用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
樓主: happy.4ever
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

好犀利,你哋用好多時間陪小朋友👍🏻👍🏻👍🏻

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 23:21
回覆 小曳人 的帖子

好犀利,你哋用好多時間陪小朋友👍🏻👍🏻👍 ...
其實係假像,當係小project咁玩
但有樣野想分享,就係父母係孩子榜樣,如果個小朋友hea的話,家長自己都hea,係無可能俾佢地覺得人係要學習嘅

就等於日日睇TV嘅家長,好難叫得郁d細路睇書一樣

我細仔學習動機都一般,但大仔係停唔到落嚟嗰種 (佢有佢hea嘅時間嘅)
我先生係我識咗佢咁多年,佢都會花錢去學野嘅人:網球、日文 (讀足7年)、小提琴 (考返到8級),樂理8級、早排學返鋼琴,但因為決定讀第二個master就停咗...

我都好服佢,仲有時間顧d細路,我係hea嗰個.... 不過早幾年都終於讀咗個master (全班幾乎最老係我)

我估,孩子見到我地努力,佢都唔會怕辛苦

你個仲細,仲有好多野可以做,到高小就好難改變到架喇

giver    發表於 22-7-23 15:44
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我哋又真係無試過同佢一齊去學一樣嘢,多謝你哋分享同意見,我會試下

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:20
回覆 ABC-DAD 的帖子

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣 ...
學一啲小朋友會易上手過大人嘅活動,又唔會因體能差異,追唔到大人果類,如花式跳繩,運動攀登之類,好快學習動機就出嚟。

giver    發表於 22-7-23 15:45

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:20
回覆 ABC-DAD 的帖子

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣 ...
朝早或者傍晚去行山,亦可以一齊去游水、溜冰,行下街、食下野、傾下偈,甚至一齊煲劇、學外語,總之多啲親子活動。

回覆 王家爸爸 的帖子

親子活動有呀,只係唸緊係資優係唔係要做啲乜嘢培育下佢,唔好浪費咗佢嘅優點

happy.4ever 發表於 22-7-24 18:32
回覆 王家爸爸 的帖子

親子活動有呀,只係唸緊係資優係唔係要做啲乜嘢培育下佢,唔好浪費咗佢嘅優點 ...

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

我都好想知點樣培育先對孩子最好。我都冇諗過小朋友會喺資優。係被學校老師一次次投訴,由當初以為喺ADHD,搵精神科醫生CHECK咗唔係。跟住又話似資優。叫我哋又去CHECK。最後CHECK到IQ146,詳細分數都好平均。數理邏輯偏高,言語表達需要加強。冇其他SEN問題。EP建議可以搵程度深D學校,或者照讀原校,額外搵資源。宜家讀緊津校,現時呢間學校程度感覺較淺,比較Happy,學校話會提供安排,但唔知津校喺咪都跟教育局指引安排?9月份都升小二,就算轉校,都唔知咩學校會適合佢哋?
阿仔學嘢喺較快,教佢任何嘢,講1-2次,已經明白前因後果,原理!暫時最鐘意都係玩數學,解難遊戲。學緊游水,踢波,鋼琴,每樣佢都幾鐘意!當然打機睇電視喺最愛,啱睇嘅書,講機械,科學,微生物,恐龍,歷史果類,佢都會好投入去睇,喺書本都學到知識再講返比我哋聽!就係阿仔個人太雜,好貪玩,好似咩都啱,如果真係培育,我應該點樣方向好?佢哋都係需要教導,需要學習基本知識,性格品德都要好好教育!我哋夫妻都經常陪伴周圍去玩。

暫時阿仔返學都開心,喺開頭話悶!始終個心,有時都會諗,既然佢可以讀到程度高D嘅課程,咁喺咪可以比佢試下呢。但當初揀Happy School,唔想谷佢,又唔想勿忘初衷。真係好矛盾

回覆 mandy_520 的帖子

我小朋友情況同你小朋友相似,當初都係揀間程度適中嘅學校比佢,佢開頭返學都好開心,但後來學習態度出左問題,覺得自己唔溫都識,變到好懶散,同埋開始話返學悶,所以升小二時同佢轉左間直資,課程深左,同多D活動,佢話返學好玩左丶開心左..

happy.4ever 發表於 22-7-26 19:28
回覆 mandy_520 的帖子

我小朋友情況同你小朋友相似,當初都係揀間程度適中嘅學校比佢,佢開頭返學都好開 ...
我見好多資優小朋友最後都係津校轉去直資或者國際,其實轉呢類學校真係對佢哋發展較好?

mandy_520 發表於 22-7-27 09:25
我見好多資優小朋友最後都係津校轉去直資或者國際,其實轉呢類學校真係對佢哋發展較好? ...
你小朋友呢個類型係最好嘅,平均地高,學業唔難攪,師長都喜歡帶呢類仔架。
你地原生家庭方向好就keep 著,唔好急轉校跳班,等佢可以發展穩定嘅社交同情緒。

有時間再交流下,146,未來155-160+by 10+yr if no critical changes

mandy_520 發表於 22-7-26 16:05
我都好想知點樣培育先對孩子最好。我都冇諗過小朋友會喺資優。係被學校老師一次次投訴,由當初以為喺ADHD, ...
應該做嘅係培養佢運動能力,或學業以外嘅興趣作長遠發展同規劃,發展好體質,對成長好有正面作用。參加啲家長可以參與嘅團體活動,體育會,藝術團體都可以試試。

轉校或者增加新嘅學習競技平台的話,我選後者,而且我偏向升中階段先轉更理想嘅「學校」,除非本身學校令會係對小朋友健康成長不利嘅主因。

有咩可以同Daddy 媽咪一齊學呢?我建議一個,外語,日語,法語,國語,德語,呢幾種語言嘅學習平台係香港算成熟,長遠更可以在升學,旅遊移民有得著。但唔同時學兩樣,打好一種基礎,有中級水平再考慮有無時間學。暑假開始最好天氣熱,係室內學語言咪幾好呢

回覆 小曳人 的帖子

我發現我女都逐漸冇學習動機,點算好?最近一兩年經常話唔中意返學,但又唔係因為學校d野太淺,只係覺得悶,唔想返~
學緊音樂,一邊唔想放棄,另一邊又話其實自己唔中意音樂,所以平日都唔勤力練,就算考入佐APA個junior music programme,都唔見佢變勤力~
今年入佐HKAGE, 都亦都揀唔到咩特別啱佢興趣嘅課程去報讀,我完全唔知我個女想點

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-28 13:04
回覆 小曳人 的帖子

我發現我女都逐漸冇學習動機,點算好?最近一兩年經常話唔中意返學,但又唔係因為學校 ...
真係好難搞
但我覺得到大大下,佢地接觸到新朋友,有新嘅刺激,可能又有變化
如果遇到班有趣,有熱情學習嘅朋友,真係爭好遠

我知道班細路响 d 通訊apps 開咗好多group (唔係我地班大人識嗰d大路野),所以,試下參與唔同嘅活動,睇下識唔識到多d人,我仔暫時最能夠有共鳴嘅係DP 嗰班,我聽過唔少人都係因為DP 見到有人做,自己又跟住做 e.g. 自修IAL

恐龍家

小曳人 發表於 22-9-29 18:21
真係好難搞
但我覺得到大大下,佢地接觸到新朋友,有新嘅刺激,可能又有變化
如果遇到班有趣,有熱情學習嘅 ...

你講得啱,要搵多d機會俾小朋友接觸多d 同類人,peer influence好緊要! 資優學苑課程好似多數系短時課程,會唔會好難識到朋友?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-30 12:55
你講得啱,要搵多d機會俾小朋友接觸多d 同類人,peer influence好緊要! 資優學苑課程好似多數系短時課程, ...
我仔响DP 度先識到人,因為成個課程要半年,如果大家都繼續讀上去的話,相對容易揾到同路人
恐龍家

小曳人 發表於 22-10-1 02:51
我仔响DP 度先識到人,因為成個課程要半年,如果大家都繼續讀上去的話,相對容易揾到同路人
...

DP課程(除咗數學)會唔會中學讀好d?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-10-1 09:45
DP課程(除咗數學)會唔會中學讀好d?
本身應該會有practical 堂,但疫情關係,我仔無上過practicals所以真係唔知點答好...

其實小學生應該識唔到朋友,因為成班可能30人,得嗰1-2個細路
但我仔明顯上到中學係識到人嘅,佢地仲拉咗好多同類人入群組,亦會約出嚟玩boardgame

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊