用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引) ...
樓主: 暴龍Daddy
go

(新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引)   [複製鏈接]

家長選擇用腳投票寧願付費也要入讀直私是希望小朋友能夠獲得政府提供的免費中小學教育機制以外的其它東西或更多例如:

能按意願選擇學校,關愛,語境,第四方語言,活動教學,小班教學,一條龍,IB, IAlevel 學制,音體藝發展….以上都係香港教育機制以外小朋友在學習過程中可額外獲得嘅附加

所以不能夠單純以DSE成績,來比較直私同官津學校邊間好.

有人形容過,如果只係講居住(讀書),同樣水平官津同直私分別可以用公營房屋同私營房屋比喻,公營房屋價錢平 (免費),地點優越 (中小學校網配套),交通方便(鄰近屋企),實用率高(Dse 成績好),生活配套設施齊全 (有世襲生必收生)
私營房屋,價錢貴 (要比學費),有會所 (提供考Dse 要求以外嘅野),屋苑設計有心思 (一般外觀比較新穎懂得包裝比較容易吸收有能力學生),屋苑設施應有盡有(一條龍,升中保底,外籍老師,語境…),管理比較貼心 (因為學生係出糧老闆,校方會比較關注學生及學生家長感受)

如果香港教育制度符合你所需,其實小朋友只要能讀一間一線官津學校就讀中小學已經能符合到小朋友日後入大學保障,但如果你想小朋友在學習過程中能夠得到更多增值,更多選擇,揀直私絕對係一個更好嘅選擇

每個人對讀書要求唔同家家所求不同,只可以說有能力(金錢及小朋友符合直私須求)自然可以有更多選擇及要求,公營私營房屋都有得你選擇

Marris 發表於 22-8-22 17:52
家長選擇用腳投票寧願付費也要入讀直私是希望小朋友能夠獲得政府提供的免費中小學教育機制以外的其它東西或 ...

還有一點就是鄰居(同學和家長)的質素。

retriever 發表於 22-8-22 13:52
唔係絕對, 但背後有一定道理. 始終人用腳用錢投票, 這些人不是傻的!
講下笑咋, 唔使咁認真

英華 vs 喇沙

fwstides 發表於 22-8-22 22:06
英華 vs 喇沙
喇沙小學部只有85% 學生能入讀中學,英華係一條龍中小學

唔講其他好處,大部分直資淨係有一點已經夠吸引,同學資質不會差太遠、家庭理念相近,更有效地一起進步

chitchit0520 發表於 22-8-22 18:06
作為一個小孩由一線津升讀B1直資中學的家長,我覺得一線津比直資小學抵讀。
津校學生家長都較參差,部分人 ...
非常同意

以前幼稚園我小朋友兩個朋友一個係某地區一線小學一年級的級一,另一個另外一個一線小學級三
幼稚園 k3 的時候成績都排在我小朋友後面
如果呢個小朋友在我小朋友的小學讀書,幾乎肯定排在我小朋友後面
所以係免費小學讀書有時候係策略性留力,畢竟去到考大學依然慢慢長路

如果沒法確保小朋友係直私排係中間或前列,可能讀免費小學更有好處

muimui125 發表於 22-8-23 00:43
唔講其他好處,大部分直資淨係有一點已經夠吸引,同學資質不會差太遠、家庭理念相近,更有效地一起進步 ...

同學程度差不多,已經好好。老師更好設計課程。

Azzurro 發表於 22-8-23 08:47
非常同意

以前幼稚園我小朋友兩個朋友一個係某地區一線小學一年級的級一,另一個另外一個一線小學級三
"三歲定八十"?
K3就睇到往後的學習成績?

Zleep    發表於 22-8-23 23:37

Azzurro 發表於 22-8-23 08:47
非常同意

"如果呢個小朋友在我小朋友的小學讀書,幾乎肯定排在我小朋友後面"

呢句唔明白係咩野道理.

成績排名, 太多因素影響.

讀什麼學校, 應該係追求一些把握大的方面.

樓上有人提及入讀直資小學會早催谷? 這點我唔太理解..
意思係想入讀直資小學就要在幼稚園時催谷先入到直資小學, 還是入讀直資小學後就要催谷?

chitchit0520 發表於 22-8-23 11:22

如果確定自己和孩子係遇強越強就係
咁要睇下係讀邊間直資啦直資都有分唔同級數, 唔同教學方式既...

回覆樓主:

我自己buy直資學校的其中一大原因是直資多一條龍學校。

官津學校的一條龍全部都是世襲、抽入,只有幾個靠實力叩入的。其實這對沒有父母蔭和運氣的小朋友來說很不公平。而且大多官津學校的一條龍都不是全部學生可以直升中學。

但是直資學校大多是靠小朋友實力考入。當然,有些直資學校都會睇父母是否畢業生,但機會已比官津校多。

讀一條龍學校的好處是小朋友不用只顧呈分和學術,學生可以發展其他方面的興趣。

我總覺得小朋友讀書的世界應該不只有讀書和學術,應該發展多方面的興趣,讓小朋友享受學習,喜愛上學。

一個只有10歲,11/2歲的小朋友被迫要面對呈分的壓力。你知道那種壓力對一個小朋友來及家長來說是多大嗎?為什麼要小朋友面對這樣的壓力?讀書,追求學問應該是開心的事。

坊間有些對學校的評價只看學校的學術成績,我不敢苟同。

我們放棄了一間所謂‘’超級‘’,學術超勁的學校,而選擇了活動教學一條龍,就是希望孩子的世界不只有讀書,要均衡發展。

YY_2011 發表於 22-8-23 11:53
我自己buy直資學校的其中一大原因是直資多一條龍學校。

官津學校的一條龍全部都是世襲、抽入,只有幾個靠 ...
係呀 我認知係部分一條龍直資小學就係主張唔催谷 有家長就係唔想咁催谷小朋友所以揀呢類直資
咁當然亦有家長嫌中學成續唔夠top而唔揀
這都是唔同家長各有所好 最緊要揀間啱自己理念啫

medicine 發表於 22-8-23 10:29
"三歲定八十"?
K3就睇到往後的學習成績?

我清楚講明係小一了

回覆樓主:

不少官津到高小會按學生程度分班,同一班程度分別也不會太大
直資制度基本上收同一背景的家長,看升小的激烈戰況大概了解是哪一類。大家差不多程度, ‘優秀’, 家長會認為對教學有利,但如果我係學生,資質稍有不足,日日見住出力學習的家長和同學,試問點建立自信。同學程度參次有助建立自信。呢方面可接觸吓直資學生和官津學生的看法。

因此,我同意除非小朋友係中上或以上,如果唔係,讀直資未必有利,始終直資家長都係出力的一群,將標準提高

至於小朋友係咪中上,升小時點會知道,大部分係家長助力…而如果直資小學教學係咁無敵,點會有人跟唔上、留班、中途轉走…

‹ 上一主題|下一主題