用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於閱讀
樓主: 慢遊
go

關於閱讀 [複製鏈接]

honeybibibibi 發表於 22-8-31 22:50
我同你情況一樣
由細到大都伴讀
小朋友升小三,我仍有睡前伴讀。

希望我小朋友都可以好似你小朋友咁!我要繼續努力

回覆樓主:

我仔由細到大都係英文底,小一先開始學習中文,就讀英文小學.但中文竟然係咁深.我係係呢半年同阿仔惡補中文,冇補習.但阿仔由C與D之間拉到上B.唔係話佢特別叻.只係我覺得有心就事成.再加上而家我畀阿仔睇叮噹.佢覺得故事搞笑同有趣.其實裏面嘅中文字好多佢都唔識讀.但佢好有興趣繼續睇落去.然後有啲重複或常見嘅中文詞語.佢就會問我咩意思點解.我覺得唔好迫佢學好中文.等佢自己問你會事半功倍!

回覆 慢遊 的帖子

你可以google一下大聲朗讀好處。

聽、說、讀和寫。朗讀涵蓋聽、說、讀.

是的。..必須堅持。e.g 我先讀 5 句,然後孩子讀1句。

.....尤其是在對話,因為我們可以假裝角色扮演。它應該使閱讀變得有趣

我是在一次家長分享中了解到的。家長說老師教他和孩子一起朗讀,提高中文
然後我遵循這種方法,我喜歡這種方法

notcool 發表於 22-9-1 19:51
回覆 慢遊 的帖子

聽、講、讀和寫這順序方法教育小朋友係最好,訪間太多家長小朋友未入或在幼稚園時候,就已經越級去到寫的階段,大部份去到此階段的小朋友,對學習基本上已產生討厭之心,更何來提高學習閱讀興趣.

我從來唔迫朗讀
大約1歲左右開始伴讀
K2 開學頭自行閱讀英文小說
K3中文亦能自行閲讀故事書

要引起小朋友閱讀興趣

加油!

notcool 發表於 22-9-1 19:51
回覆 慢遊 的帖子

多謝建議,等我試下!

mimi222shi 發表於 22-9-2 10:24
我從來唔迫朗讀
大約1歲左右開始伴讀
K2 開學頭自行閱讀英文小說

其實我小朋友係好鍾意我哋同佢親子閱讀,唔講會唔開心。已經講咗個半鐘,都唔夠,要我哋繼續講。所以我覺得佢係好鍾意,但字量唔夠丶無信心,以致佢覺得我哋講,好過佢自己睇。

j927tijs 發表於 22-8-31 23:32
我仔由細到大都係英文底,小一先開始學習中文,就讀英文小學.但中文竟然係咁深.我係係呢半年同阿仔惡補中 ...

所以我都有懷疑過係選材問題,要貼近佢 level得嚟,又要有趣

小朋友喜歡伴讀,可能是喜歡和爸爸媽媽相處的時光。
我女小時候,我一直伴讀。後來,我讓她自己讀,她不肯。我問,爲什麽?她說,如果我自己會讀,媽媽就不陪我了。我說,媽媽依然會陪你,但媽媽要返工,你自己放學之後,整個下午可以先自己閲讀呀,然後媽媽放工依然會陪你。第二天,她就開始自己閲讀了。

再補充,之後,她會自己閲讀之後,好快的,就喜歡自己讀了,不再需要我伴讀,只需要我坐在她旁邊,她看她的,我看我的。剛開始,我自己是不習慣的,覺得自己被抛棄了。

200904 發表於 22-9-2 11:11
小朋友喜歡伴讀,可能是喜歡和爸爸媽媽相處的時光。
我女小時候,我一直伴讀。後來,我讓她自己讀,她不肯 ...

多謝你提醒我呢一點,我忽略咗呢個因素。等我再同佢傾下,試下你個方法。謝謝!

慢遊 發表於 22-9-2 11:00
其實我小朋友係好鍾意我哋同佢親子閱讀,唔講會唔開心。已經講咗個半鐘,都唔夠,要我哋繼續講。所以我覺 ...
我仔係幼兒期,係日日追住我伴讀
‹ 上一主題|下一主題