用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引) ...
go

(新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引)   [複製鏈接]

(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?
   10    0    0    0

回覆樓主:

學生質素,學校硬件。

1. 學生家庭願意為小朋友讀書付出金錢,起碼是重視小朋友教育
2. 學生經過挑選,程度不會差異大,無須分精英班增加學生壓力
3. 直資學生減少爭奪名次壓力,可投入更多時間於興趣方面
4. 直資學校可以挑選適合學生程度既教材,自主性較大
5. 直資學校除左收家長學費外,亦收政府資助,資源較多. 英文老師亦比一般官津多
6. 部分直資學校可提供海外考試課程
7. 全港學生1/3是band2, 1/3 是band3, 部分直資學校可一條龍直上band1中學部.
8. 部分直資學校要求一人一樂器,官津難於要求大部分學生都咁做
9. 一條龍學校中小學銜接較好,中學發現學生既問題,可以及早返饋給小學改進.

以上各點可能是甲之熊掌,乙之砒霜.
最後都是睇家長理念,小朋友適合程度.
有家長認為多操練基礎更扎實,亦有其道理. 直資官津各有不同,不可一概而論.
適合自己小朋友既學校就是最好.起碼小朋友覺得返學是開心既.

暴龍Daddy 發表於 22-8-19 17:35
(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?  ...

無中學嘅直資小學有其吸引力
陳守仁 三私一直 升中成績亮麗
嶺小 關愛之選 升中成績亦 OK
林文燦/ 圓玄/ 李宗德 亮點為英小

陳守仁
嶺小
林文燦
圓玄
李宗德

另外有啲直資有雙班主任,有啲語境好,有啲小班

間間都有其賣點

回覆樓主:

資源 ~ 直資收學費亦有政府津貼,資源比較豐,很多都是小班教學或分組上課,較能夠照顧每位學生的需要;課外活動選擇多,學生學術與體育藝術發展較均衡。

師資 ~ 官津校老師很多是鐵飯碗,比較因循守舊,老師教法傳統,英文老師多港式口音。直資學校老師比較年輕有活力,教法相對活潑。

課程 ~ 直資課程和教法比較生動活潑,很多都主張活動教學,愉快學習。評估範圍多數拆得細;但很多官津校測考範圍比較大,小朋友一次過死記硬背一堆課文,會很辛苦。

同學 ~ 直資學校同學背景相近,父母都是有心於孩子的教育;但官津學校同學家庭背景和教養較大差異。

以上是概括而論,亦有個別的例外。所以選校一定要每間學校都深入了解。

感謝各位資訊

(新手一問 )請問大家選擇直資小學除部份為一條龍外 ,還有甚麼直資比津校吸引?  ...
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.

Arabellahk    發表於 22-8-22 14:36

我兩個小朋友一直一津,對我來說,直資學校多奬學金,甚麼奬都有書卷送,津校得張certificate,到6年級先有少少scholarship.  除此以外,冇乜分別。

pccw2017 發表於 22-8-20 15:45
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.  ...

某幾間神津每年堂費都唔少錢,當然就無直資咁貴

直資有得考,叫做有得自己爭取,
津貼一係計分,一係等運到,好唔實在

師資恕我直言, 唔係優點.
年年都好多直資教師轉去官津perm 位. 流失率高.
就算現役家長話點好點好. 到自己仔女入讀, 已經換第二教

考直資主要優點都係有啲嘢係自己掌握.
唔係大抽獎運氣為主.
其次就係校風, 直資家長都緊張仔女, 校風唔會太差.

Arabellahk    發表於 22-8-22 14:37

回覆 fasola 的帖子

直私流失率高係好認同,但有一點都要留意,直私老師全部合約,每年續約,做得差係會有被炒風險,加上家長有交學費就有要求,老師唔hae得;津校perm位基本上唔炒得,老屎忽hae教等退休嘅比例相對都高啲。利申:有屋企人教書,直資津校都教過,係好大分別。

直資優點在於你肯比錢、有實力,就可以跨區考你心儀嘅學校
抽官津(唔計叩門/插班)完全靠世襲制、父母蔭、靠住址、靠運氣,先抽到入去傳統名校或者所謂每區嘅熱門小學,同小朋友實力無關,非在你控制範圍
直資比津校吸引之處係你控制到入邊間小學而唔係比人控制入邊間

Orhome 發表於 22-8-22 01:05
回覆 fasola 的帖子

直私流失率高係好認同,但有一點都要留意,直私老師全部合約,每年續約,做得差係會有 ...

非常認同。

Little_Hazelnut 發表於 22-8-22 07:43
直資優點在於你肯比錢、有實力,就可以跨區考你心儀嘅學校
抽官津(唔計叩門/插班)完全靠世襲制、父母蔭 ...

非常認同。

pccw2017 發表於 22-8-20 15:45
因為直資要比錢, 津校唔使比錢. 本著平野無好, 好野無平的心態, 直資一定好過津校.  ...

唔係絕對, 但背後有一定道理. 始終人用腳用錢投票, 這些人不是傻的!

正如而家咁多人移民, 資金咁多留出, 但有關方面說, 香港仍然很香, 大灣區仍然很大!

一條龍不是重點, 看你龍左去邊!

少部份傳統名校轉直資一條龍, 係為了他們收生自主; 新興直資攪一條龍, 除左SELL 新型教學, 一條龍係怕煩, 怕管, 怕鞭策細路學業既一大佳音!

我覺得無論傳統還是新型直資, 無大好趣是生源. 簡單一點, 不少父母花費不菲讓小孩唸私幼提高英語能力, 但昇小最大問題是如何保持語境, 花金錢私補英語效果不彰, 因為不可能負擔太多課時, 方式亦未必能溶入生活. 反而唸直資的小朋友, 蠻容易找到友伴, 特別女生, 繼續他們的英語世界, 無論關看書, 看片還是打機 !

其實你睇下升中小六同學的取向
其實大部分有能力選擇都會選擇直資中學(主要冇人想等自行分配/ 統一排位)
久而久之,中學直資吸收越來越多成績好同學,免費中學呈現下滑狀態

好似股票市場,你估個個都賺錢?
基本上賺錢就講野大聲啲,所以來來去去都係利好消息
‹ 上一主題|下一主題