用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 恒大
go

恒大

想問問,恒大認受性高唔高?會唔會將來畢業,搵工會唔夠8大畢業生競爭?

妹妹頭 發表於 22-8-6 08:22
想問問,恒大認受性高唔高?會唔會將來畢業,搵工會唔夠8大畢業生競爭?
只係知道恆大(03333)仍然停牌.
認受性高唔高?債卷的認受性似乎~~~~

medicine 發表於 22-8-7 09:39
只係知道恆大(03333)仍然停牌.
認受性高唔高?債卷的認受性似乎~~~~
人地係恆生(00011)大學不是恆大(03333)

medicine    發表於 22-8-7 10:43

醒目開學勳章 王國長老

認受性….如果你話政府當唔當大學畢業,答案肯定
你講競爭力,咁老實,Gbus 同普通BBA比有分別,三大同8大有分別,first hon 同third hon 有分別,有大公司經驗同無工作經驗有分別,呢d就肯定㗎啦

Charlotte_mom 發表於 22-8-7 16:50
認受性….如果你話政府當唔當大學畢業,答案肯定
你講競爭力,咁老實,Gbus 同普通BBA比有分別,三大同8大 ...
我都明。但個女又唔爭氣,好驚到時佢既分數,唔上唔落,高不成低不就。

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 22-8-7 17:58
我都明。但個女又唔爭氣,好驚到時佢既分數,唔上唔落,高不成低不就。

唔好諗太多,中六報定Eapp,有後備方案,俾心機考完dse再睇送食飯好了

Charlotte_mom 發表於 22-8-7 19:40
唔好諗太多,中六報定Eapp,有後備方案,俾心機考完dse再睇送食飯好了
明白

妹妹頭 發表於 22-8-7 17:58

唔好太悲觀,都係升中五,仲有大把時間追,再唔係就drop一科,集中3X及主科!

妹妹頭 發表於 22-8-6 08:22

我覺得認可,因為有朋友係二線會計師樓做,佢哋有聘用恆大畢業學生, 而Intern亦都會有。

妹妹頭    發表於 22-8-8 06:56

gracelam 發表於 22-8-7 23:11

唔好太悲觀,都係升中五,仲有大把時間追,再唔係就drop一 ...
佢暫時Econ同Geog都唔太高分,但是都合格,排級中間,老師話暫時唔駛drop,希望佢中五會發力。

CreamBaby 發表於 22-8-7 23:19
我覺得認可,因為有朋友係二線會計師樓做,佢哋有聘用恆大畢業學生, 而Intern亦都會有。
...

聽聞四大今年也有請,無人呀。我公司係2線,有個恒大畢業做了幾年也轉了去四大。即使最初入唔到三大八大,在自己岡位上努力,一樣可以有更好發展。

妹妹頭    發表於 22-8-8 13:22