%E5%8D%87Band%201%E8%8B%B1%E4%B8%AD

2022銘基
https://www.cccmkc.edu.hk/tc/%E6%A6%AE%E8%AD%BD%E6%A6%9C

73662710    發表於 22-9-9 09:41

回覆樓主:

如果自行可以給面試機會,對小兒還是有點信心的。他沒有上過補習班,學校作業少,讓他有很多時間閱讀,中英文都還可。

天外之人 發表於 22-9-8 16:30

我立埸間間小學學既野正常應該係一樣. 好像某些家長所講,可以參考一下學校多年升中入 ...

多謝!

三線級頭有人自行入band1A
同屆有人自行入跨區band1C

仔仔錫錫你 發表於 22-9-8 18:32
唔需要睇低自己,朋友同我講什麼3私1直的小學全級30名內才有些什保障,30外的入到B1a 多是抽入! ...

那你朋友真係聽來的流料,3私2間在九龍城校網,1間在深水埗校網,佢地band1A都有60%-70%,也就係有60人以上去左band1A,你得意思係一半30人係抽入?邊個學校band1A可以有30人抽入?雙仁,兩軒佢地2次抽獎都冇30人。可以很負責的告訴你,3私的band1A絕大部份係自行同叩門入的,年級前50名都係有保障。而且佢地都有band1A合作學校,根本唔使擔心去處,還抽獎入,真係好笑。不過話說回來,唔需要同3私1直比派位。你只需同佢地比有無快樂童年,你就完勝了。學習又讀到,還係年級第一,有更多自信,有玩到。如果最後都能去到band1A,唔知有多少3私1直人羨慕。試問讀緊3私1直,真正有多少人係完全適應,讀得開心得呢

HK-MAN    發表於 22-9-9 08:03

簡單啲來講 發表於 22-9-8 19:41
那你朋友真係聽來的流料,3私2間在九龍城校網,1間在深水埗校網,佢地band1A都有60%-70%,也就係有60人以 ...

有得必有失:)

那你朋友真係聽來的流料,3私2間在九龍城校網,1間在深水埗校網,佢地band1A都有60%-70%,也就係有60人以 ...

尾段唔太認同,3C 入到b1A嘅通常都唔係死頂6年出嚟,仲有入到b1A後,3C個班通常都輕輕鬆鬆鄧梓峰咁過渡埋個初中,所以無話邊個羨慕邊個,最終都係老生常談讀到適合嘅學校就對小朋友最好。

angelanala    發表於 22-9-9 11:22

gigayan 發表於 22-9-8 21:10
尾段唔太認同,3C 入到b1A嘅通常都唔係死頂6年出嚟,仲有入到b1A後,3C個班通常都輕輕鬆鬆鄧梓峰咁過渡埋 ...

個人認為3私係拔高比較多,一上來就係,如果小朋友幼稚園基礎超班,那讀小一冇問題,但也只是小一,如果乜都無做,只弄學校野,小二就会落後,所以小學階段兢兢業業最終會在小六輕鬆些。當然整個初中估計會更輕鬆。因為在6年級,3私top果點,英文已經達到grade9水平了。但就我本身而言,我系反對在年幼階段就發力,小學就要達到某些水平係要付出更多的,相比中學而言。因為理解力未達到,年齡的限制,所以要操練更多才能彌補,但到中學同樣野可能一遍就能理解。但如果認為3C能把基礎打好,中學就能輕輕鬆鬆,其實並不值得。真正在3C讀得如魚得水的係已經習慣左這種學習模式,在中學學業輕鬆環境下,依然能保持旺盛求學動力,自我要求高,學得更多

Arabellahk    發表於 22-9-9 15:39

我會*更簡單啲來講* , 倒垃圾公司老板有錢過好多專業人士,短褲拖鞋入銀行,隨時褲袋一舊兩舊。

三私一直前列競爭確係比較大。但要犧牲快樂童年去讀,本人又不敢苟同。小朋友在其中一私已畢業,眼見大部分同學都有愉快的學校生活。壓力確是有,但壓力大不大則視乎家長肉緊程度。老實說幾多線的小學一樣有人感大壓力或較小壓力。
我要求非常低,不求前列,不補習,衹求操行好交齊功課,小朋友在非常低壓力下完成小學課程,位置衹保持中位甚至中下,升中也有着落。事實上最低層(大約最尾15%)的同學們也考到或叩入1B,1C學校。
樓主小朋友在三綠級頭,有可能能力在二線一線也是級頭,所以b1a直資一定去試(考直資零成本),結果可能十分驚喜。
‹ 上一主題|下一主題